Zijn Lara en Julian ordinamen?

Weinig mensen zijn beledigd als je vindt dat hun kinderen een hockeynaam of kaknaam dragen. Ze glimlachen vriendelijk en blijven gelukkig met hun keuze.

Shania Twain
Shania Twain (foto: Wikipedia)

Ook de bedenkers van stoere namen, romantische namen, retronamen, hippe namen, klassiekers, ‘lekker Hollandse namen’ of zelfs ouderwetse namen zullen kritiek gewoon wegwuiven.

Hoewel over smaak niet valt te twisten, heeft iedereen een mening over babynamen. Je bént misschien niet je naam, maar hij zegt wel iets over wat andere mensen in eerste instantie van je denken.

Het kan dus lastig zijn als je de drager bent van wat anderen als ordinaire naam bestempelen. Ordinamen – zoals ze in het jargon worden genoemd – heten ook wel Tokkienamen, naar de gelijknamige ‘asofamilie’.

Maar wat is eigenlijk een ordinaam? Lastige vraag, want niemand kiest met opzet voor een naam met dat predikaat. Elke ouder wil de perfecte naam aan zijn pasgeborene geven.

Het zijn jongensnamen die jij misschien heel stoer vindt, maar die voor anderen geassocieerd worden met hooligans-in-de-dop. Of die schattige meisjesnaam die je omgeving juist gekunsteld vindt.

Modenamen die al enige tijd over hun hipheid heen zijn en alleen nog door ‘meelopers’ worden gegeven. En babynamen die met een buitenlandse achternaam mooi in evenwicht zijn, maar met Jansen of De Vries erachter eerder op de lachspieren werken.

Dus liet ik de vraag beantwoorden door het internet: wat is een ordinaire naam? Het zijn voorbeelden die ik vond op forums en websites; ik heb ze niet zelf verzonnen. Alleen die namen die regelmatig aan baby’s worden gegeven zijn opgenomen.

Meisjesnamen

Oude modenamen: Angela, Chantal, Jessica, Jennifer, Kelly, Kimberley, Larissa, Mandy, Melissa, Melody, Natasha, Nikita, Priscilla, Ramona, Samantha, Sharon, Stacey, Stephanie, Tamara, Wendy

Celebritynamen: Alyssa, Britney, Demi, Lindsay/Lindsey, Romy, Shania, Siënna, Vanessa

Korte namen: Amy, Bo, Britt, Daisy, Daniek/Danique, Demi, Fay, Gigi, Indy, Jade, Jamie, Kim, Lara, Lola, Luna, Lynn, Nicky/Nikki, Roxy, Zoë

Amerikaanse/Engelse namen: Angel, Ashley, Caitlyn/Katelin, Destiny, Eden, Felicity, Jamie-Lee, Jessie/Jessy, Jill, Kaylee/Kayleigh, Maureen, Ruby, Skye

Andere leennamen: Ainoa, Anaïs, Cheyenne, Lakeisha, Luz, Raya, Solane, Soraya

La/le-namen: Jamilla, Joëlla/Joëlle, Maribelle, Noëlle

Namen die nog niet ouderwets genoeg zijn om retro genoemd te worden: Anita, Arina, Trudy

Namen die met beginnen met een dj- of sj-klank, verzinselnamen en namen die fonetisch worden geschreven: Chanel/Chanelle, Jailey, Jeslynn, Mailynn, Sharity. Maar ook… Charlotte!

Jongensnamen

Oude modenamen: Aron, Brian/Bryan, Danny, Dave, Dennis, Fer/Ferry, Jeffrey, Jeremy, Joey, Jordy, Kevin, Marco, Melvin, Michael, Mitchell, Patrick, Raymond, Ricardo, Rico, Rodney, Wesley

‘Te’ buitenlandse namen: Christiano, Giovanni, Jamal, Laszlo, Leonardo, Leroy, Rafael/Raphael

Korte namen: Brad, Brenn, Dean, Espen, Finn, Jim, Mexx, Mike, Morris, Nick, Sem, Sep/Sepp, Wes

Modenamen die op -m/-n eindigen: Aidan/Aiden/Ayden, Damian, Fabian, Jayden, Julian, Liam, Milan, Quinten, Tristan

Modenamen die op een klinker eindigen: Charlie, Dani, Delano/Dylano, Elijah, Jari, Joeri, Jona/Jonah, Joshua, Keano/Kyano, Kenzo, Levi, Luca/Luka, Mauro, Milo/Mylo, Senna, Timo, Tycho/Tygo

Namen die nog niet ouderwets genoeg zijn om retro genoemd te worden: Arie, Marius, Ronny

Context

Een heel diverse lijst dus: want ik zie op het eerste oog geen overeenkomsten tussen Wes en Giovanni. Het zal alles te maken hebben met de context waarin de naam gegeven wordt: afhankelijk van geboortejaar, woonplaats, de namen van broers en zussen en opleiding krijgen mensen een bepaald beeld bij een naam.

De ene Dylan heeft ouders met een liefde voor het werk van dichter Dylan Thomas; voor anderen is hun naam in Voetbalvrouwen gevonden, waar Dylan de zoon is van Jeffrey en Natasha. Later krijgt hij een stiefmoeder c.q. minnares genaamd Melanie, een halfbroertje Diego en vriendinnen die Rowena en Nikki heten. De scriptschrijvers zouden veel aan dit artikel hebben gehad!

Inspiratie voor en populariteit van Dylan (bron: www.meertens.nl)

Soms is Julian (juu-lie-jan) het broertje van Rosalie en Olivier, maar Julian (djoe-lie-jun) kan ook bij Romy en Aidan in huis wonen. De ouders van een Quinten die in de jaren ’70 werd geboren worden gezien als origineel, die van de 2009-Quinten als mensen met een voorkeur voor rare letters.

Conclusie

Kies vooral een naam die je mooi vindt, want het is niet echt te voorspellen of jouw unieke, stijlvolle naam later niet alsnog anders wordt gezien. In zijn algemeenheid: vermijd Amerikaanse en Italiaanse voornamen, zeker bij een erg Nederlandse achternaam. Ook fonetisch geschreven namen en een overvloedig gebruik van h’s en y’s is een risicofactor.

