Carice: elegant, vrouwelijk, maar niet heel tuttig

Sinds Carice van Houten in 2001 de kattige Minoes speelde, zijn er honderden meisjes Carice genoemd.

De actrice en zangeres werd in 1976 geboren als dochter van de Nederlands-Schotse schrijver Theodore van Houten en Margje Stasse, hoofd personeelszaken bij Teleac/NOT (aldus Wikipedia).

Carice, voluit Carice Anouk, is vernoemd naar Carice Irene Elgar, de dochter van een Britse componist. Deze dame, die in 1970 op 80-jarige leeftijd overleed, was op haar beurt weer vernoemd naar haar moeder, Caroline Alice. Een zowaar goed geslaagde knutselnaam!

In 2009 kregen bijna 60 meisjes Carice als eerste naam en hoewel de naam nu niet meer zo veel gegeven wordt en nauw verbonden is met de actrice, denk ik dat het misschien toch een blijvertje is. Elegant, vrouwelijk, maar niet heel tuttig. Zoiets als Carice van Houten zelf 🙂

Populariteit meisjesnaam Carice
Populariteit meisjesnaam Carice (afbeelding: Meertens Instituut)

Wat vinden jullie van Carice?

11 antwoorden op “Carice: elegant, vrouwelijk, maar niet heel tuttig”

 1. Ik vind m zeker niet niet lelijk, maar ik hou niet zo van die -ies klank op het einde. Dat maakt de naam harder.
  (En ja, ik weet het, dat heeft mijn eigen naam ook…)

 2. Ja, mooi. Maar de associatie met de actrice, die ik overigens wel leuk vind, is zo groot dat ik ‘m niet zou geven. Zo vind ik Caro ook best leuk, maar dat is ook zo duidelijk Caro Emerald. En over tien jaar is dat vast weer anders, maar toch.

 3. Precies wat Grunn zegt: en toen ik vanochtend Emerald op de radio hoorde bedacht ik me precies hetzelfde over de naam Caro.

  Ik ken toevallig een Carice uit 2009 – ik ken haar al twee jaar, maar ik blijf aan Van Houten denken.

  Grappig om te lezen dat het een knutselnaam is, al is hij al wat ouder. Had ik niet gedacht.

 4. Ik ken een Karys (spreek : kèrris).
  Dat is een Keltische naam, afgeleid van Charis ‘bevalligheid, gratie’

 5. Ik heb serieus nagedacht over Carice als naam voor onze dochter. Ik vind het super elegant en vrouwelijk, maar helaas heeft de bekendheid van ‘de’ Carice me toch tegengehouden. Ik zag het al helemaal voor me; “Oh net als Carice van Houten”. Niks mis met deze dame trouwens, ze is een talent, maar wij wilden graag dat onze dochter een ‘eigen’ naam kreeg.

 6. Ik vind het een mooie naam! Dochter van mijn collega heet ook zo. Zij is in 2010 geboren.

 7. Ik vind het een leuke naam maar de associatie met de actrice is ook mij te sterk. Ik ken wel een Carys, geboren in 2010, wier naam wordt uitgesproken als Karies. Pas toen ik de naam in schrift zag realiseerde ik me dat de spelling niet “Carice” was.

 8. Ik vind het een prachtige naam! Maar net als Carola zou ik er niet snel voor kiezen voor mijn eigen kind omdat ik niet wil dat iedereen meteen over Carice van Houten begint. Ik houd van bijzondere namen maar ze moeten niet te sterk verbonden zijn met één bekend persoon. Om die reden vallen mooie jongensnamen als Fedja (van Huêt) en Waldemar (Torenstra) voor mij ook af.

Reacties zijn gesloten.