Hoe vind ik de perfecte voornaam?

Iedereen kent het verschijnsel “modenaam” wel, zo’n voornaam die uit het niets opduikt en ineens lijkt iedere baby in de omgeving Max of Iris te heten. Op deze pagina vind je een paar richtlijnen over hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind een naam heeft die positief opvalt, ook in combinatie met de achternaam. Om boze mail te voorkomen: de uitspraken op deze pagina vertegenwoordigen mijn mening, het is heel goed mogelijk dat deze afwijken van eh… jouw smaak bijvoorbeeld.

Kies de minst voorkomende achternaam
Binnen één jaar krijgt ongeveer de helft van de kinderen een unieke achternaam, de andere helft deelt zijn of haar achternaam met een ander kind in Amsterdam. De meest voorkomende achternamen zijn:

 1. Jans(s)en
 2. (de) Jong
 3. (de) Vries
 4. Bakker
 5. Smit
 6. (van den/der) Berg
 7. Visser
 8. (de) Groot
 9. (de) Boer
 10. Meijer
 11. Mulder
 12. (van) Dijk
 13. Singh
 14. Vos
 15. Bos

Als je met je partner kunt en wilt kiezen welke van de twee achternamen het kind krijgt, zorg dat de minst voorkomende achternaam wordt.
Verder is het handig om te kiezen voor een achternaam met een voorvoegsel. Slechts 17% van de kinderen heeft een achternaam die met bijvoorbeeld “van” (6%), “de” (4%) of “van der” (3%) begint. Het is natuurlijk wél het leukst als er “de la” of “van het”, maar “von” of “auf dem” voor staat.

Geef géén twee voornamen
Onderstaande grafiek laat zien hoeveel namen een Amsterdams kind gemiddeld krijgt. Als je origineel wil zijn, geef je je kind gewoon één voornaam (wel zo praktisch, je gebruikt “volgende” namen toch nooit), of geef je drie en liefst méér voornamen.

Maak je niet al te druk
Gemiddeld deelt ieder kind zijn of haar voornaam met zo’n twee tot drie andere kinderen. Er komen iedere dag nieuwe namen bij, die het aantal populaire namen weer compenseren. Ongeveer 1 op de 5 kinderen krijgt een naam met een unieke spelling. Meisjes krijgen iets vaker een unieke naam dan jongens.

Maar vermijd in ieder geval deze namen…
Het is niet verstandig om je kind een bekende “traditionele” naam te geven, want die zijn op dit moment absoluut in. Dus ga van de gebaande paden en bewaar Sara, Isabella (Isa), Hanna, Anna, Eva, Emma, Laura, Lisa, Noa, Nina en alle andere -a namen maar voor de volgende generatie. Ook voor jongens geldt: nu even geen Thomas (Tom), Maximiliaan (Max), Ruben, Noah, David, Daniël (Daan), Nicolaas (Nick, Nicky), Samuel (Sam) en Lucas (Luuk) meer. Pak zelf even het Oude Testament erbij en kies eens iets nieuws.
Grijp in elk geval geen Scandinavisch woordenboek: ook Sven, Lars en Niels kunnen niet meer.

Ook voor moslimouders geldt: niet in ieder gezin hoeft een Mohammed en een Yasmine te zijn. Er zijn vele namen in -bijvoorbeeld- de Koran te vinden, die óók zijn toegestaan.

En ook deze namen niet…
Voor ouders die zelf aan het knutselen slaan: nu populaire zelfverzonnen meisjesnamen met meerdere lettergrepen die er ongeveer zo uitzien: “CH….A” (Charmera, Chanequa) of “SH….Y” (Sheranie, Shannely) zullen al snel gedateerd zijn. Hetzelfde geldt voor verzonnen jongensnamen die eindigen op -IO (Chivencio, Damilio, Delivio, Venitcio) of -O (Django, Dyllano, Romello). En al hoewel er door Amsterdamse ouders eindeloos gevarieerd wordt met spelling (-tio, -cio, -cyo etc.), ziet het er niet altijd even intelligent uit…