Tot slot: google de kindernaam van je keuze eens. Als het een populaire zangeres of een personage in een soapserie blijkt te zijn, slaap er dan nog eens een nachtje over.

Vraag

Zitten er voor jullie onaangename verrassingen tussen? Heb je een guilty pleasure (een stiekeme favoriet): zo’n naam die je heel mooi vindt maar nooit zou geven, omdat je denkt dat anderen hem ordinair zouden vinden? Overweeg je een ordinaam te geven?

*Disclaimer: Dit blog is ter vermaak (en misschien een beetje ter lering). De drager van een ‘ordinaam’ is natuurlijk niet per definitie een ordinair persoon etc. etc. Het lijkt me sowieso tijd voor een wat vriendelijker omschrijving, leef je uit in de reacties!

74 antwoorden op “Zijn Lara en Julian ordinamen?”

  1. Och hemeljee… dacht ik origineel te zijn met Quinten (weliswaar in 2008) en Yuri (Joeri), maar heb ik blijkbaar toch een voorkeur voor namen met rare letters 🙂

  2. Wisselend hoor, sommige namen zou ik echt niet als ordinair bestempelen, zoals bv. Lara en Lola. En misschien gek, maar Joëlle vind ik inderdaad erg tokkie en Noëlle helemaal niet!
    Onze dochter van ruim 3 1/2 had in eerste instantie, als ze een jongetje was geweest, Morris geheten. Dat werd later toch Hugo vanwege de combi met onze achternaam. Ik vond zo’n Engelse naam toch een tikje ordi in combinatie met een oerhollandse achternaam. Toen ik erachter kwam dat Morris een personage uit GTST was, was het sowieso geen optie meer. (Hoe blond kun je zijn om dat niet te weten, maar ben gewoon geen soapfan.)
    Ik test namen ook altijd door me voor te stellen dat je moet solliciteren met die naam en of ik als werkgever dan een vooroordeel zou hebben. ( En nu ik dit schrijf bedenk ik me dat Lara en Lola wel een flinke boezem hebben, ha ha.)

  3. Leuk idee! Verreweg de meeste namen zou ik inderdaad als “ordi” kenmerken.

    Een paar namen kwamen wel als een verrassing (misschien namen die in mijn generatie niet ordi zijn, maar tegenwoordig wel?):

    Trudy: ouderwets, maar toch niet ordi?
    Charlotte: zou ik toch eerder als “kak” zien.
    Quinten: voor mijn gevoel vrij neutraal.
    Tristan: bij mij op school zat een Tristan en ik vond die naam altijd nogal pretentieus, zeker niet ordinair.
    Arie: ouderwets (maar, zie ik nu in de Voornamenbank, beslist niet zeldzaam)
    Marius: niet ordi en voor mijn gevoel zeker ook niet ouderwets.

    En een vriendelijker omschrijving voor “ordi-naam”? Het gaat om “namen die vooral in gebruik zijn bij de lagere sociale klassen”, maar of dat nou beter is?

    1. Onze zoon heet Tristan. We vonden het zo mooi en sterk klinken vooral met zijn achternaam erbij: Tristan Hoving. Hij is nu vijf maanden. Je spreekt het uit zoals je het schrijft: dus geen tristun of tristen maar gewoon Tristan.

  4. De lijsten zijn voor een groot deel een bevestiging van mijn verwachtingen.

    Lara en Lola zou ik niet zozeer als ordinair omschrijven, voor mijn gevoel zijn het anno 2010 namelijk geen families uit de lagere sociale klasse die voor die namen kiezen, eerder mensen die hip willen zijn. Wat overigens niet wegneemt dat ik de namen wel associeer met dames van lichte zeden en dat is dus precies de reden dat ik Lola nooit zou geven, al vind ik het wel een hele stoere naam.
    Jessie en Luz zijn voor mijn gevoel ook niet direct ordinair, al is dat misschien omdat ik Jessie best leuk vind en Luz eerder associeer met een getint kindje.
    Charlotte vind ik een op en top hockeynaam, hoe die in het rijtje terecht is gekomen???

    Laszlo vind ik ondanks dat hij buitenlands is niet ordinair, maar dat heeft zeker te maken met het feit dat de Laszlo die ik ken niet ordinair is. Fabian, Quinten, Tristan en Marius zijn voor mij namen die heel dubbelzinnig zijn, het zijn namen die je aan kunt treffen in gezinnen met een Jayden of Delano en dan zijn ze inderdaad erg ordinair, maar het kunnen evengoed de broertjes van Gideon, Olivier en Caspar zijn dan vind ik ze eerder hockey.
    Charlie, vind ik ook niet echt ordinair al is dat misschien omdat ik de naam zo leuk vind. Bij Jona/Jonah maakt de uitspraak voor mij of hij ordinair is of niet djoo-nah is ordinair, joo-nah niet.

    Julian vind ik trouwens in beide uitspraken ordinair hetzelfde geld voor Julie, als juu-lie of djoe-lie vind ik hem ordinair, alleen als zjuulie vind ik hem vrij chique.

    Wat me opvalt is dat de roepnaam van mijn broertje er inderdaad bij zit (geen verrassing), maar mijn eigen roepnaam niet al kan dat zijn omdat het rijtje anders eindeloos lang was geworden, mijn ‘naamzusjes’ Wendy en Chantal zitten er alvast wel bij. (Mijn ervaringen met Chantal zijn overigens ook niet ordinair).

    Lola, Jessie, Fabian, Milan, Quinten, Tristan, Charlie, Mauro en Marius zouden bij mij overigens potentiële kanshebbers kunnen zijn (ordinair of niet). Bij Quinten moet ik trouwens meteen denken aan De ontdekking van de hemel van Harry Mullisch, volgens mij zijn er ook genoeg ouders die hun Quinten daarnaar vernoemd hebben.

