Bring Back Beatrice

Toen ik laatst het boekje Bring Back Beatrice zag liggen, moest ‘ie natuurlijk mee.

De meeste namenboeken zijn opsommingen van oubollige namen onder een saaie noemer als “De allerbeste babynamen”. Auteur Jennifer Griffin heeft in elk geval de moeite genomen een pakkende titel te verzinnen en de missie namen als Beatrice terug te brengen in de hitlijsten lijkt me een nobele!

Misschien ben ik gewoon bevooroordeeld, nu een vriendin van mij een inmiddels driejarig elfje genaamd Beatrice heeft. Jammer genoeg vond ik meteen bij die naam de een ‘fout’: “[Beatrice] was also a queen (Beatriz of the Netherlands),” maar er staan hoe dan ook best wat frisse namen tussen de 1.108 Baby Names with Meaning, Character, and a Little Bit of Attitude.

Elke naam is apart beschreven: iets over de herkomst van de naam, maar ook de reden waarom een naam nu ineens populair is, of juist nog niet herontdekt. Het zijn alleen ‘echte’ namen, geen knutselnamen (of ‘Frankennames’, zoals Griffin ze vrij naar de schepper van het zelfgefabriceerde monster noemt) of obscure heiligennamen die namenboeken nogal eens ‘vervuilen’.

Bij sommige namen staat een klein veiligheidsspeldje; dat zijn de voornamen die uit de gratie zijn (of nog een piek hebben bereikt) en het verdienen om herontdekt te worden. Ik noem er hier twee keer 25 die ook in het Nederlands bruikbaar zouden kunnen zijn. Er staan er nog veel meer in Bring Back Beatrice (de € 9,99 waard als je het niet erg vindt om de korte omschrijvingen per naam in het Engels te lezen).

Nog niet ontdekte meisjesnamen in Amerika

 1. Ada
 2. Amara (Amma, Mara)
 3. Augusta (Asta, Gus, Gussy)
 4. Beatrice
 5. Cecilia
 6. Clementine
 7. Edith (Ditta, Edie)
 8. Elodie
 9. Eloise (Lois, Lou)
 10. Evelin
 11. Frances
 12. Gaia
 13. Ilsa
 14. June
 15. Kezia (bijbels)
 16. Leah
 17. Louise
 18. Lydia
 19. Mavis
 20. Millicent
 21. Penelope
 22. Philippa
 23. Ruth
 24. Selah
 25. Zora

Nog niet ontdekte jongensnamen in Amerika

 1. Abel
 2. Arthur
 3. Asher
 4. Bennett
 5. Bruno
 6. Cyrus
 7. Duncan
 8. Edgar
 9. Felix
 10. Gideon
 11. Ivan
 12. Jonah
 13. Leo
 14. Mark
 15. Micah
 16. Miles
 17. Milo
 18. Oliver
 19. Oscar
 20. Philip
 21. Ralph
 22. Tobias
 23. Victor
 24. Vincent
 25. Walter

 

15 antwoorden op “Bring Back Beatrice”

 1. Walter is een persoonlijke favoriet, maar vriendlief vindt ’t niks helaas.
  Zora kende ik nog niet, mooi!

 2. Zag vandaag een geboortekaartje van Elodie. Vond het wel lief klinken.
  Verder vind ik June leuk, op z’n Nederlands uitgesproken dan.
  Bij de jongens ga ik voor Victor.

 3. Bij de meisjes zijn Cecilia en Clementine favoriet bij mij. Vooral ook omdat ik een schattige Cecilia van 2 jaar ken 😉

  Voor jongens vind ik Felix, Mark en Tobias leuk.

 4. Ik ken wel een ZorBa ( een meisje overigens ), maar Zora heb ik nog nooit gehoord.
  Persoonlijk vind ik Amara een hele leuke naam, zeg! Dat had ik nog nooit gehoord.
  Bij de jongens vind ik Jonah een leuke naam.

 5. Elodie en Eloise hoor ik hier in Wassenaar en omgeving erg veel. Vind ze niet heel bijzonder meer helaas, vond ze altijd wel mooi. Maar door de bekakte aardappel-in-de-keel dames die de namen heel vervelend uitspreken verliezen ze voor mij hun charme.

  Namen die ik mooi vind:
  Arthur, Bruno, Oscar, Philip, Tobias, Victor

  Alleen mooie jongensnamen voor mij deze keer!

 6. Selah vind ik leuk klinken (zonder h, dat dan wel) maar dit is ook een bekende gospelgroep, krijg je daar steeds opmerkingen over in mijn kringen, gaat hem dus niet worden!

 7. Ik ben echt in love met de naam Selah.. Hoorde de naam voor het eerst van de zangeres Selah Sue.. en vond het echt een te gekke naam.

 8. Het jongensrijtje vind ik eigenlijk zonder uitzonderingen goed te pruimen, niet dat ik het allemaal zelf zou geven, maar allemaal best wel bruikbaar. Het meidenrijtje vind ik iets minder.

  Bij de dames heb ik een zwak voor Ada, Edith, Gaia en Philippa, bij de jongens zouden Abel, Arthur, Asher, Bruno, Edgar, Felix, Gideon, Jonah, Micah, Miles, Milo, Oliver, Oscar, Philip (wel liever Filip), Tobias en Victor

 9. Bij de meisjes vind ik mooi: Ada, Edith, Evelin (liever Eveline), Frances, Louise (liever Louisa) en Zora.
  Bij de jongens zijn dat: Arthur, Asher en Oliver

  Hoewel ik eerlijk gezegd alle namen wel te pruimen vind; er zit er geen een tussen die ik echt niet mooi vind.

 10. Die zou ik zo kopen. Ik ben het er helemaal mee eens dat er tegenwoordig zoveel kleurloze namen zijn. Ze lijken allemaal zoveel op elkaar. Vooral de verzonnen namen hebben vaak allemaal dezelfde klanken. Maar ik ben binnenkort jarig, dus…

 11. Cecilia is al sinds mijn jeugd een van mijn lievelingsnamen. Louise vind ik ook mooi. En Ada is door mijn man geopperd toen we aan het brainstormen waren voor de oudste 🙂
  De jongensnamen doen me niet zo veel, alleen Oliver vind ik leuk.

  1. Grappig – ik zie juist bij de meisjesnamen niet veel namen die ik aan een Nederlands meisje zou geven, en de jongensnamen vind ik in het algemeen leuker 🙂
   Behalve dan bijvoorbeeld Duncan. Hier in de buurt woont een Duncan, en dat wordt door iedereen op z’n Nederlands uitgesproken. Dunke dus. Geen gehoor!

 12. Penelope heb ik wel een grote zwak voor. Maar net iets te lang

Reacties zijn gesloten.