Over Ons

Emma, Britney en De Namen

emma van nifterickIn 1998 ontdekte ik dat Het Parool iedere dag de geboortelijsten van de Amsterdamse burgerlijke stand publiceerde, wat mooi samenviel met mijn voorliefde voor databases, waarin ik de namen al snel dagelijks invoerde. Het jaar daarop maakte ik voor het eerst een website over voornamen, die al snel goed bezocht werd.

Maar het begon al véél eerder. Toen mijn zusje in 1980 geboren werd, had mijn moeder het standaardwerk van Dr. van der Schaar over voornamen bij de hand, waarin ik met mijn net verworven leeskunst driftig mee keek.

Kort daarop maakte ik hele lijsten van de betekenis van de namen van alle kinderen in de klas, keurig uitgetypt. In de loop der jaren is mijn interesse verschoven van de betekenis van voornamen naar de frequentie waarin specifieke namen voorkomen in verschillende plaatsen en landen.

Je vindt hier regelmatig nieuwe berichten over voornamen van (kinderen van) bekende Nederlanders, opmerkelijke nieuwsberichten over babynamen en de stand van zaken over modenamen en hockeynamen.

In de serie saaie maar noodzakelijke feiten: je schrijft mijn naam als Emma van Nifterick, inclusief van én ck. Het zal je verbazen hoe vaak dit wordt verbasterd tot Niftrik, Lieftink of zelfs Visstick. Met ck, dat dan wel weer. Ik ben geboren in 1974, maar lijd daar nauwelijks onder.

Onze (koninklijk meervoud is hier op haar plaats) virtuele stagiaire Britney is verantwoordelijk voor de beantwoording van jullie vragen. Haar privésituatie zorgt ervoor dat dat soms wat langer duurt dan je hoopte, maar ze is van goede wil.