  5. Wat een leuk artikel! Ik heb het met veel plezier gelezen:) Ik vind zelf vooral namen als Destiny, Djemila, Wesley en Joey een beetje ordinair. De Engelse namen dus over het algemeen. En inderdaad, als je iets krijgt als ‘Destiny Jansen’ dan klinkt dat al helemaal erg vreemd. Er zitten toch een aantal namen tussen, waarvan ik een beetje verbaasd was dat ze in dit rijtje stonden.

    -Mijn nichtje heet Angela en toen ik die naam voor het eerst hoorde vond ik het een vreselijke hockey-naam. Inmiddels ben ik er wel een beetje aan gewend, maar ordinair vind ik de naam zeer zeker niet.

    -De korte namen vind ik vrijwel allemaal niet echt ordinair. Ik vind het eerder van die lieve, modenamen, die ‘hippe’ ouders aan hun kinderen geven. Ik vond in dat rijtje meisjesnamen overigens wel best veel namen, die ik zelf ook het overwegen voor een eventuele dochter waard vind. Amy vind ik prachtig en ook Jade, Lara, Lynn en Nikki vind ik erg mooi.

    En wat ik ook wel grappig vond is dat zowel mijn eerste als mijn tweede naam (Melissa) in het lijstje staan. Blijkbaar ben ik dus wel dubbel zo ordinair (als het aan mijn naam ligt dan) 😉 Ik ben overigens niet vernoemd naar de enige celebrity met de naam Romy, die ik ken, namelijk Romy Schneijder. Mijn ouders vonden het gewoon een mooie naam. Melissa ben ik zelf niet zo blij mee, maar gelukkig hebben mijn ouders het als mijn tweede naam gekozen en staat er nu alleen een M’tje achter mijn naam, hihi.

    Maar het is net wat je zegt: het ligt precies aan de plaats waar je woont, de namen van de broers en zussen, de reden voor de keuze voor die naam etc. etc. Enne, ik associeer ordi-namen vaak met tienermoeders, die zonder vriend en met hun gescheiden moeder samen in een flatje in Amsterdam wonen en elk weekend uitgaan om het kind bij hun moeder achter te laten. Of dat nou een aardigere omschrijving is weet ik niet. Misschien heb ik wel te veel TV gekeken en te veel 16-jarige Priscilla’s met baby-dochters genaamd Destiny, Djaimy en Angel voorbij zien komen, hihi.

  6. Inderdaad, vooral Alysha en Djaiden en Cheyenne en dat soort namen die je op 40 manieren kunt spellen voelen bij mij ordinair aan. Joëlle en Noëlle vind ik eerder jaren 80 dan ordi, grappig hoe dat verschilt! Bij de korte jongensnamen vind ik zelf weinig ordi. Vooral Wesley en dat soort -ey namen zijn eeh… tja… Tokkey 😉

  7. O yessss ik ben ordi want bijna alle 3 de namen van mijn kids komen in je stukje voor en binnenkort hoop ik te bevallen van Olivia (= amerikaans toch?) dus het rijtje is compleet!

    Alleen ziet mijn omgeving me meer als hockey…hmmmm.

    Toch idd staan er veel ‘ordi’ namen bij. Namen die ik absoluut niet ordinair vind zijn Tamara, Indy, Lara, Maureen, Trudy en Charlotte! (en nee, de namen van mijn andere kids komen niet in dit rijtje voor; je zou ze idd ook kunnen horen bij een zgn ‘Tokkie’ gezin alhoewel ik dan meer denk aan Wesley, Destiny, Jayden, Chanel, Jazzley etc)

  8. Dan ben ik wel benieuwd naar de rest van de namen @ Jo. Olivia vind ik een mooie naam.

    En Julian, Lara, Charlotte, Finn, Morris, Sem en Sep vind ik an sich overigens niet ordinair. Het ligt er wel aan in welke context het gegeven wordt, maar als je het combineert met andere namen kan het vrij gooisch aandoen.

  9. Ordinair vind ik persoonlijk geen goede omschrijving. De meeste namen vind ik niet leuk, maar er zitten ook mooie namen bij zoals Luna, Charlotte. De korte jongensnamen vind ik overigens ook niet “ordi”.
    Het ligt toch erg aan de familie/ het gezin waarin de naam gegeven wordt.
    Dan krijg je de associatie namen met kak, hockey of ordi.

  10. Ik vind ook veel namen niet ordi hoor, Olivia ook echt niet. Ligt denk ik idd aan de context… Das ook zielig… Ben je een tokkie, probeer je een gooische naam te geven en Dan is het vanwege je ‘context’ wéér ordi!! Haha!

  11. Wat Herculaas zegt kan ik in zekere zin wel in mee gaan. Het gaat echter gelukkig lang niet altijd op. Bij ons in de vriendenkring, collega’s en oud studiegenoten zitten toch een aantal kinderen met namen uit bovenstaande lijst. En het zijn allemaal hoogopgeleide mensen met goede banen.
    Zo is er een Jade (spreek uit Jade en niet Djeed), Luna (spreek uit Luna en niet Loena), Charlotte, Bo en Britt.

    1. Het is ook inderdaad de klank. Ikzelf houd er niet van om een naam op zijn Engels uit te spreken als het ook in het Nederlands kan. Als ik kijk naar de namen van kinderen in de vriendenkring van mijn dochter kom ik daar namen tegen die ik veelal onder de hockey namen tegen kom: Thomas, Sascha, Sophie, Eva, Dene, Hidde, Nina, Nora, Sara, Lotte Mila, Lars Nina, Fenne, Yara, Robin, Simon, James, Casper, Diane, Valentijn. Vooral ouders met een hoge opleiding.
      In de vriendenkring van de zoon van mijn vriend, namen die ik liever voetbalnamen noem: Jason, June, Jax, Ginger, Dylan, Maddy, Haley, Finley, Mason, Ocean, Logan, Jeliz, Joshlynn, Eathan, Jennis en nog meer van dat soort namen die ik niet heb onthouden, veelal ouders zonder hoge opleiding.