[NB: Met dank aan Bas Belleman, die mij na het lezen van deze pagina mailde: “Jazzliefhebbers zullen vaak de naam Django Reinhardt kennen. Dat was een briljante gitarist, waarnaar een of andere fan vast wel eens zijn zoon zal hebben vernoemd.” Met Idolswinnaar Boris Titulaer, die zijn zoontje in 2002 Django noemde, heeft Bas helemaal gelijk. Alhoewel de originele Django eigenlijk Jean Baptiste heette, maar ik ga hier geen definitiestrijd over “verzonnen namen” voeren. *grijns*]

Kies een voornaam die niet met een M of een A begint
Verreweg de populairste letters om een meisjesnaam mee te laten beginnen zijn de S, de M, de A en de L. Als je origineel wil zijn, laat je een meisjesnaam beginnen met een Q, een U of een X.

Voor jongens zijn de populairste beginletters de J, de M en de A. Originele jongensnamen beginnen met een Q, een U, een X of een Z.

Kies een naam die laat zien of het om een jongetje of om een meisje gaat
Doe je kind een plezier en zorg dat je aan de naam kunt zien of het een jongetje of een meisje is. Het kan erg irritant zijn om altijd uit te leggen dat je Noa(h), Robin, Sam, Nicky, Bo, Jip of Marijn eigenlijk een jongetje c.q. meisje is. Geef als de naam het toelaat liever een “echte” voornaam, je kunt dan altijd een roepnaam gebruiken die van deze naam is afgeleid. Dus Nicolaas en Nicole (Nicky) en Samuel en Samantha (Sam).

Zorg dat behalve door jou de naam óók door het kind en anderen geschreven kan worden
Alternatieve schrijfwijzen zijn meestal alleen maar irritant, niet origineel. Geen mens wil zijn leven lang uitleggen dat hij of zij Maxx (Max), Dillon (Dylan), Borys (Boris), Damey (Demi), Juli-Jan (Julian), Pyter (Pieter), Mariya (Maria) of Yoëll (Joël) heet. Als je toch wil experimenteren kun je dat beter in de tweede naam doen; die hoef je namelijk meestal alleen op te schrijven en niet uit te spreken.

Voor sommige namen zijn de afgelopen twee jaar in Amsterdam alleen al zoveel schrijfwijzen gebruikt, dat het misschien de moeite is om een andere (eerste) voornaam te kiezen:
Duna, Doenia, Doenja, Dounia, Dunya, Duña, Dunja, Dünya, Dounya, Dounhia, of
Joeri, Youri, Yuri, Joery, Juri, Joury, Joerie, of
Zainab, Zaineb, Zeinab, Zeynep, Zinab, Zineb, Zeneb, of
Jamy, Jaimy, Jaimey, Jaymee, Jamie, Jaimi, Jamey, Jaimie, Jemey, Jaime, Dyami.

Maar met een beetje fantasie maken mensen ook van alles met de naam Giovanni: Giovanny, Chovanny, Jovainy, Givenny, Yévani, Yovainy, Shivani, Shivanie, Shiwanie.
Of van een afgeleide van de islamistische naam Aisha: Lakeesha, Lakheesha, Lakeisha, Laquishia, Lakesha, Lakeysha, Lakeyshia, Lakhisha, Likisha, Lekisha. Aan deze stroom zal voorlopig nog wel geen einde komen, er zijn immers nog veel “originele” spellingen te bedenken…

Kies een naam die mensen buiten de familie ook uit kunnen spreken…
Alhoewel een aantal ouders na de geboorte van hun kind (weer) in een land gaan wonen waar het een hele gewone naam is, kunnen we er toch vanuit gaan dat dat toch voor de meeste van deze naamdragers niet geldt. Ik denk dat het voor veel kinderen niet leuk is om een naam te hebben die zelfs hardop gespeld of uitgeschreven lastig uit te spreken is. Voor voorbeelden zie hieronder.

en die ook over 15 jaar nog leuk is
Hou er rekening mee dat een kind groter wordt. Het is echt niet leuk als je op je 25e een baan moet zoeken en je naam is “Puk”, “Boy” of “Bibi”. Zorg dat een kind altijd kan terugvallen op een “echte” naam (bijvoorbeeld de 2e naam). Voor meer voorbeelden zie hieronder.

