Heb Je Geld Over?

Als je ergens nog een paar duizend euro hebt liggen, kun je nu je kans grijpen en een dier naar jezelf vernoemen. Je moet er wel snel bij zijn.

Bij Christie’s in Monaco wordt morgenochtend het recht geveild een tiental nieuwe zeedieren een naam te geven: The Blue Auction, onder de bezielende aanvoering van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Albert IIvan Monaco himself.

Normaal gesproken is het de bioloog die als eerste schijft over een ontdekte plant of een nieuw dier die de naam mag kiezen.

De onderzoekers die de zeedieren voor het eerst zagen in de wateren rond Nieuw Guinea hebben dat recht echter overgedragen aan de natuurbeschermingsorganisatie Conservation International, die met de opbrengst het leefgebied van de dieren zal beschermen.

Voor het topstuk, een epaulethaai die met zijn vinnen over de zeebodem ‘kruipt’ (rechtsonder in beeld), moet minstens een half miljoen dollar worden betaald.

Er zijn al eerder net ontdekte dieren naar bedrijven en individuen genoemd. Online casino GoldenPalace.com noemde in Bolivia een aap Callicebus aureipalatii (=gouden paleis) en er bestaat een zeeslaksoort die Boris Becker heet.

Ook zonder de veiling maak je kans op eeuwige roem: koop de naam van een dier of plant bij Biopat in Duitsland, zo suggereert De Volkskrant. Voor minimaal 2.600 euro kun je – bijvoorbeeld – vlinders en insecten naar jezelf vernoemen.