  12. Leuk blogje! Gelukkig komen de namen van mijn kinderen er niet in voor (kan me ook niet voorstellen dat die daar ooit terechtkomen, maar goed, dat geldt ongetwijfeld ook voor veel ouders die bovenstaande namen hebben gekozen…).

    Lara en Lola zijn namen die hier ooit op longlists hebben gestaan, ik vind ze (dus) ook niet ordi. Charlotte kan ik ook met de beste wil van de wereld niet als ordinair omschrijven. Zoe en Luz (prachtige Spaanse naam!) ook niet.

    Jongensnamen: Aron totaal niet ordi! Finn ook niet, maar die is dan wel weer afgezaagd. Arie is lelijk, maar niet ordinair. Marius vind ik een uitgesproken leuke naam.

    Verder kan ik mij heel goed vinden in deze lijsten.

  13. Ik ken trouwens ook nog een hockey jongen met de naam Aidan!

  14. Ik beschouw “gewoontjes” als het synoniem van ordinair, maar ik moet toegeven dat het misschien niet helemaal hetzelfde is. Tenslotte kun je de Tokkies moeilijk “gewoontjes” noemen. Toch is dat wel het woord dat ik gebruik, als ik het woord ordinair niet durf te noemen.

    Namen die ik niet in het rijtje had verwacht zijn: Bo, Britt, Danique, Fay, Jade, Lara, Luna, Zoë, Eden, Ainoa, Anaïs, Solane, Joëlle, Noëlle, Anita, Arina, Trudy en Charlotte.
    En bij de jongens: Aron, Brian, Espen, Aidan, Damian, Fabian, Levi, Tygo, Arie en Marius.

    Zelf had ik me er al bij neergelegd, dat sommige namen die ik leuk vind door anderen als ordi worden gezien. Er staan er daar ook een aantal van in het rijtje: Jessica, Nikita, Siënna, Ashleigh, Caitlin, Kayleigh, Skye, Rafael, Jayden, Milan, Quinten, Tristan, Keano en Mauro.

    Ik mis nog Viënna, Rowena, Estella, Chelsea, Lennon, Denzell en Owen. Die staan ook tussen mijn favorieten, maar ik weet dat ze als ordinair worden gezien. En volgens mij worden ze vaker aan babies gegeven dan Maribelle.

  15. @ R Mijn dochters heten Faye (Fee) en Jade (Ja-duh); mijn zoons naam komt niet in ’t stukje voor.

    Bij Jade destijds getwijfels want heb een enorme hekel aan de uitspraak Djeed. Maar ’t was de enige naam waar manlief en ik ’t over eens waren.

    Charlotte is hier een 2e naam en vernoeming.

    Ik vind ’t altijd grappig om te zien in geboorteadvertenties dat bijvoorbeeld een papa Wesley of een mama Destiny een kind krijgen die ze dan bijvoorbeeld Willem noemen ofzo; je gaat er vanzelf vanuit dat zij verkeren in ‘ordi’ kringen en dus ook kiezen voor zo’n naam. Een duidelijk vooroordeel dus.

  16. Ik zie een heleboel namen voorbij komen die voor mij wel kloppen in het rijtje ordi inderdaad..vooral omdat je dan gezinnen kent met deze naam in gebruik die wel kloppen in de omschrijving.
    Aron, Espen en Marius zijn bij de jongens een beetje vreemde eenden in de bijt..bij de meiden valt Charlotte uit de boot, die ken ik enkel in hockey/wannabee gezinnen.

  17. Het blijft altijd moeilijk met namen. Mijn naam (Jelley) zal waarschijnlijk in het rijtje van ordinaire namen komen. Terwijl het geen modenaam is, ik heet al 56 jaar zo. Het is een oude schotse familienaam uit de 15e eeuw. Maar tegenwoordig zijn er veel ordi namen die op ey eindigen.

    Mijn dochter heet Roxana(1979) de naam werd toen niet veel gegeven, Ik had haar genoemd naar de 2e echtgenote van Alexander de Grote. Maar toen de Police(1980) met het nummer Roxanne kwam, werd de naam opeens populair. En niet in positieve zin, veel mensen werkzaam in de erotische sector, noemden zichzelf of hun club zo.

    Mijn nichtje heet Rowena, genoemd naar een persoon uit de roman; Ivanhoe, van sir Walter Scott. Door alle negatieve publiciteit, ordinair geworden. Terwijl dit soort namen, uit klassieke romans ed, vroeger als klasse-namen bekend stonden. Vaak gaven hoger-opgeleide mensen hun kinderen een klassieke naam. Want lager opgeleide mensen, hadden nog nooit van die namen gehoord.

    Het probleem met namen die “ordi” worden is, dat als er personen die, die naam hebben, om wat voor reden in de publiciteit komen, de naam meteen een soort status geven, al gelang positief of negatief. Neem de naam Joran maar als negatief voorbeeld en Wesley als positief, populair.

    Dus je kunt nu niet zeggen welke namen, die nu aan kinderen worden gegeven als zijnde hockey namen, over pakweg vijftien jaar niet ordinaire, tokkie namen zijn????

  18. Als ik nog in Nederland had gewoond, denk ik niet dat we onze jongste de naam Julian gegeven hadden. Wij hebben het ook vanaf geboorte op zijn engels uitgesproken. Ik vind het een prachtige naam die ook meteen duidelijk is. Hoeft niet tien keer gespeld te worden zoals mijn geboortenaam, bijvoorbeeld.

    Ik vind het al moeilijk genoeg om met mijn partner een naam uit te zoeken. Als ik me ook nog zorgen moet gaan maken dat ik in een bepaald hokje gestopt word, wordt het helemaal onmogelijk…

  19. Grappig, onze kinderen hebben allebei uitgesproken hockey-namen (wat ik dan weer bijna jammer vind, want heb een beetje een ‘kak’-aversie), hoewel wij zelf ook hockeynamen hebben en de meeste kinderen in onze omgeving ook bedenk ik me nu. Hmmm…Maar allebei hadden ze een runner-up die in bovenstaand rijtje staat; Lola en Morris. Morris viel ook bij ons af vanwege plotseling populariteit door het GTST-jochie en Lola viel af vanwege associaties met Lola Ferrari. Fee had ik altijd op mijn lijstje staan maar is de laatste jaren ook een beetje ordi geworden, dus viel ook af. En wbt de naam Dylan. Ik was laatst toch lichtelijk verbaasd dat bekenden hun zoon zo hadden genoemd want ik vind het inderdaad een uitgesproken ordinaire naam, in de trant van Wesley, Brandon etc. Had het niet verwacht bij zulke niet-ordi ouders en vraag me af of ze die ordi-associatie gewoon even helemaal gemist hebben bij het kiezen van de naam.