Maar… zeg maar “Kees”
Mboup, Shuhayindra, Ruçentney, Rayyaan, Quinzaïro, Ponnompalan, Phillepine, Mijangelo, Lachaune, Keyshawn, Kamalambikai, Joerdayenne, Jhaleesa, Jernonimo, Jahcysha, Ikechukwu, Hortense-Femke, Gwyncirillio, Gitangelie, Fylya, Eyyub, Dashahndryll, Cuitláhuac, Chiagoziem, Chardonnay, Chaimae, Amandlenkosi, Zjargalsaichen

Maar uiteindelijk…
“Wat de meeste mensen eigenlijk bedoelen als ze zeggen een “unieke” naam voor hun kind te willen, is dat ze een naam zoeken die iedereen kent, die iedereen mooi vindt, maar die niemand heeft. En dat is natuurlijk een compleet onmogelijke opdracht!” (Namendeskundige Cleveland Evans op Fredericksburg.com)

108 antwoorden op “Hoe vind ik de perfecte voornaam?”

 1. maar het nadeel is men lief aar naam zal ik nooit vinden ik wil op een of andere manier toch
  men lief haan naam op flesje zou dat kunnen haar naam is KJERSTI <3

  mvg arno

 2. Ik wil graag dat ik mijn naam zal hebben kunne julie dat regelen . Maar ik weet niet goed wat julie bedoelen met website sorry

  1. 1. pak een stift
   2. loop naar de fles
   3. haal de dop van de stift!!!!!!!!!!
   4. zorg dat de stift de fles raakt
   5. schrijf de naam correct!!!!!!!!!!!
   6. enjoy your bottle:/
   suc7

 3. Ik weet precies welke namen- nav taalgebruik- hierop hebben gereageerd, die zul je nooit op een flesje, ballpoint of beker kunnen vinden!!!!!!

 4. Ik wil dat deze naam fatima,kenan,seribana,edvard,zejnel aub bij elke winkel waar ze coca cola verkopen ook die namen hebben

 5. Ik vind het niet kloppen eigenlijk, want misschien is het wel het meest handig om een naam te kiezen die niet te vaak gebruikt wordt en niet heel moeilijk gespeld is, maar heel veel mensen vinden bekende namen juist mooi. En dan klopt de tip niet dat je die naam niet moet gebruiken. En aan de andere kant kan je zo’n naam dus weer uniek maken door een andere spelling te kiezen. Ik vind tenminste dat Loonah een heel andere naam dan Luna als je het leest en die ook minder vaak voorkomt, maar als je het uitspreekt, dan is het toch de zelfde mooie naam.
  Ik vind dat deze tips eigenlijk nergens op slaan, want zeker de helft van de mensen vindt zulke namen wel mooi, en die hebben hier helemaal niks aan.

  1. Je kind een naam geven die iedereen kent, maar anders gespeld (zoals Loonah) lijkt leuk en origineel, maar besef dat het niet fijn is voor je kind wanneer het steeds moet uitleggen dat mensen haar naam fout spellen.

   Als mensen mij leren kennen, en ik zeg dat ik Natalie heet, schrijven veel mensen dat als ‘Nathalie’ met een h, omdat dat nu eenmaal veel vaker voorkomt. Het is niet fijn om je naam steeds verkeerd gespeld te zien worden. Daarnaast kan het ook voor problemen zorgen, wanneer mensen een e-mail sturen naar nathalie.mijnachternaam@…. terwijl mijn e-mailadres natalie.mijnachternaam… is, en ik die informatie dus gewoon niet aankrijg.

 6. Ik heet al 47 jaar Mettie. En ik ben er heel blij mee.
  Makkelijk te schrijven , vrolijk en origineel: Ik ben nog nooit iemand met dezelfde naam tegen gekomen. Ieder die dit hoort zegt dan : Ja maar ik ken wel iemand met de naam Mettie. Dan vraag ik waar ik die persoon kan vinden , want het begint een heuse sport te worden: Mettie komt namelijk wel voor op facebook en zo.
  Tja , heus waar : Nog nooit in levende lijve gezien. Wel Mette, Metsje,,Metje, Letty,Hetty,Netty en Matty maarreh ..dat is niet mijn naam. Succes met naamgeven. Maak er wat moois van!

