O wat is hij mooi (jongensnamen die eindigen op een O)

Waar namen die op een -O eindigen eigenlijk altijd stoer zijn voor meisjes (Bo, Juno), zijn er voor jongens drie opties. De naam is inmiddels ouderwets (Remco, Heiko), hij wordt gezien als een tikje ‘ordi’ (Rachello, Dylano) of hij behoort tot de sjiekste namen van Nederland, afgaande op het gemiddeld inkomen van de ouders (Hugo, Duco).

Er zijn veel meer jongensnamen dan meisjesnamen die op een -O eindigen: ruim 1.800 namen die vorig jaar aan 7.340 jongens werden gegeven (ruim 8 procent).

De lijstaanvoerder is sinds enige tijd Tygo, met maar liefst 417 naamdragers. Als de spelling Tycho erbij wordt genomen (164 jongens), zou deze zomaar in de top 15 van populairste jongensnamen belanden en daarmee populairder zijn dan bijvoorbeeld Luuk of Max.

Ook Keano lijkt minder populair, doordat deze jongensnaam (misschien net iets anders uitgesproken, maar dat alleen voor het geoefende oor) ook gespeld wordt als Keyano, Kyano en Kiano. Tezamen goed voor voor bijna 500 pasgeboren jongens, ofwel een plek in de top 25!

Op de derde plaats vinden we een volgende modenaam terug: een paar jaar geleden trof je wel eens een Timo, meestal als Nederlandse afkorting van Timothy, of voor ouders die Tim iets te braaf of gewoontjes vonden. In 2008 waren het echter bijna 400 jongens – en de hype is nog niet echt voorbij.

Verderop in de lijst met populairste O-namen wat meer vertrouwde namen, zoals Hugo, Jarno, Milo, Ivo, Menno, Remco, Nino en Guido. Maar het merendeel valt in de categorie jaren ’00: Beau (Bo is vooral voor meisjes), Diego, Delano, Viggo.

Opvallend is dat vrijwel alle O-namen bij een beroemdheid horen: acteur Tygo Gernandt, realitysoap-zoontje Keano Pfaff, politicus Désiré Delano (Desi) Bouterse, presentator Beau van Erven Dorens, acteurs Viggo Waas en Viggo Mortensen.

Dit zijn de 50 populairste jongensnamen die eindigen op de O-klank:

 1. Tygo, Tycho, Tigo, Tiego, Ticho
 2. Keano, Keyano, Kyano, Kiano
 3. Timo, Thimo, Tymo, Thymo
 4. Hugo
 5. Dylano, Dilano
 6. Beau, Bo
 7. Jarno, Yarno
 8. Diego, Diëgo, Diégo
 9. Delano, Délano
 10. Viggo, Vigo
 11. Lorenzo
 12. Milo, Mylo
 13. Ivo, Yvo
 14. Renzo
 15. Menno
 16. Remco, Remko
 17. Nino
 18. Guido, Gido
 19. Marco, Marko
 20. Ricardo
 21. Enzo
 22. Mauro
 23. Gino
 24. Valentino
 25. Luciano
 26. Danilo
 27. Romano
 28. Jairo, Jaïro
 29. Bruno
 30. Silvano, Sylvano
 31. Friso
 32. Jaro, Yaro
 33. Tiago, Thiago
 34. Fabio
 35. Rico
 36. Cristiano, Christiano
 37. Duco
 38. Angelo
 39. Otto
 40. Romeo, Roméo
 41. Onno
 42. Stefano
 43. Matteo, Mateo
 44. Dario
 45. Leandro
 46. Jacco
 47. Antonio
 48. Kenzo
 49. Leo
 50. Rivano, Ryvano

Wie had gedacht dat Romeo ooit nog eens in een toplijst van Nederlandse namen zou staan? Met dank aan de familie Beckham.

Veel O-namen komen maar een keer voor in de lijst en daaronder natuurlijk weer wat vondsten: Barichello, Caïro, Cicero, Colorado, D’tjamto, Diamando, Djorgiano, Don-Fabricio, Frodo, G’Shiloh, Ghiyorgihno (oei! die is mooi!), Innocensio, Johan-Alonso, Lishaydriëanno, Ne-yo, Noorlando, Othello, Plato, Robertico, Sam-Bo, Shérko, Tarantino.

En als uitsmijter Tiziano-Diego-Valentino – dat zal lekker binnen roepen met het eten!