  20. Ja, en zo ken ik weer een ietwat associale familie met 5 kinderen waarvan een zoon Melle en een dochter Valerie heet….
    (Er is ook een Steffanie bij, dat heft het zaakje dan weer een beetje op).

  21. @Jet: Of ze vonden het gewoon een mooie naam en het kon ze verder niet schelen…

  22. @Lorelei: ja, dat is natuurlijk ook nog een optie 😉 Ik kan zelf bijna een naam niet ‘objectief’ bekijken, dwz zonder de associatie erbij. Net zoals een naam heel lelijk kan worden als je een heel vervelend persoon kent met die naam.

    Nog even over de ordinamen (wij noemen ze trouwens vaak ‘burgo’ of burgelijk); de ordinaam Johnny is tegenwoordig weer hip aan het worden, Jimmy zie je ook steeds meer. En nog zo’n naam die je net als bijv Julian veel in verschillende milieus ziet is Jesse.

  23. Onze dochter heet Sam en dus NIET van Samantha. Samantha vinden we een vreselijk ordinaire naam, terwijl we Sam mooi, lief en stoer vinden en totaal niet ordinair. Toen we besloten dat dit de naam ging worden was ik wel een beetje bang dat mensen zouden denken dat het een afkorting van Samantha zou zijn en op de 1 of andere manier zijn dat altijd ‘bepaalde type mensen’ die die associatie hebben. We zijn zelf dus helemaal niet ordinair als ik het zo mag zeggen. Haar tweede naam is overigens Catharina (een vernoeming naar opa, met een vrouwelijk einde, ipv -us).

  24. Over voornamen kunnen eindeloze discussies worden gevoerd. Leuk!

    Grappig dat mijn eigen naam en de naam van mijn nichtje als “ordi” worden bestempeld, terwijl onze omgeving meer “hockey” is. Het zijn trouwens resp. Charlotte en Stéphanie.

    Persoonlijk vind ik Quinty een enorm foute naam. Hoort ook in het bovengenoemde lijstje thuis.

  25. @Sterre: Helemaal mee eens. Quinty is ontzettend (heerlijk) fout.

    Ik vind Charlotte en Stephanie trouwens niet ordinair, maar ik ben Stephanie vergeten te noemen in mijn eerdere commentaar.

  26. Suggestie voor een vriendelijk benaming dan ‘ordi namen’:
    populaire namen.

    Overigens vind ik Morris best leuk, en zou het zonder GTST associatie best een kanshebber zijn geweest. Ondanks dat ie Engels is. Mischien omdat er vroeger een grappig en fijngevoelig jongentje op de radio was die Morris heette, heb ik er een positief gevoel bij.
    Marius vind ik ook erg leuk. Maar die zou ik juist bijna afkeuren omdat ik hem te kakkie vind!

    Iets anders. Laatst hoorde ik iemand zeggen: tuurlijk, hebben X en Y voor een aparte buitenlandse naam gekozen, ze hebben zelf ook geen oer-Hollandse namen. Dus dat zou niet gepast hebben bij hun eigen voornamen.

    Daar heb ik dus nooit rekening mee gehouden. En ook nooit gedacht dat mensen dat deden.
    Bovendien, wat past er nu bij mijn ordi naam Wendy..? 😉

    1. Ik heb het over hockey- en voetbalnamen. Klinkt toch minder negatief dan kak en ordi.

  27. Zouden we het eens kunnen worden over De Absolute Iedereen Is Het Eens Ordinaam? Eentje voor een jongetje en eentje voor een meisje? Ik denk dat dat nog moeilijk kan worden, want er is er altijd wel eentje die tóch een nette Delano kent of een toch wel inteligente noemheteens… Voor een jongetje neig ik naar mijn no. 1. Jeffrey. Voor een meisje Kelly.

  28. @ Wendy: Mijn naam past totaal niet bij die van mijn ouders en ik heb daar ook nog nooit over nagedacht. Maar ik heb er ook nog nooit last van gehad, dus misschien is het niet zo belangrijk. Er zal toch vaker gevraagd worden hoe de broertjes en zusjes van een kind heten? Bovendien heb je je eigen voornaam niet gekozen, dus is het niet echt eerlijk om met die naam rekening te moeten houden. Hoewel dat natuurlijk ook al voor je achternaam geldt…

  29. @ Sanne: We zouden een verkiezing kunnen houden, maar dat zet vast veel kwaad bloed. Er zijn vast veel mensen, die dat niet kunnen waarderen.

  30. hm jeffrey, joey, wesley
    kelly, jessica, anita (jaja nogsteeds)
    sorry
    en natuurlijk begrijp ik wel dat je superleuke mensen met deze mensen kan aantreffen, maartoch
    het gaat nu even echt om de naam an sich 😉

  31. Marius te kak? Ik vind dat dus juist echt een ontzettende ‘boeren’naam. Ligt er maar aan waar je vandaan komt dus!

    Ik denk bij ordi namen ook vooral aan namen als:
    Wesley, Jeffrey, Stanley, Jordinio, Giovanni, Delano, Mike… met name engelse namen, italiaanse namen of namen die op’-ey eindigen maken kans wat mij betreft.
    Voor meisjes: Priscilla, Samantha, Melissa, Deborah, Sabrina, Bianca, Kelly, Jaimy, Sharona, Tamara, Vanessa, Jessica (need i go on).