  1. Ik vind het een prachtige naam! Hij klinkt heel bekend, vertrouwd, maar is heel origineel. Leuk hoor Mettie!

 7. Wow zijn jullie een paar debielen boven mij? Leer schrijven. Dat gaat vooral om dat Coca-Cola gedoe

 8. ik zou graag 3 flesjes willen met de namen van mijn kinderen erop dat zijn:danny, valerie, walter,
  is dat mogelijk en zo ja wat gaat me dat dan kosten?
  mvgr. theo

 9. Mijn dochter heet Rowy (Anna), zoon Duuk (Gijs) en jongste zoon Tio (Jan). Romy vonden we leuk en hebben we Rowy van gemaakt. Luuk vonden we leuk en daar hebben we Duuk van gemaakt. En mijn vader heet Theo en wou mijn jongste zoon graag vernoemen, maar vond dat ik hem de naam Theo niet aan kon doen 😉 dus daar hebben we Tio van gemaakt. We krijgen veel leuke reacties erop 🙂 Vind het zelf ook zeer geslaagd (a)

 10. Wij krijgen weer een meisje, dus een zusje voor dana!!
  Ik vind niki een supernaam maar die naam ligt een beetje moeilijk. Dan vind ik gina heel mooi maar vind ik te veel op elkaar lijken.wie kan me helpen??

    1. oh zo heet ik en ik ben er heel blij mee haha. ik krijg er ook heel veel leuke reacties op!

 11. Ik ben al een tijdje bezig met het verzinnen van een leuke naam voor me (bijna) kind. Hebben jullie nog leuke ideeën? Groetjes Irene

  1. Zelf ben ik dol op de naam Sarah voor een meisje..
   En voor een jongen zou ik kiezen voor Florian of Chilian.
   Vlinder of Parel vind ik stiekem ook heel leuk, maar zou ik toch niet geven.

   Maar van wat voor namen hou je?
   Klassiek, hockey, modern, kort, lang?

   1. Zelf houd ik van hockey namen als: Anne-clair, Veerle-sophie, Boudewijn, Abel-merijn…enz enz

   2. Slim dat je Vlinder of Parel niet zal doen, ik ken een meisje die Parel heet. Die werd er vaak mee gepest(zover ik me nog kan herinneren)

  2. Is Frederique, Valerie, Naomi of Benthe niet iets voor een meisje? Naomi kan je nog Nomi van maken. Klinkt heel zacht en lief, maar toch ook heel chique. Ook Frederique vind ik heel lief en zacht klinken.

 12. Wat een vooroordelen is het stuk hierboven! Als men bekende namen mooi vind, laat ze dan! En de “unisex” namen, daar is heus niet elk kind ontevreden mee hoor. Mensen kijken ook wel eens raar op bij mijn naam (renée voor en vrouw), maar ik zit er niet mee. En puk voor een volwassene kan heel prima!
  Mensen moeten niet kijken naar wat Nederland vind, maar wat bij jou en je partner past voor je kindje!

  1. Ja. Want ik vind Noah dus met een h veel leuker voor een meisje, dan voor een jongen. Want alleen Noa vind ik zo saai, en met een h erachter is het gelijk stoer, lief en grappig.

   1. Noa(h) komt oorspronkelijk van de Bijbelse naam Noach. Dit was een man. Ik vind het sowieso bijzonder dat we in de huidige tijd deze naam ook voor meisjes zijn gaan gebruiken.

 13. nog een leuke tip voor mensen die van originele namen houden:
  Chylacraximanalinashantial. Zo heet mijn nichtje, en ik vind het heel mooi

   1. Ik ken iemand die haar dochter Xiomayrah heeft genoemd. Net zoiets, ik snap het niet zo eigenlijk.

  1. OMG
   Dat klinkt als een medicijn. Vreselijk zielig voor dat kind en kan mij haast niet voorstellen dat dit door de Burgerlijke Stand is goed gekeurd.
   Dat kind kan nooit zonder te spieken haar eigen naam schrijven.

 14. Wat is er mis met de naam Sheranie?… Oke niet zo hip als Sophie of Tess, maar ik heb hem al 29 jaar en Sher (sjer) klinkt toch nest stoer en eigentijds….

