Fashionable – Amanda

Vanochtend werkten G. en ik beiden thuis toen er zich bij de voordeur twee meisjes jonge vrouwen meldden. G. had deurbeldienst, dus stond de enthousiaste Hogeschool van Amsterdam studentes te woord.

Er werd voor een project waaraan ze werken een foto van hem gemaakt (“bewoner in een straat vol kunstwerken”) en hij kreeg “voor als hij nog vragen had” een kwart A4’tje vol hoogdravendheid overhandigd:

Wij, 5 studenten van Amsterdam Fashion Institute, zijn bezig met het project “Fashion in the city”. De nadruk bij deze opdracht ligt op onderzoek in thema en gedachten (het vinden van een fascinatie en het onderzoek ernaar) en (voornamelijk) zelfgemaakt stilstaand beeld naar de inspiratiemogelijkheden die een stad qua fashion heeft te bieden.

Was getekend: Jessica, Amanda, Cynthia, Shirley en Bast.

Is getekend: G. voor de rest van zijn leven, die de deur nietsvermoedend opende in zijn oudste slobbertrui, een afgezakte joggingbroek, dikke sokken en *oh horror* zijn bril en daarmee volgende week in een HvA tentoonstelling zal hangen.

Nu maar hopen dat de dames (en hun Bast) voldoende inspiratiemogelijkheden hebben gehaald uit het stilstaand beeld dat G. “qua fashion te bieden heeft”.

Ik heb een zwak voor de naam Amanda, bedacht ik me. Ik kan eigenlijk geen niet herinneren er ooit een ontmoet te hebben. Anno 2007 zijn het er nog maar een kleine 30 nieuwe per jaar.

Volgens mijn bestand heten broers en zussen van Amanda vooral André, Dennis, Edwin, Ferry, Guido, Jurgen, Leon, Marco, Michel, Pascal, Ralph, Ramon, Richard, Stefan, Xander en Barbara, Bodine, Celine, Chantal, Corine, Daniëlle, Desirée, Ilona, Jacqueline, Janine, Jessica, Leonie, Lilian, Mariëlle, Mireille, Monique, Nathalie, Patricia, Renate, Rianne, Sabine, Simone, Sylvia, Tamara, Tanja, Vivianne, Wendy en Yvette.

Het is alsof ik een schoolklas van begin jaren tachtig voorbij zie komen. Daaraan zal het wel liggen dan, dat Amanda voor mij (en anderen) niet snel dé naam zal worden. Dat, en de afkorting, Mandy. Ooit een leuke Mandy ontmoet? Ben je zelf een leuke Mandy?

13 antwoorden op “Fashionable – Amanda”

 1. Ik associeer de naam vooral met Amanda uit de gouden kooi, en dat maakt de naam niet positiever. Mandy doet me denken aan frizzle sizzle. Verder heb ik een nichtje wat Mendy heet en die maakt qua naam een hele hoop goed 😉

  Sterkte bij die tentoonstelling 🙂

 2. ik heb nognooit een leuke amanda of mandy ontmoet. het waren allemaal krengen! amanda van de goudenkooi draagt daar natuurlijk ook aan bij. de naam amanda doet me trouwens ook denken aan amandels/noten.

 3. Ik ken een hele leuke Amanda, collega van me (overigens, geen broers of zussen maar mijn andere collega’s heten oa Edwin, Marco, Richard, Stefan, Jacqueline en Simone) die om en nabij de 28 is. Ik ken ook een Mandy (vriendin van bandlid van Captain Scallywag) en dat is ook een ontzettend leuk mens. Dus voor mij gaat het eigenlijk helemaal niet op. Gouden Kooi keek ik niet en ik was nooit van Frizzle Sizzle…

 4. Ja, ik ken een superfascinerende Mandy!!
  Ik geef toe dat het er maar eentje is, maar toch.

  Mijn oog bleef overigens meer steken bij de naam Bast. Een ongelukkige afkorting van Sebastiaan?

 5. Amanda vind ik geen leuke naam. Van de broertjes en zusjes zie ik Ferry (Liever Ferri), Ralph en Xander wel als kanshebbers.

  Ik ken 2 Mandy’s, maar ben van beide niet zo onder de indruk.

 6. Volgens mij heet een van de zussen van gouden kooi amanda inderdaad danielle…. hahah

 7. Ik ken zelf een leuke en een niet-zo-leuke Amanda. Toch heeft de leuke Amanda overwicht bij mij, want ik begin de naam steeds leuker te vinden.
  Mandy vind ik een erg leuke naam! Vooral omdat ik alleen maar leuke Mandy’s ken.
  Toch vind ik beide namen niet-meer-van-nu.

 8. Mijn buurvrouw is een Amanda, ergens achterin de twintig denk ik. Haar man heet Edwin en haar zus heet Brenda. Amanda is een lekker vrolijk mens.

  Mandy’s ken ik er iets te veel en totaal geen leuke, helaas.

 9. “Wij, 5 studenten van Amsterdam Fashion Institute, zijn bezig met het project “Fashion in the city”. De nadruk bij deze opdracht ligt op onderzoek in thema en gedachten (het vinden van een fascinatie en het onderzoek ernaar) en (voornamelijk) zelfgemaakt stilstaand beeld naar de inspiratiemogelijkheden die een stad qua fashion heeft te bieden.”

  OK, ben ik de enige die aan het einde van de zin niet meer wist waar het begin over ging?! En wat is er mis met het woord ‘mode’?

  Desalniettemin, Amanda doet mij vooral denken aan dat liedje van Boston. En Mandy natuurlijk aan Barry Manilow.

  Mandy als naam vind ik nog wel gaan, maar Amanda klinkt mij op z’n Hollands uitgesproken nogal hard in de oren door het hoge a-gehalte. Dus nee.. beide namen zou ik voor een eventuele tweede niet in aanmerking komen.

 10. Ik vind Amanda zelf een hele mooie naam (was al) en nou heb ik sinds kort een achternichtje: Mandy 🙂

 11. Lol ik heet zelf Amanda =P maar geen van die namen uit je lijst heten, mijn broer en zussen Xd

Reacties zijn gesloten.