    Ik vind veel van de namen die genoemd worden in het artikel juist helemaal niet ordinair trouwens, maar juist hip (Lola) of soms juist voor de massa (Lara). Mooie is dan wel weer om te lezen dat mensen hun eigen naam (keuze) wel zullen bestempelen als ‘kak’ of ‘hockey’, maar dat ik nog nooit iemand heb horen zeggen voor een ordi naam te gaan!

    En daarbij vind ik; de drager maakt de charme van de naam. Als Deborah een super leuke meid blijkt te zijn, ben je al snel weer vergeten wat je van de naam dacht..

  32. @ Linda:

    “Mooie is dan wel weer om te lezen dat mensen hun eigen naam (keuze) wel zullen bestempelen als ‘kak’ of ‘hockey’, maar dat ik nog nooit iemand heb horen zeggen voor een ordi naam te gaan!”

    Je hebt helemaal gelijk. Het is ook nooit de bedoeling van ouders om een ordi naam te kiezen. Maar ze willen een naam die je schrijft, zoals je het zegt. Want dat is makkelijker voor het kind. En dan komen ze op Djordy. Of ze willen een internationaal bruikbare naam: Samantha. Of een naam, die niet snel afgekort wordt: Denny. Of het moet een unieke voornaam zijn, omdat er al zoveel meisjes de Jong of de Vries heten. Maar die ene populaire naam is het toch helemaal. Dus dan voegen ze er maar een h aan toe. Anders kan het arme kind straks geen email adres meer op haar naam krijgen. En ze vinden het vaak nog leuk staan ook. Er zijn echt ouders, die een naam meer “af” vinden met een extra h of met dj. Het komt gewoon niet in ze op, dat de meeste mensen dat anders zullen zien.

    Het kiezen van een ordinaire naam wordt een soort valkuil, waar je altijd onbedoeld intrapt. En het voelt verschrikkelijk als iemand je zegt, dat de naam van je kind (of de naam, die je in gedachten hebt voor een kind) toch wel wat aan de ordinaire kant zit. Maar wat er nou precies zo erg aan is om een ordinaire naam te hebben gekozen… Ik weet het niet.

  33. Ik denk dat het kenmerk ‘ordi’ nog steeds blijft. Niemand vindt zichzelf ordi, tenzij je een supereerlijke hooligan of openbare neuspeuteraar bent, maar associaties spelen bij elke ouder een belangrijke rol bij het geven van een naam. En overal waar je kijkt, wordt onderscheid gemaakt tussen ´hockey´ en ´ordi´ en tussen ´mooi´ en ´lelijk´, tussen ´(te) populair´ en ´(te) bijzonder’. Als je het NRC namenregister leest en die vergelijkt met een namenregister van een zwarte school, zie je nu eenmaal grote verschillen. We moeten het toegeven: rijk of arm, we zijn allemaal gewoontedieren die ons kind het liefst een naam geven die in onze directe omgeving status geeft.

  34. “We moeten het toegeven: rijk of arm, we zijn allemaal gewoontedieren die ons kind het liefst een naam geven die in onze directe omgeving status geeft.”
    Je hebt helemaal gelijk! Dat is misschien de beste samenvatting / omschrijving m.b.t. ordi / hockeynamen.

  35. Hockeynaam of Tokkienaam… kies inderdaad gewoon voor wat jij mooi vindt.
    Soms heb je er misschien niet eens erg in in wat voor ‘categorie’ de naam valt. Dat had ik met Olivier. Vond ik toen ik net zwanger was zó’n leuke naam. Zo’n lieve, gezellige, warme, vrolijke naam. Totdat ik het bij ons in de buurt ineens té vaak hoorde ‘roepen’ uit monden van mensen die ik net te ‘kak’ vond. Ineens was het helemaal ‘mijn’ naam niet meer.

    Lara vind ik leuk trouwens. En (guilty pleasure) Lola stond op mijn lijstje voor de tweede, maar die vond mijn vriend echt níet kunnen. Ik snap hem wel, maar ben het er nog steeds niet mee eens. ‘Gelukkig’ kregen we een jongen, en díe noem je dan weer geen Lola. En Lolo is ook zo wat. 😉

  36. Ik vind Lara wel een leuke naam, maar dan voor een hond :-$ . Maar dat komt misschien door dat de hond van Bassie en Adriaan zo heette. Tokkeynamen vind ik vooral die semi-italiaanse namen of van die namen die overduidelijk als hype uit een tv-serie komen. Dus als ik moet kiezen: Kelly voor een meisje en Delano voor een jongen.

  37. Ik sluit me er maar bij aan dat iedereen het lekker zelf moet weten. Maar nu ik het hier in mijn volksbuurtje over straat hoor schreeuwen wil ik ‘Naomi’ toch nog wel graag toevoegen als wat mij betreft vreselijk ordi.

  38. @Grunn: helemaal goed! Die naam was ik vergeten. Bij ons klinkt het meer als Naoooooooooooooomieeeeeeeeee. Heel erg!

  39. @Sterre: op z’n plat-Utrechts is het ook niets…

    Trouwens, ik weet niet of het hier ooit al ergens aan de orde is geweest, maar er is een of ander Amerikaans populair-economisch boekje, met de naam Freakonomics, van Penguin. Voor de echte namenliefhebber staat daar een heel leuk hoofdstukje in over Amerikaanse namen, over de verdeling over arm en rijk, blank en zwart en modes daarin en hoe namen van chic in ordi veranderen. Het hoofdstuk heet ‘A Roshanda by any other name’. Volgens mij kun je met wat googlewerk al heel wat erover vinden.

  40. Ik vind Lara juist een hockeynaam! Dat zal wel komen door mijn nicht die zo heet en vrij bekakte ouders heeft. En doordat ik wel Lara´s op hockey ken.

