De beste namenboeken

Op Voornamelijk kun je meer dan duizend artikelen over voornamen lezen, maar ik kan me zo voorstellen dat het ook lekker is om gewoon een papieren boek te hebben voor op de bank, of in bed. Dit zijn een paar van mijn favorieten.

Nederlandse namenboeken (wel zo makkelijk):

Over Voornamen is het logische vervolg op deze site. Alles over populaire namen per provincie, wisselingen per jaar, rijke en arme namen, broertjes en zusjes. Met achterin de top 10.000 van Nederlandse voornamen, dat wordt lekker strepen! Helaas is Over Voornamen nauwelijks meer te koop, maar tweedehands of uit de bibliotheek lukt het nog wel eens.

In 2005 werkte ik mee aan Hoe noem ik mijn kind: een boek met betekenissen van voornamen. Niet alleen de geijkte Albertus en Geertruida, maar ook Jasmijn en Finn komen voorbij.

Engelse voornamenboeken (maar wel goed leesbaar):

The Baby Name Wizard is het favoriete namenboek in mijn kast. Bomvol niet-traditionele lijstjes en statistieken.

In Beyond Ava & Aiden geven namengoeroes Linda Rosenkrantz en Pamela Redmond Satran hun altijd unieke en persoonlijke kijk op de namenzaak.

Bring Back Beatrice is een lekker fris namenboekje bomvol klassiekers die erom vragen herontdekt te worden.

En vooral op het verlanglijstje als je een kind verwacht:

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt is Kluun’s must read voor aanstaande vaders.

De mama’s-in-spé lezen natuurlijk de gebundelde verhalen van Daphne Deckers in De dikke van Daphne: een ware klassieker!

En als je liever zelf schrijft dan leest, is Mijn 9 maandenboek een aanrader. De tekenstijl is heel herkenbaar en grappig. Je hoeft er geen roman van te maken, het is gewoon een mooie plek om al die eerste keren tijdens je zwangerschap kwijt te kunnen.

Babette Harms verdiepte zich met Wordt het een jongen of meisje? ook nog in “bakerpraatjes en andere wijsheden”. Als je alvast maar weet dat er niet méér baby’s worden geboren met volle maan.

Meer lezen over dit onderwerp:

Reacties

 1. Ik ben zelf enorm gecharmeerd van het boek “A World of Baby Names” van Teresa Norman. Namen uit de hele wereld (van Afrika tot Rusland, van China tot Hawaii en alles daar tussen), met verklaring, herkomst en uitspraak.

 2. Margherita says

  Mijn favoriet is het Prisma Voornamenwoordenboek – maar wel de *oude* versie van Van der Schaar zelf. De latere bewerking door Doreen Gerritsen is een ramp…

  Ken je overigens ook deze: First Name Reverse Dictionary, door Yvonne Navarro. Een namenboek waarin je de betekenis opzoekt, en bij die betekenis worden dan alle namen (zeer internationaal) gegeven die ongeveer dat betekenen.
  Waarschuwing though: ze blunderen zo gigantisch bij bijv. de Nederlandse namen, dat ik geneigd ben ook de rest niet volledig serieus te nemen. Maar interessant is het zeker – een heel andere insteek!

 3. Margherita says

  Ben de boel aan het opruimen, en heb uiteindelijk besloten de hierboven genoemde First Name Reverse Dictionary weg te doen, aangezien ik hem eigenlijk hoogstzelden gebruik. Maar voor ik hem in het wilde weg dump – is er hier misschien iemand geïnteresseerd? Voor 15 euro (inclusief verzendkosten uit Duitsland) mag je hem hebben! En te weten dat de nieuwprijs zo’n 40 GBP is 🙂
  Boek heeft nauwelijks gebruikssporen, behalve naam en datum voorin.
  Zoals gezegd blunderen ze zo af en toe goed met hun namenbetekenissen, maar het is ook een bron van namen uit minder bekende streken: Oost-Azië, Afrika, American Indian e.d. Leuk als je een *heel* aparte naam zoekt!

  Op Amazon hebben ze hem ook, als je wat meer info wilt.

Wat vind jij?