Feeling Blue: waarom Beyoncés dochter Blue Ivy heet

Beyoncé en Jay-Z
Beyoncé en Jay-Z (foto: showbizspy.com)

De eerste echte Amerikaanse celebrity baby van 2012 is geboren: Blue Ivy Carter is de dochter van zangeres Beyoncé en haar echtgenoot, rapper Jay-Z.

Ze lieten voor een slordige 1,3 miljoen dollar (1 miljoen euro) een verdieping van het Lenox Hill ziekenhuis in New York verbouwen, zodat niemand kon zien wat er in de verloskamer gebeurde.

Toen het meisje er eenmaal was, mocht de rest van de wereld meteen haar naam weten. Blue Ivy (letterlijk: blauwe klimop) klinkt als een typische hippe celebnaam, maar er lijkt toch wel wat betekenis bij te komen kijken.

Blue & Ivy

Jay-Z, die in zijn paspoort gewoon Shawn Carter heet, heeft een albumreeks getiteld The Blueprint (‘De Blauwdruk’). Beyoncé Giselle Knowles is bekend geworden als moderne R&B zangeres, waarbij de B oorspronkelijk voor ‘blues’ stond.

Interessanter is Ivy, wat een verwijzing lijkt te zijn naar het getal 4, dat in het oude Rome als IV werd geschreven. In het Engels spreek je zowel IV als Ivy uit als AAI-vie. Beyoncé vertelt dat 4 haar ‘lievelingsgetal‘ is.

 • De kersverse ouders zijn getrouwd op 4/4 (2008);
 • Beyoncé is jarig op 4 september;
 • Jay-Z is jarig op 4 december;
 • Het vierde studioalbum van Beyoncé heet 4;
 • In 2010 lieten beiden een IV tatoeage op hun ‘vierde vinger’ (ringvinger) zetten. Altijd handig om de kleine Blue te leren tellen straks.

Kortom: waarom Jay & Bey de (geplande) keizersnee niet op 4 januari in plaats van 6 januari hebben laten uitvoeren mag een raadsel heten.

Meer Celeb-Blue’s

Blue mag dan als een supermoderne voornaam klinken, ze zijn bepaald niet de enige celebs die iets met something blue hebben.

 • Alicia Silverstone: Bear Blu
 • Bret Michaels (muzikant): Jorja Bleu
 • Carolyn Murphy (model): Dylan Blue (dochter)
 • Cher (zangeres): Elijah Blue
 • David ‘The Edge’ Evans (U2 muzikant): Blue Angel
 • Geri Halliwell (ex-Spice Girls zangeres): Bluebell Madonna
 • John Travolta (acteur): Ella Bleu
 • Maria Bello (actrice in ER): Jackson Blue
 • Rosanna Arquette (actrice): Zoe Blue
 • Veronica Webb (model): Molly Blue

Blauwtje

In Nederland is de naam Blue helemaal niet in trek als voornaam. De afgelopen honderd jaar kregen slechts enkele tientallen mensen deze naam (en dan nog meestal als volgnaam ook).

Hij is wél populairder dan de naam Blauw, die niet voorkomt in Nederland. Er moeten volgens het Meertens Instituut ooit mannen geweest zijn die zo heetten, maar voor baby’s is dit je kans!

Blauw als voornaam klinkt best hockey. Of, als je een alternatieve carrière ziet voor je nageslacht: B’Lauw.

13 antwoorden op “Feeling Blue: waarom Beyoncés dochter Blue Ivy heet”

 1. Op de middelbare school heb ik in de klas gezeten bij een jongen die Blue heet (geboren 1969). Hij is vernoemd naar het personage Billy (ook Blue Boy genoemd), uit de Amerikaanse tv-serie The High Chaparral.
  http://tinyurl.com/7ffknpr

 2. Ik vind Blue best wel een coole en schattige naam, maar ik zou hem eerder als tweede naam geven.

 3. Blue Ivy… ik vind het niet eens zo’n gekke keus. Vooral Ivy vind ik wel lief klinken.

 4. Ik had liever Ivy Blue gehoord, vind Ivy leuker, het is een echte naam en bij een Blue zou ik eerder een jongen verwachten.

 5. Ivy Blue was veel leuker geweest. Eigenlijk vind ik Blue niet eens zo gek als tweede naam.

 6. Eens, zo het ook omgedraaid hebben… Maar al met al valt de naam me niet tegen 🙂

 7. Volgens de laatste berichten op People.com is het niet waar dat ze een verdieping in het ziekenhuis hebben afgehuurd (slechts een suite;-)) en is de baby via natuurlijke weg geboren. Heeft niks met de naam te maken maar toch.

 8. Dit verhaal is onzin. Ze heet Blue Ivy omdat ze vernoemt is naar een boom in Kroatie. Beyonce en Jay Z waren op vakantie in Hvar waar deze boom staat. Er zijn zelfs videos waarop Beyonce zwanger bij de boom staat en zegt dat ze Blue Ivy wel een geschikte naam zou vinden voor haar kindje. Na de geboorte heeft de burgemeester een brief naar het stel geschreven om ze te bedanken voor de toename van het toerisme door de naam. Het meisje is toen gekroond tot ereburger.
  Ik denk niet dat B bij de boom stond en toen is gaan nadenken over het getal 4 of Blue…

 9. Klopt niks van dit artikel
  Ze is vernoemd naar een bloem die ze op hun vakantie ik Kroatië zagen

 10. Vreselijke naam! Je zou er je hele leven mee rond moeten lopen! Ivy vind ik mooi maar bleu. … arm kind..

Reacties zijn gesloten.