 15. Hoe kom ik erachter of Brons een jongensnaam is? Ik dacht het wel eens ergens gezien te hebben namelijk.

  Waarom deze aparte naam?

  Dit is de achternaam van mijn vriend en wij zitten met het dillema welke achternaam ons kindje moet gaan krijgen.
  Mijn dochters uit mijn eerste huwelijk hebben mijn achternaam, bewust voor gekozen ook. Ik ben zelf enig kind en enig kleinkind van mijn vaderskant, dus bij mij hield de naam op. Toen ik trouwde heb ik daarom ook mijn naam gehouden (los van het feit dat ik vind dat je geboren naam gewoon je naam is, voor de wet blijf je toch wel zo heten, denk aan je paspoort e.d.).
  Nu gaat de voorkeur al wel een beetje uit naar weer mijn achternaam om de eenheid te bewaren, maar ook mijn vriend is de enige in de familie die de naam voortzet.
  Helaas is een dubbele achternaam bij geboorte in Nederland niet mogelijk, of je moet van Spaanse origine zijn. Krom, want bij trouwen kan het weer wel…

  Helemaal zeker weten doen we het nog niet, maar bij eerdere echo’s dacht men een jongen te zien, het is dus echt even de 20wk echo afwachten.
  Mocht het echt een jongen zijn zaten wij te denken om dan Brons als tweede naam te gebruiken, waardoor je het toch nog een beetje doorgeeft.

  Beetje vreemd, maar ja, als Gers Pardoel zijn zoon de ROEPNAAM Goud kan geven, kan ik zeker Brons als een tweede naam gebruiken, toch?
  Daarbij vinden wij het ook wel grappig omdat het het derde kind wordt, een derde plaats in wedstrijden is brons!

  1. hallo Ariane,

   Geen idee of je nog steeds denkt over de naam Brons als tweede naam voor een jongen. Volgens het Meertensinstituut, dat onderzoek naar namen doet, zijn er in Nederland minder dan 5 mannen die Brons heten en geen vrouwen. Het is dus zeker niet een meisjesnaam. Zie http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/Brons
   Het idee vind ik persoonlijk overigens erg mooi, zeker als tweede naam.

  2. Ik ken wel iemand die als tweede naam Otto heeft, naar de achternaam van zijn moeder. Hetzelfde idee dus, maar dan met een meer gangbare voornaam.
   Ik vind Brons als tweede naam wel mooi. Als roepnaam zou ik het nooit doen, net iets te apart (net als Spijker, Gras, Tuin etc.)

  1. ik heb een meisje uit me klas een een jong die heet noah een het meisje zij heet emma vinden julli deze namen ook heel erg leuk laat me het dan weten pls

  1. Zou hem zelf niet zo gauw kiezen, maar hij klinkt wel mooi. Ook internationaal heel herkenbaar en eenvoudig uit te spreken.

   1. Helemaal eens met Margherita.
    Ik vind ‘m net wat specialer dan Louise en afkorten tot Lou is leuk!

 16. Wij zitten aan de naam Lizzyenne te denken en dan afkorten naar lizzy maar is een naam die niet bestaat en ik zelf heb verzonnen.ben benieuwd wat anderen ervan vinden…

   1. Ja maar willen hem juist ietsje anders maken omdat we al paar lizzy’s kennen. Iemand anders Miss nog ideeen of meningen erover ?

    1. Waarom iets anders bedenken maar dan wel afkorten naar Lizzy?
     Dan is dat alsnog de roepnaam…
     Gewoon Lizzy doen! Leuk! En misschien een tweede voornaam er bij. Bij die tweede voornaam kan je jouw creativiteit ook kwijt.

     1. ja, Liz vind ik beter. Als het kind klein is wordt het toch vaak Lizzy waarschijnlijk. Of Lis! Dat is nog een heel mooie bloem zelfs. Maar je moet het zelf weten natuurlijk;-)

    2. Lizzy vind ik het leukste. Leuker dan Lizzyenne vind ik dan Lizzy-Ann. Dat is meer een echte naam en niet zo geknutseld.
     Alternatief: Izzy of Ize.
     Maar Lizzy vind ik het leukste van al deze namen.

