Hans wint de Europese verkiezingen

Volgende week donderdag mag Nederland een stem uitbrengen op een (potentieel) lid van het Europees Parlement. Van de 785 leden vertegenwoordigen er 25 ons land. De kans is groot dat dat vooral mannen zijn, aangezien slechts vier van de zeventien partijen een vrouw op een hebben staan. Niet getreurd, tussen de 288 Nederlanders die verkiesbaar zijn, zitten al met al toch nog 95 dames.

atomium4
Creative Commons License photo credit: loop_oh

Overigens zijn (als gewoonlijk, en ook niet onlogisch) vooral de grote steden goed vertegenwoordigd op de kandidatenlijst: 28 Amsterdammers, 26 Hagenezen, elf Rotterdammers en ook elf Utrechtenaren. Daarna volgen Zwolle (10), Brussel (9), Groningen (9), Leiden (7), Maastricht (7), Nijmegen (6) en Leeuwarden (5). En een in Accra (Ghana), ook handig. Waar zijn de Flevolanders?

Tot zover mijn voorliefde voor zinloze lijstjes die niet over namen gaan – over naar zinloze voornamenlijstjes! Ik voerde de lijst met verkiesbare Nederlanders ook in om te kijken of er nog wat spannends tussen zat.

Helaas.

De gemiddelde parlementarier heet Hans. Zes keer Hans op 193 mannen. Ook de rest van de mannenlijst is bijna anoniem: Frank (5), Jan, Wim (4), Bart, Johan, Joost, Louis, Peter, Rob (3).

Bij de dames is het niet veel beter, alhoewel daar wat meer variatie te zien is. Drie keer Marianne. En dan nog Carla, Esther, Ingrid, Judith, Marijke, Mirjam, Nicole en Tineke (ieder twee keer).

Voorbij deze prachtige afspiegeling van de veertigers van nu vinden we nog wel wat aparte namen in de lijst. Wat bijvoorbeeld te denken van de willekeurige verzameling:

Alexandra
Bibi
Cemile
Det
Jannewietske
Jolanta
Kartika
Laetitia
Laurence
Loubna
Madelene
Mendeltje
Meta
Niermala
Rascha
Remine
Rena
Sevim
Stientje
Tjitske
Wencke

Of bij de mannen:

Anne
Antoine
At
Auke
Bernd
Douwe
Dries
Düzgün
Emiel
Engel
Ernst
Ewout
Hanco
Hasso
Inti
Johann
Kosta
Lex
Lo
Mito
Nees
Pier
Rein
Rikus
Sarwar
Taco
Tjalling
Ture
Tuur
Unico

Ik ben ondanks de Sandra-associatie dol op Alexandra (niets mis met Sandra, maar ik zat altijd met twee exemplaren in de klas. Zoals een deel van mijn lezers met twee Sanne’s). Bij de mannen staan zowel Alexander als Lex op de lijst: waarom is Lex eigenlijk niet populairder anno 2009? Teveel kroonprinsassociaties?

Det lijkt me een perfecte toevoeging aan het kort-en-stoer assortiment meisjesnamen!

Wencke, wat een prachtig geschreven naam. Jammer van het Engelse ‘wanker’ dat niet al te los vertaald ‘rukker’ betekent. Misschien maar bewaren voor een huisdier, of zo.

En wie ooit zei dat “zo’n” naam niet echt meehelpt in het leven: er staan in ieder geval een Davy en een Sammy op de lijst. Dat ik daarbij eerder denk aan een bungalowpark bij Disneyland Parijs en een kijkomhoogliedje, ligt aan mij.

2 antwoorden op “Hans wint de Europese verkiezingen”

  1. Er staan aparte namen tussen. Ik noem Taco, Lo, Stientje en Remine bijvoorbeeld. Det klinkt inderdaad best stoer. Net iets leuker dan Jet.

  2. Ha! Onze Lex wordt morgen 1 jaar 🙂 Bij ons is de naam dus wel populair. We hebben nog geen andere kleine Lexen ontmoet.
    Enneh… dat van die Sandra’s klopt: ik heb lange tijd met twee andere naamgenoten in de klas gezeten. Wat overigens gezellig was, niet vervelend.

Reacties zijn gesloten.