Europese namen in kaart gebracht

Mijn schoonzus mailde me vanavond de links naar deze twee overzichtelijke kaarten waarop de populairste namen in Europa te lezen zijn. Bedankt I!

Beide afbeeldingen zijn van Alphadesigner op Flickr. Hij gebruikte openbaar toegankelijke statistieken, maar niet ieder land geeft recente informatie.

De maker heeft bovendien bij bijvoorbeeld Zweden en Finland de gegevens van de totale bevolking gebruikt, in plaats van die van pasgeborenen. Desondanks mooie plaatjes, toch?

meisjesnamen europa
Populairste meisjesnamen in Europa (afbeelding: Alphadesigner op Flickr)
jongensnamen europa
Populairste jongensnamen in Europa (afbeelding: Alphadesigner op Flickr)

9 antwoorden op “Europese namen in kaart gebracht”

  1. Inderdaad erg leuk om te zien. Maar moet “Luca” van Frankrijk niet “Lucas” zijn?

  2. Hoe zou het toch komen dat we massaal op het spoor van Emma en Lucas zitten?

  3. Ik heb in Finland gewoond maar de naam Maria komt daar in mijn beleving nauwelijks voor. Ook niet bij ouderen.

    1. Misschien niet als roepnaam maar wel als officiele voornaam? Ik ken hier ook wel wat meisjes die als eerste voornaam Maria heten, maar een andere roepnaam hebben. Zijn er wel veel meisjes/vrouwen waarvan de roepnaam met een M begint?

    2. Toch lijkt het erop dat Maria inderdaad de populairste vrouwennaam van Finland is: http://verkkopalvelu.vrk.fi/Nimipalvelu/default.asp?L=3

      Alleen gooien de Finnen voor hun belangrijkste statistieken alle namen op een hoop: ze tellen vrouwen die Maria als eerste of tweede naam hebben even zwaar mee en daardoor heten zelfs baby’s het vaakst Maria!

      Maar uiteindelijk krijg je toch nog gelijk Judith, want Maria komt niet eens in de top 50 van meest gegeven éérste voornamen voor. Het is dus een naam die je in het dagelijks leven nauwelijks (meer) tegenkomt, maar die veel meisjes toch in hun paspoort hebben staan.

  4. Leuk, leuk, leuk.
    Ben opnieuw blij dat ik mijn dochter uiteindelijk geen Emma heb genoemd…

  5. Opvallend dat bijna alle meidennamen op -a eindigen. Dat is toch wereldwijd wel de vrouwelijke uitgang, lijkt het. Nino (rechtsonderin) is een opvallende uitzondering.

Reacties zijn gesloten.