     1. Of gewoon Elisabeth en dan Lizzy als roepnaam. Mijn dochter heet Hannah Elisabeth.

 17. Beste wensen allemaal! Graag wilde ik jullie mening vragen over de naam Matthias. Wat vinden jullie?

  1. Heb een buurjongetje dat zo heet en dat is echt een kanjer! Niets oudbolligs aan heel stoer en gedegen!

 18. Hoi,
  Onze dochter heet Zoë, nu zwanger van de 2e. We zijn een beetje inspiratieloos… Nog leuke namen die jullie bij Zoë vinden passen. We willen niet weten wat het wordt dus voor een jongen en een meisje!

 19. Hoi!
  Mijn zoontje Milan krijgt een broertje. De naam Milan had ik al jaren liggen, nog voordat de naam zo populair werd. Nu lopen we een beetje vast… Ik vind het mooi als de naam voor zijn broertje ook vijf of misschien zes letters heeft, maar Ruben bijvoorbeeld is een beetje té vanzelfsprekend.. We zaten aan Loras te denken, maar dat is het toch niet helemaal. Heeft iemand nog suggesties?

  Liefs

  1. Wat dacht je van Boris of Linus. Loras doet mij denken aan Lorena, meer een meisjesnaam wat mij betreft.

  2. Sommige namen – of je ze nou mooi vind zijn of niet – kun je denk ik maar beter niet geven. Kinderen zijn hard en het is echt niet moeilijk om te bedenken waar ze hun klasgenootje die Manus heet mee gaan pesten.. Het lijkt me niet dat je dat wil voor je kind

 20. Zelf heb ik nog geen kinderen, maar hoop dat dit snel gaat gebeuren.
  Voor een jongen hebben we Ayden bedacht, maar een meisjesnaam vind ik onwijs moeilijk.
  We dachten aan Anna, maar ben bang dat het ouderwets is. Ook heet ik zelf Rianne en het is niet de bedoeling om het kindje naar iemand te vernoemen.
  Ook ben ik gek op Eva

  1. Ik zelf vind Anna helemaal niet uitbollig ! Er zijn ook genoeg meisjes geboren de laatste jaren met de naam Anna.

 21. Volgens mij zijn Eva, Leonoor en Jeanne een en dezelfde persoon.
  Iig wel qua tijden, slecht typen en slechte interpunctie en uitroeptekens.
  Vrij vervelend om te lezen.

 22. Kan iedereen ff een beetje goed de woorden typen want anders is het heel onhandig om ales of 1 lezen

 23. Ik vind Bobbi of bobbi-Ann voor een meisje heel leuk.
  Ben nu ook zwanger van een meisje maar ergens toch een beetje angstig voor reacties.
  Heb zelf ook een unisex naam en ben er heel erg trots op!

 24. Help! Wij krijgen een zoontje en vinden Jesse een geweldige naam. Maar aangezien dit zo populaire naam is, zijn we een beetje in verwarring. Is het wel leuk als er straks nog 5 Jesses in de klas zitten?

  1. Volgens mij is Jesse niet heel populair. Ik ben hem het afgelopen jaar niet tegen gekomen op een geboortekaartje. Soms denk je origineel te zijn, maar is een ander dat ook. Zo zitten bij mijn dochter twee Skipper’s in de groep. Verzin je toch niet. Mijn advies: gewoon de naam Jesse geven. Jullie worden daar blij van en daar gaat het om.

 25. Hallo,

  We krijgen een 2e kindje (we weten nog niet of het een jongen of meisje wordt). Ons dochtertje heet Nova. Mijn vriendin en ik hadden al wat namen bedacht die ik super vind, maar we komen er niet uit. Voor een jongen hadden we Kobus of Mas en voor een meisje Kaja, Rosie, Liz of Elin. Wat vinden jullie? Als je iets leukers weet, kan je dat ook zeggen.

  Liefs,
  Yara

  1. Alle namen die je noemt vind ik erg leuk. En misschien is voor een meisje Chloé ook mooi?

 26. Mijn dochter heet nasira.
  Hoor je ook niet veel maar naar mijn idee een pracht naam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.