Een dagje Amsterdam: Linde, Lola en Lovely

Iedere week worden er zo’n 150 baby’s geboren in onze hoofdstad, met doorgaans nogal bijzondere voornamen.

De volgende 42 kinderen werden op 21 en 22 juni 2012 aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente Amsterdam.

We beginnen met twee tweelingen, met keurig matchende maar niet kwik-kwek-kwak namen.

tweelingen

 1. Brecht Anne & Fedde Wierd
 2. Sarah Noor & Sophia Amber

En dan de meisjes.

meisjes

 1. Anna Jet
 2. Elfi
 3. Elise Antonia
 4. Halima Karina
 5. Julia Maria Christina
 6. Juno Dewi
 7. Lieuwke
 8. Linde
 9. Lola Nicole
 10. Lovely Grace Shakira
 11. Phileine Sofie
 12. Roos Pien Tjitsch
 13. Rosa Kaja Teuntje
 14. Sofie Saisha
 15. Tesse Janne Door
 16. Yara Nicole
 17. Yara Noémi
 18. Zahra

Weinig echt opmerkelijks, of het moet het sprankelende Lovely Grace Shakira zijn. Plus twee keer Yara als eerste naam en twee keer Nicole als tweede naam. En de niet aflatende liefde voor Sofie/Sophia.

Of wacht, toch eentje: Elfi. Die meisjesnaam (afgeleid van het oudengelse Elfreda) hoor je in Nederland bijna nooit. In Engeland hoort Elfi tegenwoordig bij de ‘retro kitsch’ babynamen, zoals de BBC vondsten als Charlie, Oliver en Florence, Lily, Maisie deze week doopte. Hoe dan ook, Elfi past mooi bij ultrameisjesachtige namen als Fee en Evi, die hier al enorm populair zijn.

jongens

 1. Abel Thijs
 2. Anne Christoffel
 3. Bodhi
 4. Damian Yoshua
 5. Derk Karel
 6. Duncan Joshua Takanori
 7. Dylon
 8. Floris Jan Hendrik
 9. Gijs
 10. Moritz Benjamin
 11. Nikaj
 12. Onyekachi Henry
 13. Robin
 14. Ruben Julius
 15. Sami
 16. Spencer Matthieu
 17. Stijn Olivier
 18. Thijmen Daniël Henricus
 19. Vincent Isidoor Nolan
 20. Zefier Aron

De meest intrigerende naam is toch wel Takanori, een (in Japan) vrij frequent voorkomende Japanse naam. Heeft een intercontinentaal ouderpaar het zo voor elkaar gekregen om beide familienamen te geven (het jongetje heeft een zeer Nederlandse achternaam)? Of zijn ze fans van zanger Takanori Nishikawa? Van freefighter Takanori Gomi?

Goed, door naar de rest van de namen. Abel, Anne, Derk, Fedde, Gijs, Ruben, Stijn, Vincent – allemaal niks mis mee. Floris, Robin en Thijmen vind ik altijd wat zacht als jongensnaam, maar ze zijn niet voor niets zo populair natuurlijk.

Moritz? Misschien als je een groot wintersportfanaat bent (en dan nog een rijke ook). Nikaj is ongetwijfeld een legitieme naam in Oost-Europa, maar hier klinkt het nogal hard.

De meest originele naam in het hele rijtje is Zefier: daarvan was er nog niet een in Nederland! Het woordenboek meldt dat een zefier ‘dun katoen’ is en ook wel ‘gunstige westenwind’. Prima als broertje van Storm of Tule dus.

Bron namen: Het Parool, 26 juni 2012

26 antwoorden op “Een dagje Amsterdam: Linde, Lola en Lovely”

  1. Overigens hebben wij hem als afgeleide van het Duitse Elfried…

 1. Linde, prachtig. Zou ik zo kunnen geven. Lola vind ik leuk voor een baby, en daar houdt het ook op. Lovely is echt vreselijk. Yara vind ik ook heel leuk. Nicole is niks mis mee, maar een beetje geweest. Sofia vind ik ook heel leuk, Sophia daarentegen niet zo. Elfi past idd goed bij Fee en Evi, maar zo leuk vind ik Elfi niet. Niks mis mee, hoor! Takanori, apart. Nms. Abel, Fedde, Ruben, Vincent, Floris, Robin en Thijmen zijn nog best leuk. Anne super voor een meid, lelijk voor een jongen. Derk, Gijs en Stijn ook niet leuk. Nikaj vind ik juist prachtig! Alleen denk ik dat ik Nikai of Nikay mooier vind. En Zefier…tja.

