Hardrockers Mogen Dochter Metallica Noemen *nog Een Update*

[Update 7-4-2007]

Blijkbaar is de strijd toch nog niet voorbij.

Een lager gerechtshof had de naam Metallica vorige maand dan wel toegestaan, maar toen de familie Tomaro een paspoort ging aanvragen voor de nieuwe aanwinst, vochten de ambtenaren de zaak opnieuw aan.

Uit Zweden komen wel vaker “controversiele” namenrechtszaken. In 1996 kregen de ouders van Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (uit te spreken als Albin) een boete opgelegd omdat ze nog steeds geen toegestane naam voor hun zoon hadden uitgekozen.

Ook de ouders van de twee pasgeborenen die zij Ikea en Veranda wilden noemen kregen nul op het rekest.

Alleen in 2005 behaalden kersverse ouders een succes, toen zoekmachine expert Kelias Kai en zijn vrouw Carol hun zoontje Oliver Google mochten noemen.

 

[Update 3-4-2007]

En Christine stuurde me ook het vervolg op onderstaand verhaal.

Waar bemoeien overheden zich toch mee? Angelica, Metallica, whatever?

Of zou nu.nl gewoon een oud bericht hebben geplaatst? In de Zweedse kranten is er in ieder geval niets (meer) over te vinden.

Eh… ja dus. Ik lees in het “nieuwste” bericht over een kind van zes maanden en in het “oudste” bericht over de rechter die na zeven maanden iets beslist heeft. Gelukkig maar!

Zweeds koppel mag kind niet ‘Metallica’ noemen

De Zweedse autoriteiten hebben een stokje gestoken voor de plannen van twee kersverse ouders. Het koppel wil hun zes maanden oude dochter Metallica noemen.

Michael en Karolina Tomaro zijn momenteel in een rechtszaak verwikkeld over hun opvallende voornemen.

De kleine Metallica is al gedoopt, maar de Zweedse autoriteiten weigeren het meisje te registreren. De naam zou te veel zou doen denken aan de bekende metalband en het woord metaal.

[Oorspronkelijk bericht geplaatst 21-3-2007]

Prikbordoudste “Christine” stuurde me net het volgende berichtje vanaf Nu.nl:

Ouders mogen baby Metallica noemen

De ouders van een baby in Zweden mogen hun dochtertje toch de naam Metallica meegeven.

De ouders wilden hun dochter naar hun favoriete rockband vernoemen, maar de burgerlijke stand stak hier aanvankelijk een stokje voor. Ambtenaren meenden dat de naam teveel op metaal leek.

De ouders gingen tegen de uitspraak in beroep, zo meldt de Zweedse krant Aftonbladet. De rechter heeft nu na zeven maanden bepaald dat de naam niet in strijd met de wet is.

Volgens de rechter ondervindt het kind geen nadeel van de naam. Ook vonden de ouders in de tussentijd nog een andere Zweed die ook Metallica heet.

De naam Metallica is in Nederland ook wel eens gegeven, zo blijkt uit mijn database.

Echter, de laatste kinderen die zo genoemd zijn (in ieder geval één jongen en één meisje), zijn inmiddels tieners.

En alhoewel de naam mijn stijl niet is, zie ik het probleem ook niet zo.

Wat is – op een paar letters na – het verschil met Angelica? Lijkt ook veel op Angel, maar dat is toch juist de reden om voor de naam te kiezen>?

Bedankt voor de tip Christine!

2 antwoorden op “Hardrockers Mogen Dochter Metallica Noemen *nog Een Update*”

  1. Hallo,
    Als ik het goed heb was mijn oudste dochter het eerste kindje in Nederland die de naam Metallica kreeg en werd inderdaad ook geaccepteerd. Haar geboortejaar is 1991. Nà haar geloof ik nog 3 andere kindjes, waaronder 1 jongen ook in hetzelfde geboortejaar van mijn dochter.

    Groetjes.

    1. Wat bijzonder (en stoer), Cynthia! Wat vind je dochter zelf van haar naam, nu ze halverwege de 20 is?

Reacties zijn gesloten.