Elitenamen: Quirine en Philip

Deze week een miniserie van namen die vaak binnen een gezin worden gegeven. Vandaag deel 10. We besluiten deze serie met een altijd favoriete categorie: de elitenamen, ook wel kaknamen, hockeynamen of NRC-namen genoemd.

Het zijn nogal diverse voornamen: beetje historie, beetje Frans, beetje oud-Nederlands, beetje natuur. Sommige namen – zoals Amber, Emma, Julia, Sophie en Quinten, Tijmen zijn inmiddels razend populair onder een brede laag van de bevolking en lopen daardoor – ik durf het bijna niet te zeggen – de kans om als ‘ordi’ te worden gezien.

meisjesnamen jongensnamen
Aimée Alain
Amber Arnout
Anne-Fleur Arthur
Annemijn Boudewijn
Aster Camiel
Cecile Caspar
Claire Constantijn
Dominique Didier
Elaine Diederick, Diederik
Elianne Edgar
Emily Ewout
Emma Fabian
Fabienne, Fabiënne Felix
Fleur Florian
Florentine Floris
Florine Friso
Frederieke, Frédérique Guy
Ghislaine Hugo
Godelieve Jean
Gwendolyn Jules
Inez Julius
Iris Jurriaan
Isabel Jurriën
Jade Justus
Jasmijn, Yasmijn Laurens
Josephine Leander
Julia Lennart
Juliette Lodewijk
Justine Louis
Lente Marnix
Lieve Maurits
Linde Maxim
Lis Merijn
Madelief Merlijn
Manouk Olivier
Margot Oscar
Marie-Louise Pepijn
Mathilde Philip
Maxime Quinten
Merel Reinout
Michèle Roderick, Roderik
Mirre Roeland
Mirthe, Myrte Rogier
Nicoline Rutger
Noëlle Thierry
Quirine Tijmen
Rachelle Valentijn
Rochelle Victor
Roos, Rose Yannick
Roosmarijn Yves
Rosalinde
Sophie
Sterre
Tessel
Veerle
Viola
Willemijn

.
NB Er zijn natuurlijk veel meer hockeynamen en de namen in dit rijtje zijn niet allemaal even ‘elitair’. Dit zijn echter allemaal voornamen die relatief vaak met elkaar in een gezin voorkomen.

39 antwoorden op “Elitenamen: Quirine en Philip”

 1. Ik blijf dit toch de leukste categorie vinden qua namen!

  Leuk bij de meisjes: Juliëtte (natuurlijk ;-)), Willemijn, Mathilde, Julia, Josephine, Frédérique en Florentine.
  Voor jongens mijn favorieten Marnix en Maurits.

 2. Emma lijkt me iets te populair om een elitenaam te zijn. En Rachelle/Rochelle past mijns inziens toch ook wel in de ordicategorie…

 3. Stond Jade nu ook niet in de “ordi” categorie?
  Leuke namen zitten er tussen, Emma, Florine.
  Annemijn/ Willemijn vind ik echt vreselijk.
  Bij de jongens leuk: Hugo, Victor, Merlijn.

  Die ik totaal niet in het rijtje vind passen zijn Aimee, Elianne, Fabienne, Rachelle en Florian.

 4. Vreemd dat Justine een elite naam is, terwijl Justin vlgs mij door veel mensen als ordi wordt gezien. Het verschilt toch maar 1 letter…

  Maar verder is het wel redelijk wat ik verwacht had. Alleen Oscar vind ik meer een naam voor een hond. Net als Hector en Rosco (staan er niet tussen, hoor).

 5. Toch grappig deze serie, ik zie dat we een erg diverse smaak hebben. Onze zoon heeft een Scandinavische naam(zag ik nu..), ik ben zwanger(we weten nog niet wat het wordt) en voor een meisje hebben we nu een ‘elitenaam’ en voor een jongen een Bijbelse naam uitgekozen..
  Leuk om te lezen al deze artikelen!

  1. Haha mijn Zus heet lise Lotte ik denk dat je die ook bedoelt zelf heet ik Jillian die vond ik nergens

 6. @Ingeborg: ik meen dat Emma al eens eerder schreef dat Jade (uitgesproken als “ja, dúh”) als ‘kak’ wordt ervaren en Jade (uitgesproken als “tjeet”) als ‘ordi’. Ach, ja, what’s in a name.