  1. Mijn oudste dochter van bijna 10 heet Linde. Nog steeds vind ik het een prachtige naam.

 2. Rosa en Abel zijn eigenlijk het enige dat ik het overwegen waard zou vinden. En Onyekachi ? Is dat ergens anders een normale naam, want anders vind ik dat echt niks, net als Lovely Grace Shakira trouwens.

 3. Hier gaat het over Elfi.
  Een vriendinnetje van ons heet: Elvy.
  Zelfde uitspraak, maar anders geschreven.
  Vaak wordt ze liefkozend “elfje” genoemd.
  Ik vind het een hele lieve naam!!

 4. Juno en Rosa vind ik super leuk en Sofie met een f veel leuker dan met ph.

  Ruben, Stijn en Thijmen leuke namen, maar je hoort het zo vaak.

 5. Ik ken een Elfie van een jaar of 25. Heb het altijd wel een leuke naam gevonden.

  Zefier, tsja… Waarom ook niet. Komt in de spelling Zephyr trouwens al wel voor.

  1. Zefier en Zephyr vind ik nou net niks. Ze lijken me teveel op safier. En ze halen het lang niet bij Zeph 😉

 6. Is Brecht Anne een jongetje of meisje? Ik ken namelijk een Brecht en een Anne, allebei mannen.

 7. Ik vind voor de verandering Lovely Grace eigenlijk best lief. Beter ouders die je Lovely vinden en noemen dan ouders die een voorliefde voor Moritz doordrukken :).

 8. Afwisselend rijtje,dat vind sowieso prettig.
  Positieve uitschieters voor mij:Elfi,Juno en Zefier (en bij de tweede namen Isidoor,Nolan,Julius)
  Negatieve uitschieters Halima ,Lovely Grace Shakira (al vind ik Grace wel een mooie Engelse klassieker),Damian,Derk (zo’n harde naam en ik associeer het met die oude Duitse detective),Dylon,Onyehuppeldepup (deze naam zou je haast een “handicap” kunnen noemen,hopelijk emigreert hij snel naar een land waar ze dit wel kunnen uitspreken)

 9. Ik hoor ook ineens veel Roos en Rozemarijn! Maar ook een Pim (m)! Bij de jongens is Stan een populaire en de meest opvallende jongensnamen op het moment: Havar en Nikifor.

 10. Ik ken een Elvi die nu midden 40 moet zijn, een ouder zusje van een klasgenoot. Maar volgens mij ken ik de naam ook als vriendinnetje van Wickie de Viking, al heb ik die serie al lang niet gezien 🙂 Leuke naam, lekker fris.

  1. Het vriendinnetje van Wicky heet Ylvi…dat betekent “kleine wolvin” in het Zweeds… bijna hetzelfde inderdaad, qua klank. Ik ken een Ilvy van ruim een jaar.

 11. Elfi, leuk! Julia blijf ik ook een mooie naam vinden. En Phileine Sofie, prachtig, zo zou ik mijn dochter wel kunnen noemen. Ik hoor altijd veel negatieve reacties over Phileine, maar ik blijf het een hele leuke naam vinden.

 12. Anne als jongensnaam????? Dat gaat er bij mij echt niet in. Anne is toch een meisjesnaam en niet unisex zoals bvb sam of robin, niet? Of ligt dat aan mij?

  1. Dat ligt er maar net aan waar je woont, Lien!! Anne is een echte jongensnaam in Friesland, daar meer uitgesproken als Oònne.

   1. En in Drente ook. Ik vind het een leuke naam voor een jongen. Ken trouwens ook een Anner.

 13. IK vind Anne wel leuk voor een jongen, maar ik kom zelf ook uit het noorden en ben dus bekend met deze naam als jongensnaam.
  Nikaj vind ik eigenlijk ook wel heel leuk, maar dan misschien toch ook liever als Nikai of Nikay.
  En Elfi vind ik heel schattig. Tjitsch…? klinkt als kitsch, nog nooit van gehoord. Misschien wel een vernoeming? Tjitske ken ik wel en ik weet ook niet zo goed wat ik er nou van vind.

Reacties zijn gesloten.