Alle Nederlandse voornamen online doorzoekbaar

Hoe vaak komt mijn naam voor? En wat betekent het eigenlijk?

Dat zijn de twee meest gestelde vragen die ik per mail binnenkrijg. Wat betekent mijn naam? is in de meeste gevallen niet te beantwoorden, omdat ik ook niet weet wat ik aanmoet met D’Chaverio of Yipp.

Vragen over populariteit van een naam zijn makkelijker te beantwoorden, zij het dat ik alleen gegevens over de periode 1983-2009 heb, die bovendien moeilijk doorzoekbaar waren.

Nieuwe databank

Maar… de verlossing is nabij! Mijn oud-collega’s van het Meertens Instituut en de Universiteit Utrecht lanceren morgen (3 juni 2010) de voornamendatabank, een aanvulling op de vorig jaar gedebuteerde familienamendatabank.

In de database staan alle 500.000 verschillende voornamen die sinds 1880 gegeven zijn. Je kunt bekijken hoeveel naamgenoten je hebt en of je naam vaker als eerste of als tweede/derde naam wordt gegeven.

De databank is gebaseerd op de officiele voornamen van Nederlanders, waarmee de site ook kan helpen om je eigen burgerlijke stand ervan te overtuigen dat de naam van jouw keuze echt bestaat.

Populariteit

Mijn favoriete manier om de site te gebruiken is met de knop ‘populariteit’: je krijgt dan een prachtige grafiek te zien met daarin de populariteit per jaar. Een mooi voorproefje is mijn eigen voornaam: Emma. Ik ben van 1974, waarmee ik midden in een langdurige Emma-dip ter wereld kwam.

Populariteit voornaam Emma 1880-2009

Zoals je ziet is Emma nooit populairder geweest dan de afgelopen 15 jaar; het blijkt voor de oorlog helemaal niet zo’n veel gegeven naam te zijn geweest. Er was alleen een klein oplevinkje van vaderlandsgetrouwen tijdens de oorlog, waarbij kinderen naar de moeder van de toenmalige koningin (Wilhelmina) werden genoemd.

Geografische spreiding

Wat ook geweldig is zijn de kaartjes waarop de verspreiding van de naam wordt gegeven. Ofwel: op de kaart van Nederland is per geboortegemeente het aantal kinderen personen met die voornaam weergegeven.

Interessanter nog is het percentage kinderen met een bepaalde naam (want met aantallen winnen de grote steden natuurlijk altijd). Zo zie je dat Dylano een echte Flevolandnaam is, Bart vooral in Brabant woont, terwijl hockeynaam Duco met name in de Randstad wordt gegeven.

(Ik weet niet of ik daarvan al een voorbeeld mag plaatsen, dus een kaartje voeg ik donderdag pas toe, als de gegevens openbaar toegankelijk zijn).

Betekenissen

Tot slot blijven de al eerder gepubliceerde betekenissen van 20.000 namen beschikbaar. Helaas ontbreken daarin (nog) de (juiste) verklaringen van superpopulaire namen als Jayden, Indy (meisjes plaats 50) en Aya (meisjes plaats 99).

Maar een kniesoor die daar op let: dit is heerlijk vermaak voor als je de zon de komende dagen even zat bent!

26 antwoorden op “Alle Nederlandse voornamen online doorzoekbaar”

 1. Kijk nu al uit naar die databank, leuk!

  Maar kon jij sowieso al gebruik maken van die databank, als ex-medewerker?

 2. Kan ook niet wachten… Hoorde onlangs al dat de voornamendatabank er zou komen, maar kon deze niet vinden. Nog even geduld hebben dan.

  Vraag aan Emma: wordt het boek “Over voornamen” nog herdrukt? Ben al lang op zoek, maar tevergeefs…

 3. Ik kijk al uit naar morgenochtend 🙂 helemaal leuk!

 4. Heerlijk, ik zou bijna willen dat het gaat regenen 🙂

 5. Ik ga morgen ook meteen kijken, zodra ik weer thuis ben! Ik hoop dat er niet te veel namengekken in Nederland wonen. Anders crasht straks die site. :S

 6. De databank is online! Maar hij doet het niet, waarschijnlijk overbelast (?)

 7. Ja, hij is nog wat traag, maar als je een beetje geduld hebt, kom je er wel. En hij is leuk, met al die kaartjes en grafiekjes!

  Al vraag ik me wel af of hij compleet is… Ik heb wat vriendinnen met aparte namen zitten nazoeken, waarvan ik zeker weet hoe ze voluit heten en ik vind ze niet terug in hun geboortejaar.

