FAQ – Veelgestelde Vragen

Domme vragen bestaan niet, maar je loopt de kans dat je briljante ingeving al eens voorbij is gekomen op deze site. Onze stagiaire Britney helpt je een eindje op weg met dit overzicht van veelgestelde vragen!

1. Wat betekent mijn naam?

Zoals je hebt kunnen zien doen we op deze site niet zoveel met de betekenis van voornamen. Betekenissen zeggen ons niet zoveel, omdat we denken dat het weinig invloed heeft op de naamkeuze van aanstaande ouders. Een voorbeeld: een van de populairste namen in Nederland is Thomas, wat ‘tweeling’ betekent…

Het is natuurlijk wél leuk om te weten wat een bepaalde voornaam zou kunnen betekenen, maar daarvoor kun je beter terecht op andere sites, zoals in de betrouwbare maar conservatieve namendatabase van het Meertens Instituut voor Nederlandse namen. Behind the Name is een van de zeldzame buitenlandse sites met serieuze informatie. Het heeft geen zin om ons hierover te mailen.

2. Hoe vaak komt mijn naam voor?

Veel mensen willen graag weten hoe populair hun eigen naam of die van hun (aanstaande) kind is. In juli 2004 (dat is laaaaang geleden!) verscheen mijn boek “Over Voornamen” over dit onderwerp. In dit boek kun je alles terugvinden over de voornamen van 95% van de Nederlandse kinderen.

Recentere gegevens over de populariteit van individuele voornamen in Nederland vind je sinds een paar jaar bij mijn collega’s van het Meertens Instituut.

3. Waarom staat mijn naam nergens op jullie site?

Op voornamelijk.nl vind je alleen namen die in een bepaald land of een bepaalde stad populair zijn, of waar een bijzonder verhaal over te vertellen is. Als je naam niet vaak voorkomt, kan het dus zo zijn dat jouw naam hier niet te vinden is.

4. Ik heb een bijzondere naam voor jullie. Kan ik die naam toevoegen?

We kunnen je naam in principe niet ‘toevoegen’, tenzij deze in een populariteitslijst staat, of er een (nieuws)bericht is waarin je naam voorkomt. Er zijn twee manieren om je naam tóch geplaatst te krijgen.
1. Als je ons kunt helpen aan de (officiële) lijsten uit jouw woonplaats, en je naam komt daarin voor.
2. Als je een goede suggestie hebt voor onze site, en er voeren deze door, dan krijg je natuurlijk een vermelding.

5. Ik wil meer weten over een naam, hebben jullie suggesties waar ik kan zoeken?

Door binnen Google te zoeken op “naam + betekenis” of op “name + meaning” kom je vaak een heel eind.

6. Leuke site, maar zijn er ook boeken die jullie aanraden?

Over Voornamen is inmiddels een gouwe ouwe (uit 2004), maar een levenswerk dat nog steeds de moeite waard is (als je het boek nog ergens tweedehands of in de bibliotheek kunt vinden). Je vindt hier een overzicht van mijn favoriete (en nog verkrijgbare) namenboeken, met uitleg!

7. Vinden jullie het leuk om mijn bijzondere voornamenverhaal te horen?

Ja, ja, ja! We zijn dol op verhalen waarin bezoekers vertellen over de keuze die ze voor hun kind(eren) hebben gemaakt. Of over waarom ze zelf zo’n bijzondere naam dragen. Ook zoeken we naar ervaringen met weerbarstige ambtenaren bij de burgerlijke stand die bepaalde voornamen niet willen inschrijven, of de bizarre reacties van familie op je keuze.

Je mail is was welkom! Vergeet niet om erbij te vermelden of je verhaal gepubliceerd mag worden (en het anders dus alleen door ons gelezen wordt) en of je daarbij anoniem wil blijven.

8. Waarom doen jullie dit?

Deze website is onze nogal uit de hand gelopen hobby, buiten (fulltime) werkweken om. We zijn dus géén namenmachine en al helemaal geen commerciële instelling. Mailen kan altijd, maar verwacht niet binnen twee minuten een antwoord. En soms zelfs niet binnen twee weken (sorry).

Als we de tijd hebben genomen je van een (al dan niet uitgebreid) antwoord te voorzien, vinden we het wel zo aardig als je ons laat weten of je iets onze mail hebt gehad. Het is natuurlijk al erg genoeg dat we erom moeten vrágen, maar het zal je verbazen hoeveel mensen gewoon aannemen dat we van de “nameninformatiedienst” zijn en nooit meer iets van zich laten horen.

9. Ik heb een opmerking, suggestie, klacht, compliment…

Onze site (en deze lijst met veelgestelde vragen) kan altijd beter! Dus als je iets hebt opgemerkt dat niet klopt, of een nuancering verdient, vinden we het fijn als je even contact opneemt. Gewoon melden dat je bent langsgeweest en wat je mening is over deze site, vinden we ook altijd leuk! Nog steeds een vraag? Stuur een mail! Stuur geen mail! Ik ben even uitgemaild, sorry!