    Ik vind zelf amerikaanse namen soms wel mooi, maar idd snel erg ordinair waardoor ik toch eerder voor een nederlandse naam zou gaan.
    Toch snap ik ergens ook wel waarom mensen hun kind een amerikaanse/engelse naam zouden geven.. Als je naar het buitenland gaat en niemand kan je naam uitspreken is dat niet erg handig…

    Zelf heb ik een erg originele naam, net als mijn zus. Ik heb nog nooit mensen hem ordinair horen noemen terwijl hij wel begint met een Y. In mijn zus haar naam zit een h en haar naam vind ik ook totaal niet ordinair.
    Maar door mijn aparte naam zou ik zelf toch veel eerder voor een ‘hockey’-naam gaan. Omdat dat gewoon namen zijn die altijd goed zijn.
    Originele namen vind ik ook wel leuk, maar ik weet gewoon dat het niet altijd leuk is om zo’n naam te hebben.
    Er rijmt echt niks op mijn naam, maar toch kunnen mensen er de leukste grapjes mee verzinnen die ik heel vaak moet aanhoren.

  41. Grappig dat mijn naam onder ‘ordi’-namen valt. Bijna 40 jaar geleden ben ik vernoemd naar een toenmalige collega van mijn moeder (en naar een hoofdpersoon uit een toneelstuk van Shakespeare); mijn naam was toen zo ongebruikelijk dat ik toen ik 4 was mijn naam voor iedereen moest spellen, en regelmatig hoorde dat ze die naam nog nooit eerder hadden gehoord. Ik kwam mijn eerste naamgenoot tegen toen ik 12 was. Ik denk dat GTST ook hier een kwalijke invloed heeft gehad (hoewel ik het nooit gekeken heb); ik moest toen vaak horen waar mijn zwarte krullen toch waren (ik heb donkerblond, kort haar) 🙂

    Mijn zoon heet Julian (op zijn Nederlands), en 9 jaar geleden kwam zijn naam een stuk minder voor. Helaas vinden sommige mensen het nodig hem Djoelien (Engelse uitspraak dus) te noemen, omdat iemand die ze kennen ook zoheet, dus kan het niet in het Nederlands worden uitgesproken. Ik heb het nooit als ordi-naam gezien, maar tijden veranderen. Mijn zoon en ik gelukkig niet!

    1. Inderdaad was de naam Jessica/Yessica nu inmiddels vijftig jaar geleden een onbekende naam in Nederland. Ik ken de naam wel van de periode in de jaren zeventig dat ik veel in het Engelse Devon kwam. Daar had ik hem voor het eerst gehoord en vond het een mooie aparte naam. Maar ja er hoeft maar één bekend persoon met diezelfde naam te zijn en hij wordt populair en dan kan dat positief if negatief zijn.

  42. Wij zoeken nog een jongensnaam voor ons kindje en denken aan de naam Wolf. Dit is een klassieke Duitse naam (de pappa is Duits), maar ik twijfel of ie niet ofwel overdreven hip/trendy klinkt of zelfs een beetje ordi (want éénlettergrepig). Ben benieuwd naar gedachten hierover.

    1. Wolf is volgens mij echt geen ordi naam. Ik vind hem zelf wel een beetje te hip ofzo, en denk dan toch meteen aan het beest.
      Rolf misschien een optie?

  43. Ik vind Wolf niet ordi maar wel overdreven hip/trendy.

  44. Hallo allemaal,

    Ik vroeg mij af wat jullie van de naam Jorin vinden? Vinden jullie de naam ordi of juist neutraal?

  45. Het zal wel aan mij liggen hoor maar aan zo’n verhaal van anoniem kan ik geen touwtje vastknopen als er helemaal niet bijstaat om welke naam het gaat, ben zo nieuwsgierig haha!!

    Jorin is dat voor meisje of jongetje?

    Een vriendin van me heet Jarin, dat vind ik ook een mooie naam maar heb ik ook wel eens gehoord voor jongen!!

  46. Ik ken een aantal jongens die Jorin heet. Nu kom ik uit de jaren ’80 en moet ik bij deze naam nog altijd denken aan de televisiezender/radiostation…

  47. Ik vind Jorin niet ordi! Had een klasgenoot die Yorun heette, dat vind ik dan wel weer ordi!
    Maar Jorin vind ik op papier leuk! Als ik het uitspreek iets minder bedenk ik me nu want ‘klinkt-als..’

  48. Nou heb ik veel over mijn naam gehoord. Vooral Japanse en Chinese vrienden willen er nog wel eens last mee hebben. Maar ordinair… Nee, die is nieuw!

  49. Jordi is gewoon ‘ordi’ met een J ervoor..
    Typischer kan niet.

  50. Beste mensen,

    Ik vraag me enorm af wat jullie van de naam Levi vinden.
    Hij staat wel bij een van de lijsten bovenin, helaas. Wij hebben deze naam al tijden geleden uitgekozen, intuïtief, maar zijn toch bang voor negatieve meningen uit de omgeving. Is het een ordinaam? en wat kan de combinatie met de achternaam daarin betekenen?

    …….. 🙂

    1. Als ik eerlijk ben, vind ik Levi behoorlijk ordinair. Vrijwel alle Levi’s die ik ben tegengekomen hebben verschrikkelijk ordinaire ouders met gouden kettingen, geblondeerde permanentjes, witte leren banken en broertjes met namen als Djoey en Djayden. En dan het liefst zo nederlands als mogelijk uitgesproken.
      Ik vind Levi een best leuke naam, maar zulke mensen hebben de naam voor me verpest 🙁

      1. Levi is hartstikke leuk! Zo heet ons zoontje ook en heb geen (gouden) sieraad aan mn lijf hangen haha! Als er ooit een tweede komt wordt het Sepp voor een jongen en Isis voor een meisje! (denken we nu:-))

  51. Dank voor je oprechte reactie….hmmm wit leren banken met n gouden randje. Nog maar n nachtje erover slapen dan.
    Meer reacties?

  52. Ik ken toevallig een leuke Levi, maar dan geschreven als Levy (wat ik dus weer verschrikkelijk vind). Hele leuke knul, altijd vrolijk en vriendelijk. Totaal niet ordi.
    (maar ook de soort Levi’s die Pleun beschrijft ken ik…)

    1. Dank voor je reactie! Blijft moeilijk. Wij vinden ’t juist mooi om allerlei andere redenen. Maar je wil toch ook niet dat levi over 20 jaar de nieuwe sjonnie is….