24 antwoorden op “O wat is hij mooi (jongensnamen die eindigen op een O)”

 1. Hmm, voor mij zit er niet veel tussen eerlijk gezegd. Hugo, Ivo en misschien Otto vind ik wel oke.

 2. Hugo is alweer zo algemeen geworden. Bij Friso denk ik aan een prinsje met flessenvoeding. En Plato en Othello zijn wel heel erg klassiek. Nee, er zit voor mij niks tussen.

 3. Veel van de O-namen zijn niet mijn smaak.
  Milo vind ik nog wel leuk. Duco eventueel ooit nog eens als tweede naam, vernoeming naar opa.

 4. Wat een juweeltjes van namen zitten er tussen. Plato bijvoorbeeld, dat is vast een heeeeeeeel slimme jongen, zou het niet?
  Ooit via via een tweeling gekend die Frodo en Bilbo heetten. Eerlijk waar! Hun kat heette Gandalf…

 5. Barichello? Dat is toch de achternaam van iemand in de Formule 1?
  Hier zijn Timo en Yvo favoriet.

 6. Ik vind Keano, Mauro, Guido, Gino, Menno, Romeo en Mattheo leuk. Timo, Marko, Renzo en Rico hebben voor mij altijd gekunseld geklonken: als Tim, Mark, Rens en Rick met een o eraan geplakt. En ik ken een Taco. Die naam zou ik ook nooit geven, alleen al vanwege de etens-associatie.

 7. Hugo, Viggo/Vigo, Bruno, Friso en Duco vind ik wel leuk, de rest niet.

 8. Veel o-namen hebben bij mij een Italiaanse of minstens zuidelijk-europees karakter. Die vind ik alleen geschikt bij een bijpassende achternaam (niet bij De Boer of Jansen bijvoorbeeld).
  Wel geschikt voor mij: Friso, Hugo of Tycho.

 9. @Sandra mv2: Ik zie wat je bedoelt. Ik zie ook geen Mauro/Antonio de Vr.ies of Emilio de Jon.g voor me. Maar dat heb ik slechts met een klein aantal namen. De meeste namen uit deze lijst zijn, denk ik, best wel “vernederlandst”.

 10. Ik vind eigenlijk alleen Hugo, Ivo en Onno leuk. Het merendeel vind ik toch wel een beetje ordi.

 11. Hugo is de enige die ik zou kunnen geven denk ik. Bo, Milo, Menno, Guido, Bruno en Otto vind ik ook nog wel wat hebben. En voor Mauro heb ik een zwak, beetje ordinair dat wel, maar stiekem ook best wel leuk.

 12. In Groningen heb je heel veel o-namen, van het minder geschikte Sjabbo en Hommo tot het leuke Tammo.

 13. Onze zoon heet Viggo. Nu zwanger van een meid en we twijfelen over Beau.

 14. ik snap maar niet waarom beau dan met eau geschreven moet worden, om het sjieker te laten lijken? men weet toch dat het belle en beau is en dat dat vrouwelijk en mannelijke bijvoeglijk naamwoorden zijn? dus waarom dan niet gewoon bo met een o!

 15. @ Lena: Maar dan zal dat in de oren van een fransman toch nog steeds raar klinken? Ik zou de naam sowieso al niet kiezen, vanwege het feit dat het in het frans (een wereldtaal) zo duidelijk een woord is…

 16. @ Fleur: Ja, jammer dat mensen nu zo’n bijgevoel hebben bij Hommo. Want ik vind hem toch best wel leuk klinken…

 17. Voor zover ik het nu weet zal ik mijn kind nooooit een naam geven die eindigt op een – o.

 18. In Coevorden had je altijd een ijzerwarenzaak, Hommo Koster, en ik snapte die naam nooit zo… Later werd het duidelijk. In Finland heb je trouwens ook best leuke o-namen: Mikko, Veijo, Eero, Esko, Jouko, Timo, Risto, Kimmo, Eino en Keijo.

 19. Heb al 2 zonen:Renzo en Branco en de hond heet Duco…
  Nu zwanger van onze derde zoon en ja ja verrassend ook die gaat eindigen op een O!Maling aan mensen die al die Namen eindigend op een O aso vinden…
  Ik houdt absoluut niet van fleur en sterre en thijmen soort Namen, maar he dat is maar goed ook anders zou heel de wereld dezelfde Namen hebben! !

 20. Mijn naam is delano ik snap niet wat daar ordinair aan is. Ik ben er trots op en het past goed bij mijn hollandse achternaam.

Reacties zijn gesloten.