 7. Dit is echt mijn favo categorie qua namen. Met name de jongensnamen. De naam van onze zoon staat er dus ook tussen. Ook de reservenamen hebben een plekje in deze lijst.
  De meisjesnamen zijn heerlijk zoet, maar ook leuk! Sophie en Emma zijn al jaren favoriet, maar helaas nu te populair.
  Grappig om te zien dat bijna alle kindernamen van onze vrienden in deze lijst staan!

 8. Marie-Louise, Emily, Juliette: prachtig! Net zoals Arthur.

 9. Ik ben leerkracht op een zogenaamde “prive school” en ja hoor, ik kom de een kwart van de school tegen!

  Floris, Isabel, Jasmijn, Josephine, Julia, Mirthe, Roos, Sophie

 10. Met name in de lijst met meisjesnamen, veel (inmiddels) burgerlijke namen: Emma, Julia, Jade, Sterre, Roos, Isabel, Sophie, Jasmijn, Amber… Die vind je inmiddels in een gemiddelde klas minstens 2 x. Rochelle, Rachelle en Michele vind ik ook echt ordinair. Weinig leuke namen, paar mooie klassiekers dat wel.

 11. Vind de meisjesnamen wat minder hockey dan de jongensnamen, zeker bij de jongens zie ik wel wat favorieten staan. Mijn officiele naam staat met een andere eindletter in de lijst trouwens, lijkt me geen naam die veel voorkomt in Nl.

 12. Van de meisjesnamen vindt ik er maar een paar mooi. Fabiënne, Juliëtte, Lieve en Mathilde zijn favoriet.
  Jongensnamen vind ik altijd erg lastig om te bedenken, maar ik werk nu dat de meeste van mijn namen lijstje in deze lijst staan.
  Favoriet zijn; Camiel, Diederick, Jules, Julius, Maxim, Merijn, Roderick, Valentijn en Leander is mijn nummer 1. Maar daar gaat manlief nooit mee akkoord vrees ik.

 13. Dit is ook ‘mijn’ catergorie! Ik heb mijn dochtertje twee jaar geleden Mathilde genoemd en krijg er nog steeds veel complimenten over. De meeste mensen vinden het geen kaknaam, omdat iedereen aan het schattige meisje uit het boek van Roald Dahl moet denken. Dat was ook een boekenwurm, dus ons meiske gaat vast naar ‘het gym’, en vast ook op hockey. En als ze wat ouder is op golf. (Zeg ik met een dikke knipoog!)

 14. Ook wel mijn favoriete categorie.
  Josephine en Rosalinde vind ik leuke namen.

 15. dit is ook ‘mijn’ categorie. De naam van mijn zoon staat er tussen (het alternatief dat we hadden overigens niet). Onze meisjesnaam staat er ook tussen en ik zie dat de jongenslijst vrijwel alle namen bevat die we nu overwegen voor een 2e.
  Toch vind ik er ook vreemde eenden in de bijt tussen zitten; dat zijn wat mij betreft de franse namen bij de jongens (niet allemaal, maar Louis, Jean etc wel) en bij de meisjes met stip op 1: Rochelle. Brr…

 16. Hier in de (NRC-)buurt ook veel van die namen.

  Aster? Nooit gehoord. Vind het zelfs eerder een jongens- dan een meisjesnaam.
  En Guy vind ik ook geen NRC-naam. Ben die er nooit in tegengekomen (maar goed, ik kijk niet elke zaterdag). En ken een Guy van vroeger en dat was een heel ander type…

 17. mijn broertje heet diedrik (hendrik jan) maar volgens mij staan wij ( zijn broer en zussen) niet in de kak-rij; Elisabeth, Elia, Ber.dijn.ke ( originele naam dus even ontraceerbaar gemaakt) r.uurd en Floor

 18. Ik heb zelf 7 kinderen en bij deze kom ik erachter dat het allemaal hockeynamen zijn. Ze heten: Freeke, Cas, Julie, Thijs, Eline, Max en Lise. Voluit: Fréderique, Casper, Juliëtte, Matthijs, Cathelijne, Maxim en Liselotte.
  Toch vrij mooie namen, vind ik nogsteeds.
  mvg, Pauline

  I

 19. Emily met een ”y” is hoort niet in deze categorie thuis, dat zou eerder Emilie met ”ie” moeten zijn. En zoals menig ander vallen Rochelle, Rachelle en Michelle een beetje buiten de boot.

