Een jaar op de kleuterschool (in 1986)

Kleuterschool Blaricum in 1985 en 1986 in tijdschrift KinderenPasgeborenen werden in 1986 Mariëlle en Kenny genoemd; vijfjarigen op de kleuterschool heten Karen en Maurice.

In een Kinderen uit dat jaar stond een interview met de moeders van kinderen die net een jaar naar school waren geweest, inclusief twee klassenfoto’s vol bonte truien (met kraagje), oversized jurken, tuinbroeken, penny loafers en juf Marian in een wapperende Dianarok.

Bij de meisjes hebben slechts een paar namen de afgelopen dertig jaar overleefd: met Eline, Kimberly, Sophie en Stella waren ouders toentertijd zelfs erg hip, want die namen werden daarna pas populair.

Annemieke, Caroline, Karen, Nadine en Saskia zijn echte modenamen uit de jaren zeventig, die waren anno 1980 eigenlijk wel over hun hoogtepunt heen. Linda, Maaike en Sabine zijn echte begin jaren tachtignamen.

meisjes geboren rond 1981

 1. Annemieke
 2. Caroline
 3. Cyntha
 4. Eline
 5. Gaby
 6. Janne
 7. Kaja
 8. Karen
 9. Kimberly
 10. Linda
 11. Maaike
 12. Marie-Fleur
 13. Nadine
 14. Sabine
 15. Sacha
 16. Saskia
 17. Sophie
 18. Stella
 19. Tessie

De meisjes mogen dan zwaar in de meerderheid zijn; de jongens winnen het als gaat om het doorstaan van de tand des tijds. Op Maurice, Rogier en Toine na zijn het allemaal namen die anno 2012 ferm in de top 200 staan.

David en Toine zijn redelijk tijdloze namen, terwijl Maurice, Oscar en Rogier begin jaren tachtig al over hun hoogtepunt heen waren.

De ouders van Floris, Jasper, Jochem, Sjoerd en Tom hadden een vooruitziende blik: die namen zouden na 1981 nog veel populairder worden.

jongens geboren rond 1981

 1. David
 2. Floris
 3. Jasper
 4. Jochem
 5. Maurice
 6. Oscar
 7. Rogier
 8. Sjoerd
 9. Toine
 10. Tom

PS De kinderen zaten op kleuterschool De Vlieghoek in Blaricum, begreep ik uit de hele kleine lettertjes. Ik krijg niet de indruk dat die school nog bestaat.

8 antwoorden op “Een jaar op de kleuterschool (in 1986)”

 1. Eline, Sophie en Stella zouden idd nu nog prima kunnen. De rest is echt geweest. Bij de jongens veel leuks, behalve Tom, Toine en Sjoerd.

 2. Stella, Sophie, Nadine en Kaja zijn leuk in elk geval. Maar de meeste namen zouden nu ook nog prima kunnen vind ik, ook bij de jongens.
  Jochem, Oscar en Rogier vind ik het leukste.

 3. Ik vind Maaike een prachtige blijvende meisjesnaam evenals Sophie en Eline.
  Fleur zie je in onze streek weer erg veel bij meisjes. Persoonlijk vind ik Sacha een hele toffe naam.

 4. Sabine, Sacha (liever Sascha), Saskia, Floris, Jasper, Jochem, Oscar, Sjoerd, Tom… Allemaal namen die ik zo zou kunnen geven (alleen Jasper is al vergeven in de familie dus die valt af, en één van mijn katten heet Oscar :)).

 5. Oh wat grappig, ik zat ook in de kleuterklas in 1986!
  In mijn klas zaten ook 2 Jochems en ’n Jasper. Verder 2 Marianne’s, 2 Marloes’en en 2 Linda’s. Niet echt een gevarieerd 😉

  Van het lijstje vind ik Nadine en David leuk.

 6. De zoon van mijn vriend heet Maurice, inderdaad van de tachtiger jaren. Toch heb ik de naam niet vaak gehoord, vind het wel een mooie naam.\
  Grappig detail, zijn moeder heeft de naam Annemieke.

  Mijn achternichtje heet Sascha, geboren in 2010

 7. Janne is ook wel een leuke naam, kan toch nog best?

 8. Mijn vrouw is geboren in 1981 en ik heb eens gevraagd welk van deze namen zij in haar kleuterklas had. Van de meisjesnamen enkel Eline. Van de jongensnamen geen één. Blijkbaar woonde zij in de buurt van impopulaire namen 😉

Reacties zijn gesloten.