Gaat Benno “ajax” Pen T

Nu de activiteiten in het clubhuis voor onbepaalde tijd onmogelijk zijn, richten de Ajaxsupporters zich op nobeler zaken.

De beheerders van fansite Ajax…nl zetten zich in voor de naamswijziging van Haarlemmer Benno Pen, die liever Benno Ajax zou willen heten.

“We hebben inmiddels contact gehad met Benno zelf, de Gemeente Haarlem en het Ministerie van Justitie in Den Haag. Via [dit] ministerie (…) hebben we vernomen dat het mogelijk zou kunnen zijn op grond van artikel 6.”

In mensentaal houdt dit artikel uit 1997 in: “Een verzoek tot geslachtsnaamswijziging (…) kan worden ingewilligd, indien de verzoeker aantoont dat het achterwege blijven van de geslachtsnaamswijziging de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de betrokkene in ernstige mate zou schaden.”

De kans dat Benno Pen zijn nieuwe achternaam krijgt, is dus niet zo groot, tenzij er een arts te vinden is die bovenstaande stelling voor zijn rekening wil nemen.

Pasgeborenen, die voor het eerst een naam krijgen, zouden overigens zonder probleem Ajax als voornaam kunnen krijgen.

Hans Tomson, Adviesbureau Burgerzaken DPG van de gemeente Amsterdam meldt: “Ajax is ook de naam van een Griekse held.

Dus een prima klassieke voornaam. Net zoals Heracles of Hercules, Hector, Agamemnon, Paris of Odysseus.

Wie de film Troy heeft gezien kan nog vele andere bedenken, ook voor meisjes. Bijvoorbeeld Helena, Penelope of Clytaemnestra.”

Voorlopig is er overigens geen enkele Nederlander die Ajax heet. Wél zijn er zeven jongens van tussen de 2 en 14 jaar oud, die Ado heten.