 20. Ik vind Rochelle en Rachelle er wel heel erg buiten vallen. Vind ik meer een enigszins volkse naam.
  Verder vind ik de zeven namen van bovenstaande Pauline erg mooi, zowel de namen voluit als de spreeknamen!

 21. Haha, ik heb een ‘elite naam’ en mijn broers en zusje ook.

  Olivier, Felix, Quirine en Florentine.

  Haha, sorry dat vind ik gewoon grappig of zo,

 22. Ik vind het grappig om over na te denken, als ik dan echt een rijk kak gezin voor me zie, met sjieke dingen, en dat soort dingen, dan staan er veel namen tussen die ik daar wel bij vind passen, maar ook namen die ik er onder vind passen maar toch heel leuk vind, hoewel we zelf verre van sjiek en kak zijn. Floris vind ik echt zo een naam, maar ik vind die naam juist wel heel leuk. maar ik zie hem in gedachten al wel met sjieke kleertjes op een hagelwit paard stappen met een huis op de achtergrond dat rijkdom uitstraalt.

  Wij hebben hier in onze woonplaats ook wel, ik wil niet zeggen achterbuurten, maar een beetje ordinaire buurten, heel soms merk je dat daar eens een bijvoorbeeld elite naam wordt gegeven, maar het merendeel kiest toch vaak voor Engelstalige namen, niet dat die perse ordinair zijn, maar ik merk dat persoonlijk wel. Dus ik denk dat het niet perse zo hoeft te zijn dat elite namen die te populair raken zoals Emma of Sophie ook door bijvoorbeeld ordinaire mensen gegeven gaan worden.

 23. Even een een vraagje:
  Is Aeden nu een ordi-naam of juist niet? Wij komen er niet uit, omdat het ook beetje klinkt als Aidan en dat neigt naar Ordi. Hoor graag jullie mening!

  1. Eerlijk gezegd: ik weet het niet meer.
   Ik had altijd aangenomen dat Jayden een ordi-naam is, totdat ik hier las dat die naam ook (ver) buiten de volkswijken wordt gegeven.
   Voor Aeden/Aidan geldt dan misschien wel hetzelfde. Is het de bedoeling om Aeden als Aidan uit te spreken? Dus zelfde uitspraak, andere spelling?

 24. Ik heb heb pas een drieling gehad en heb ze prachtige namen gegeven!
  Wolfje
  Duifje
  Haasje
  Ik vond ze erg leuk bij elkaar staan.

  1. sorry, maar dat vind ik wel een beeetje ver gaan. het wolfje houd wel van een haasje, maar het duifje vliegt weg. leuk sprookje. als baby is het misschien nog wel leuk, maar ik zou me toch naar schamen met namen als haasje en duifje.

   1. Volgens mij houdt maartje ons voor het lapje, lientje.

    1. Volgens mij ook, Maartje vindt zichzelf er grappig.

 25. Mijn favorieten hiervan zijn: Lieve, Lente, Olivier en Valentijn

 26. Prachtige namen! Als ik drie jongens zou krijgen, noemde ik ze Arthur, Maurits en Valentijn.

 27. Mooie namen, Thierry past er alleen niet helemaal tussen naar mijn mening. Soms ligt het ook aan de plaats denk ik, ik ken ook een Floris en een Ferdinand bijvoorbeeld en deze zijn totaal niet van de hogere klasse

 28. Persoonlijk vind ik uit deze lijst heel mooi:
  Eline, Aimée, Juliette
  Louis, Victor, Olivier

  Heb zelf al drie kindjes, Finn, Linnéa en Marit, vind dat ook heel mooie namen maar als ik zelf helemaal had mogen kiezen zonder de mening van mijn man dan was het Victor, Aimée en Juliette geworden. ☺

  1. Ik vind je persoonlijke lijst erg mooi. De namen van je drie kinderen vind ik niet zo mooi bij elkaar passen. Finn en Marit vind ik wel “kloppen” bij elkaar. Linnea valt er voor mij een beetje buiten.

 29. Persoonlijk vind ik uit deze lijst heel mooi:
  Eline, Aimée, Juliette
  Louis, Victor, Olivier

  Heb zelf al drie kindjes, Finn, Linnéa en Marit, vind dat ook heel mooie namen maar als ik zelf helemaal had mogen kiezen zonder de mening van mijn man dan was het Victor, Aimée en Juliette geworden. ☺

Reacties zijn gesloten.