  En bijzonder: Russische ‘vadersnamen’ zijn als tweede naam opgevat. Russen hebben altijd drie namen: bijv. Tatjana Vladimirovna Ivanova, dus voornaam, vadersnaam (naar de vader, in dit geval Vladimir) en dan de achternaam (Ivanova). Ik snap wel dat die vadersnamen als een soort tweede voornamen geregistreerd worden, maar vreemd staat het wel, want het is echt wat anders.

 8. Ik heb er ook mee zitten spelen, erg interessant! Werkelijk een schat aan informatie.

  Ik zal de komende tijd flink gaan speuren naar allerlei gekke en interessante dingen.

  Mijn eigen voornaam was in mijn geboortejaar op het absolute hoogtepunt van zijn populariteit. Lekker orgineel, ouders!

  Mijn vriendin is genoemd naar iemand uit Dynasty en die naam piekte enorm in het jaar dat die serie voor het eerst op de Nederlandse tv kwam.

  Wat betreft de vadersnamen: in Rusland kennen ze inderdaad een drieledig namensysteem, maar in Nederland slechts een tweeledig systeem. Het patroniem moet dus óf bij de voornaam óf bij de achternaam worden gezet. Het lijkt me logisch dat ze het dan als voornaam rekenen.
  .-= Herculaas schreef op eigen site Vernoemd naar Hitler =-.

 9. @ Herculaas: dat vind ik ook erg logisch voor de ambtenaren die het moeten registreren, maar ik zou het wel uit zo’n databank houden. Het ‘vervuilt’ de boel nogal, als het registreren en weergeven van voornamen je doel is.

  Maar goed, verder is het natuurlijk gemiep in de marge van mij :), m’n oog viel er toevallig op, ik vind het verder vooral een leuke database.

 10. Ik zit er nu ook alweer een tijd in te grasduinen. Wat een fijne aanwinst dit 🙂

 11. Ik heb zo mijn vragen bij de populariteitscijfers van sommige namen. Ik heb al enkele namen gevonden die in een bepaald jaar aantoonbaar aan méér kinderen zijn gegeven dan Meertens vermeldt. Hoe kan dat?

 12. Wat heerlijk dit! Erg leuk om te zien in welke regio´s de naam wel/niet populair is. Erg handig voor aankomende ouders ook.
  Top!

 13. Heb net even mijn naam opgezocht. Grappig om te zien dat de piek van Melanie precies in mijn geboortejaar (1991) valt!

 14. Heel erg leuk om de namen van onze kinderen uit te pluizen, de namen van de jongens blijken traditioneel te zijn, die van de meisjes vanaf 1970 te bestaan, wij hebben de Friese namen vooral uitgezocht op niet veelvoorkomendheid.

 15. P.S. Oudste dochter heet Famke en zodoende zocht ik sinds wanneer die naam als naam wordt gegeven. Echter in 1966 zou volgens Meertens het eerste meisje met de naam Famke zijn geboren, Famke Janssen is echter in 1964 al geboren. Rara?

 16. Jammer alleen dat als je echt een zeldzame naam gekozen hebt je geen statestiekjes meer krijgt te zien over hoeveel in welk jaar..(2x een <5 melding kreeg)

 17. De naam van mijn dochter (Bernadette) heeft een rare piek in zijn grafiek. Kan iemand een verklaring bedenken?

 18. PS: Famke Janssen heeft dan waarschijnlijk “Famke” niet als eerste naam.

 19. Mijn roepnaam is zoals verwacht enorm populair (hoogtepunt in 1984), mijn officielle naam (die dus voor de statistiek telt) is in mijn geboortejaar maar 5 keer gegeven (heel wat minder populair dus).

 20. Geweldig!!! Heerlijke aanvulling op mijn stukgelezen exemplaar van ‘Over Voornamen’.
  Mijn dochters’ namen komen in onze gemeente niet en 1 x voor, maar dat komt natuurlijk doordat ze in het ziekenhuis van de naastgelegen gemeente geboren zijn.

 21. Geweldige site! Heb ook allerlei namen zitten bekijken natuurlijk.

  Opvallend is de plotselinge piek naar beneden van de naam Vanessa rond 1983. (Aankomende ouders waren blijkbaar niet zo gecharmeerd van de rondborstige zangeres?)
  Daarnaast ontdekt dat Grietje vooral in het noorden populair is.

  Inderdaad handige site ook voor aanstaande ouders.

 22. mijn naam Nathalie is minder populair dan een andere naam vind ik normaal schrijf je Nathalie zonder h dus zo: natalie
  en dat vind ik best wel raar maar okey.
  groetjes nathalie

Reacties zijn gesloten.