Atreyu & Eärendil

Een van de twee beheerders van het namenprikbord, Petra, mailde mij van de week een vraag door over een jongensnaam.

Een moeder van een 6-jarig zoontje met de naam Atreyu was er van overtuigd dat zij de enige was die haar kind zo had genoemd.

Aangezien ik me niet kon voorstellen dat er nóg iemand was die zijn/haar kind deze wat moeizame naam zouden geven, dook ik even in de gegevens.

Tot mijn verrassing (en Atreyu’s moeders teleurstelling) zijn er in Nederland maar liefst twaalf jongetjes met deze naam, die zoon van eenieder ‘betekent’.

Ze zijn allemaal geboren nadat de aanbiddelijke Noah Hathaway (1971) de held Atreyu speelde in The Never Ending Story (1984).

De laatste jongens zijn van 2002, het jaar waarin de eerste plaat van de Californische band Atreyu uitkwam (met dank aan Francisca).

Noah Hathaway als Atreyu en Barrett Spencer Oliver als Bastian Bux

Via Google vond ik overigens nog een van die twaalf Nederlandse Atreyu’s. Dat jongetje heeft een zusje met de naam Eärendil.

Het zei mij helemaal niets, totdat ik Wikipedia raadpleegde. “Eärendil was de zoon (!) van Tuor en Idril, de dochter van Turgon, de koning van Gondolin. Hij ontsnapte aan de val van Gondolin en trouwde met Elwing. Zij kregen twee zonen, waarschijnlijk een tweeling, Elrond en Elros genaamd.”

Voor de nietsvermoedende lezer, zoals ik: een heldhaftig personage in een verhaal van J.R.R. ‘Lord of The Rings’ Tolkien.

Alhoewel ik de namen helemaal niets vind, heeft het wel wat als ouders een niet-standaardnaam voor hun kind kiezen, die ook nog betekenis heeft.

6 antwoorden op “Atreyu & Eärendil”

  1. In het boek waarop de film is gebaseerd, heet de held Atréju (in het Duitse origineel).

  2. Ik moet een jaar of 9 zijn geweest,toen ik mijzelf heb voorgenomen om in de toekomst een eventuele zoon Atreyu te noemen.”The Never Ending Story” is in onze familie een ware klassieker en ik vond die jongen bloedmooi.Voor een volgende zoon vind ik Atreyu als 2e naam het overwegen waard.Jeugdsentiment en de klank staat mij aan.

  3. Hallo,ik woon te Gent (Belgie)en mijn zoon heet ook ATREYU hij is geboren op 31 Augustus 1994,maar heb een vraagje,is hij dan de enigste in Belgie??? Ben benieuwd…….

  4. grappig om dit hier te lezen… ik zelf heet Atreyu (M’n moeder vond het een leuke naam aangezien ze ook The Never Ending Story heeft gelezen en gezien waar ik zelf wel spijt van heb want ik vind de naam niet echt leuk (vraag niet waarom)) en het is puur toeval dat ik deze site heb gevonden. ik moet namelijk de betekenis van m’n voornaam zien te vinden (huiswerk voor Duits) maar ik kan maar niets vinden… misschien weet iemand het wel die dit leest, plaats dean even een reactie 🙂

  5. Mijn zoontje zijn naam is ook Atreyu, hij is geboren op 11-11-99 en wordt binnen kort 8. Maar de betekenis van zijn naam is”Zoon van iedereen”dat staat hier beschreven, maar wisten jullie ook dat het afstamt van (ik meen de sioux)de Indianen?? Mocht je er meer van weten, dan hoor ik het graag.

Reacties zijn gesloten.