  53. Ik ken helemaal geen Levi in mijn omgeving, alleen een jongetje met Levi als 2e naam, en die heeft geen ordi-familie.

    Ik heb zelf helemaal geen ‘sjonnie’ gevoel bij de naam Levi, was ook een beetje verbaasd dat hij hier in de lijst staat. Het blijft (voor mijn gevoel) op de eerste plaats een joodse naam, en als dat heel duidelijk blijkt met de achternaam is het een prima keuze, toch?

    1. Ik heb er ook helemaal geen sjonnie gevoel bij..!
      Ik heb geen idee van het feit dat Levi een ordi naam zou zijn.
      Ik ken dan ook alleen maar Levi van Kempen.
      En de zoon van Jochem van Gelder heet zo dacht ik.
      Dus raar dat het erbij staat!

  54. Fijn! Dat is nou exact onze beleving. Joodse naam (met een mooie achtergrond). En wat ik mooi vind is dat het klinkt als leven…..als er iets is dat ik mijn zoon wil meegeven is dat de waarde daarvan. Dank voor de reacties!

    1. Gewoon doen! Jouw knulletje geeft zijn naam een eigen draai.
      Levi klinkt voor mij ook net als ‘leven’ en is een superstoere en toch ook lieve naam!
      Iets minder kijken naar de lijsten, die lijsten zijn nu… Wat er over 10/20/30 jaar gebeurt, weet niemand!
      Maar eerlijk: maakt dat uiteindelijk uit?
      Ik vind zelf van niet! Altijd op eigen gevoel afgaan.

  55. Ik vind Levi ook een mooie naam en ik associeer het zelf inderdaad eerder met een Joodse naam dan met een tokkienaam. Hij staat ook op mijn lijstje!

  56. Mijn zoontje van bijna 9 maanden heet Levi en het is een Joodse naam, betekenis: Hebreeuwse naam met als betekenis: de aanhankelijke, de getrouwe. Het is de naam van de derde zoon van Jacob en Lea en de stamvader van de Levieten. Ook in het Nieuwe Testament komt de naam voor, de apostel Mattheüs heette oorspronkelijk Levi. De naam is populair in Joodse kringen. Het derde boek van Mozes, wordt in het Latijn Leviticus genoemd. Een Leviet is een Israëlische priester van lagere rang die met de bewaking van de tempel is belast . Er bestaat een uitdrukking “iemand de levieten lezen”, wat wil zeggen “iemand de les lezen” ofwel “iemand streng berispen”. Primo Levi was een Joods/Italiaanse schrijver van korte verhalen, romans en gedichten. De naam van de schrijver Levi Weemoedt is het pseudoniem van Isaack Jacobus van Wijk. Levi’s is een beroemd merk van jeans. De fabrikant is Levi Strauss and Co. Op het eiland Corsica ligt de plaats Levie. Deze informatie is samengesteld door Cecile Beijk, schrijfster van onder andere het boek “Gelukkig met je naam”.

    Ik vind het geen “Johnnie naam” en wij zijn gewoon nette mensen al zeg ik het zelf. Maar iedereen heeft zijn eigen smaak. Je moet zelf weten welke naam je kiest en die vooral bij het kindje en heel het gezin past!
    Als jullie het maar mooit vinden, wat de omgeving er van vind is niet belangrijk!

    Groetjes en succes!

  57. hahah!!! Heerlijk te lezen dat wij zelf een ordi-naam hebben (Patrick en Wendy) en ons kind ook een ordi naam hebben gegeven (Kaylee). En ja, ik vind het onwijs mooie namen en er staan hele leuke mede-ordinamen tussen; zoals Ruby, een van onze favo’s en Britt en Lynn… Ach, dan maar ordi… Wij hebben er een goed gevoel bij (zoals in bovenstaande tekst ook staat en vinden hem niet ordi). Lang leve ORDI dus 😛

    1. Gelijk heb je Wendy, als jullie er maar blij mee zijn!

  58. Dit is een interessant stukkie… Voor sommige namen in het lijstje valt me gewoon de mond open! Die vind ik echt niet ordinair, maar zoals al aangegeven wordt in de commentaren zal dat wel aan omgeving en mensen die je kent liggen. (En gemis van de Nederlandse BN’ers 😉

    Namen die voor mij absoluut niet in het rijtje thuishoren:
    Angela, Tamara, Wendy, Alyssa, Amy, Britt, Danique (mooie naam!!), Lara, Luna, Lynn, Felicity, Ruby, Maureen, Joëlle, Maribelle, Noëlle en Charlotte (hoe is die er in hemelsnaam in gekomen??) voor de meisjes, plus een aantal twijfelgevallen.
    Voor de jongens: Aron, Jordy (ja, ik vind het een leuke naam, al zou ik mijn zoon waarschijnlijk niet zo noemen), Patrick, Raymond (Franse uitspraak), Espen, Finn, Sepp, Aidan, Fabian, Julian, Quinten, Tristan, Jari, Joshua, Levi, Luca, Timo en Marius.

  59. Hmmm. Mijn naam is Samantha en mijn zus heet Priscilla. Nu zou je kunnen stellen…. Maar wij zijn alletwee promovendi aan de UvA, dus tsja…

  60. Het kan mensen kwetsen… Ik heet ‘Destiny’ en ik vind het geen rare naam.. Het is engels voor bestemming, het is een unieke naam die weinig voorkomt.

  61. Super leuk stukje!! verbaas me alleen erover dat de namen van onze zonen ertussen staan. Sepp en Morris( volg totaal geen gtst..stond daar niet bij stil) heten ze…ik vind het zelf echt totaal niet ordi, en zo zien ze er ook niet uit, met hun bloesjes haha.
    bij ordi namen moet ik denken aan jazzlynn, fayenne, giomy, wesley keano dat soort namen, maar ja als bovenstaande namen toch allemaal aso gevonden worden door de meerderheid dan heb ik in een ei geleefd ben ik bang.

Reacties zijn gesloten.