Bente Vrolijk

Lezeres Marinka wees me op een meisje dat onlangs in Twente is geboren: Bente Vrolijk.

Alhoewel ik de klank van Bente best kan waarderen, zou ik de naam vanwege het "ben te…" gevoel niet snel kiezen. Zoals ieders oma vroeger zei: "Alles waar ’te’ voor staat is niet goed, behalve ’te huur’ of ’te koop’."

In mijn bestand met geboorteadvertenties heb ik zo’n 125 Bentes zitten, allen geboren tussen 1999 en 2005. Daar zitten helaas (of: gelukkig) maar een paar aansprekende combinaties tussen, zoals Bente Ruig en Bente Vroegop. 

Populariteit

De populariteit van de naam Bente – en die van haar nepsjieke zuster Benthe – is niet meer zo groot als een paar jaar geleden, toen op het hoogtepunt in 2004 maar liefst 471 meisjes zo werden genoemd, goed voor een plek in de top 25.

Tot 1990 kregen minder dan 25 meisjes per jaar de naam Bente mee, maar de tien jaar daarna ging het snel: in 1996 waren het al meer dan 100. In 2000 werden er jaarlijks meer dan 250 geboren en nog een paar jaar later bereikte ook Benthe de grens van meer dan 100 meisjes per jaar.

Inmiddels is de populariteit van Bente terug op het niveau van eind jaren negentig, terwijl Benthe al een paar jaar stabiel is met circa 120 jaarlijkse vernoemingen.

Meisjesnamen die eindigen op -te of -the zijn erg populair in Nederland anno 2007, denk ook maar aan de geboortekaartjes aan je prikbord van Lotte/Charlotte/Annelotte/Liselotte, Mente/Menthe, Marte/Marthe, Mette, Maite/Mayte, Myrthe/Mirthe/Mirte/Myrte, Lente/Lenthe, Jette, Jente/Yente/Yenthe, Jinte/Yinthe, Ninte/Ninthe, Britte, Gitte, Anthe en Xanthe.

Jongens

Ieder jaar worden ook een paar jongens Bente genoemd, waarschijnlijk in navolging van (andere) Friese jongensnamen die (hard) stijgen in populariteit: Jelte, Jente en Meinte bijvoorbeeld.

Ook de opkomst van de Italiaanse jongensnaam Dante (van Durante: ‘de onvergankelijke’), de voornaam van de 750 jaar geleden levende dichter Dante Alighieri (1265-1321) helpt wellicht mee bij de acceptatie van het ietwat meisjesachtige ‘Bente’ voor jongens.

Betekenis

De meest voor de hand liggende verklaring van de naam Bente/Benthe is een afleiding van ‘Ben’, dat op zijn beurt weer een afleiding is van het germaanse ‘bern’, dat ‘beer’ betekent.

21 antwoorden op “Bente Vrolijk”

 1. ik heb het altijd wel een leuke naam gevonden bente(voor een ander dan toch),met de mannelijke tegenhanger Dante heb ik persoonlijk iets meer.

 2. Ik ken een meisje dat Dante heet. Dat vind ik dan weer minder, vooral als ze later tante wordt…

 3. Ik ken de naam Bente niet als een afleiding van Ben, maar als een (Scandinavische) verkorting van Benedikte/Benedicte, “gezegend”. Ik zie op de site van het Meertens instituut dat er inderdaad ook een Friese naam Bente is die wel van Ben afgeleid is – weer wat geleerd!

 4. Ooit verhaal gehoord (weet niet of het broodje aap verhaal is) van een meisje dat Mette Bus heette.

 5. Wat maak je er toch altijd weer een leuke/interessante stukjes van.

  Ha ha… ben te vroegop.
  Bente Bruin. Bente Rood.
  Ha ha, en Mette Bus, zoals hierboven staat.
  En toch… Bente Vrolijk vind ik wel mooi. Pas toen ik het twee keer las, besefte ik wat er stond.

 6. Leuk zeg, dit artikeltje over de naam BENTE! Vooral leuk om te weten dat er in 2004 471 geboren zijn… precies het jaar dat mijn petekindje Bente is geboren!

  http://home.hetnet.nl/~ruilkaartje/Bente.htm

  Ik verzamel geboortekaartjes met de naam Bente! Heb er al een heleboel, vanaf 2004 zijn ze op mijn site te zien!

