Babynamen In Pakistan

Tot mijn immense verbazing is Anita gedurende de jaren negentig een populaire naam geweest in het diepgelovige moslimland Pakistan.

Op dit moment krijgen kinderen vooral traditioneel islamitische namen als Arham, Areeba, Malaika, Uzair en Emal. Zeker 90 procent van de jongens heet Muhammad, als eerste of als tweede naam; en ook Ali en Omar zijn veelgekozen.

Osama werd na de aanslagen van 9/11 een veelgekozen naam, naar Osama bin Laden, het nog altijd voortvluchtige (vermeende) brein achter de aanslagen.

Tot de jaren dertig van de vorige eeuw werden de meeste kinderen simpelweg naar hun grootouders vernoemd, net als in de westerse wereld in die tijd.

Na die tijd werd de invloed van het islamitische geloof groter en begonnen mensen hun kinderen te vernoemen naar profeten, maar ook naar moslimleiders als Muhammad Bin Qasim, Bahadur Shah Zafar and Altamash.

Na 1947, toen Pakistan voor het eerst een zelfstandig land was, werden de namen van de grondleggers van de natie populair. Kinderen werden nog decennialang vernoemd naar Shaukat Ali, Jauhar Ali, Rana en Fatima.

In de jaren zestig werd ook Pakistan meegesleept in de snelle veranderingen van die jaren en kwam een hele nieuwe serie oude Arabische namen in trek: Urwa, Khizraan, Umaima, Hadi en Haris bijvoorbeeld.

De oorlog van 1965 had zijn weerslag op de naamgeving; jongens werden vernoemd naar oorlogshelden uit die tijd. Zo stierf in 1971 piloot Rashid Minhas een martelaarsdood, wat zorgde voor een extreme golf naamgenoten. Naar schatting 45 procent van de kinderen die in die periode in Pakistan werd geboren, werd naar hem vernoemd.

In de jaren tachtig keerde de rust weder in het land en kwam er ruimte voor namen van beroemde Pakistaanse filmhelden. Kinderen kregen namen als Najia, Adeel, Nadeem, Tania, Marina, Urfi en Shama.

Tien jaar later waren er nieuwe sterren aan het firmament, zoals de razend populaire Salman Khan, Shahrukh Khan, Jiya Prada en de eerder genoemde Anita Ayub.

In diezelfde periode begon de oorlog met het eveneens (grotendeels) islamitische land Irak. Gedurende lange tijd noemden ouders hun pasgeborenen naar de voormalige president van dat land, Saddam Hussein.

De familie Bhutto, die onder meer de voorzitter levert van de PPP-SB (Pakistan People’s Party Shaheed Bhutto), zorgde voor de opkomst van meisjesnamen als GhinwaBenazir en de jongensnaam Zulfiqar.

Tussen 1997 en 2000 kreeg bijna een derde van de meisjes de voornaam Ghinwa, een aandeel dat we in Nederland zelfs met Jan en Rietje nooit hebben kunnen halen.

Bron: Naming a Baby in Pakistan

2 antwoorden op “Babynamen In Pakistan”

Reacties zijn gesloten.