  Met vriendelijke groet,

  Saïma van Dijk-Cobussen!
  Sevenumstraat 8
  6845 HT ARNHEM

 7. Beste mensen,

  Ik ben een Bente én blij & trots op mijn naam. Eind jaren vijftig (jaja, vorige eeuw!) heeft er in de Margriet of Libelle een artikel gestaan, dat heette “Warme namen uit het koude noorden”. Mijn ouders lazen daarin de naam Bente. En toen ik 1959 !!! ben geboren, kreeg ik van hen deze voornaam. Ben benieuwd of er in die jaren nog meer Bente’s zijn geboren? Heb af en toe het idee of ik de “oudste in NL” ben met die voornaam. Hoe dan ook: het voordeel van op mijn leeftijd (inmiddels 48 lentes) deze voornaam is heerlijk. Je moet je naam de eerste keer vaak (een aantal keer) herhalen, maar op de een of andere manier blijft hij wel hangen en weten mensen jaren later nóg hoe je heet. En dat is erg gemakkelijk. Mijn ouders hebben de warme namen uit het koude noorden trouwens doorgevoerd: mijn broer heet Sven en mijn zus Ragnhild. En dan kom je ruim veertig jaar later in een bedrijf te werken, waar een collega Ragnhild heet en waarvan de dochter Bente is genoemd (en die dochter zit dan vervolgens weer bij mijn zoon in de klas…). Het leven zit vol verrassingen!
  Succes met de site!
  Bente

 8. Onlangs kwam ik in een parenteel van een vriendin de geweldige naam Doetje Viswat tegen, een vrouw die in de jaren 30 is geboren (en inmiddels overleden, maar dat terzijde). Past volgens mij in deze zelfde categorie van namen die een andere grammaticale betekenis kunnen hebben…

 9. Bart, vriend van een hele lieve, aantrekkelijke en intelligente Bente schreef:

  de naam Bente vind ik mooi, lekker kort, krachtig, origineel en stoer. Mijn vriendin heet Bente en ze is fantastisch, mooie gelegenheid om dat eens duidelijk te maken. Ha!

  En ja, Bente Vrolijk, gewoon cool toch, heb je altijd een leuke aanknoping voor een gesprek!

  1. Hoi saida,
   Ik heb een kaart voor jouw verzameling; een zeldzamer exemplaar dan het merendeel van de kaartjes waarschijnlijk; ik heb mijn zoon bente genoemd. Hij is in 2005 geboren. Groet cindy

  1. Joey in 1994 515 aangiften
   Damian in 1998 374 aangiften.
   Gegevens Meertens Nederlandse Voornamenbank

 10. Wat een leuk stukje zeg..
  Ik heet zelf Bente en toen ik begin 1990 geboren werd was de naam nog helemaal niet bekend.. Dit blijkt dus ook wel uit de cijfers. Nu zijn er veel Bente in de omgeving naar mij vernoemd.

  Groetjes,
  Bente

 11. Hallo,

  nog een Bente hier, geboren in 1987. Mijn achternaam is Groot (zielig heh). Helemaal niet erg, behalve als “volwassenen” er grappig over doen. Maar zij kunnen mij niet de betekenis van de naam ontnemen, namelijk ‘de gezegende’, afgeleid van Benedictus, lang voor Ben. 😉

 12. Hee mijn vriendinnetje heet ook bente, ik vind het wel een mooie naam kort maar krachtig.

 13. Superleuke naam; Bente! Je moet zoiezo altijd opletten of het klopt met de achternaam. Een vriendin van mij heet …. Bal en die vond de naam Sam heel leuk maar Sam Bal…. (sambal) was toch geen optie haha.
  De info over namen kun je vinden op meertens.knaw.nl. Erg leuk als je erin geintereseerd bent(e) 😀

 14. Hoi,
  Ik ken iemand die Karel Bouter heet.
  Als ik zijn post zie liggen staat er dus: K. Bouter. (Spreek het uit als: Ka Bouter).
  Zo grappig!
  Of Ben Dikman,of H. Oer(s).
  Groetjes Mijjjj

 15. Wij vonden Bente ook echt een mooie naam maar met onze achternaam Zwart leek het ons toch niet zo’n goed idee..

Reacties zijn gesloten.