Hemels Nevaeh Verovert Amerika

Nederlandse namengoeroe Doreen Gerritzen stuurde me dit linkje, over de onaards snelle opkomst van de naam Nevaeh in de Verenigde Staten.

In juli 2005 schreef ik al dat Nevaeh de populairste meisjesnaam was voor Afro-American meisjes in de Amerikaanse staat Nevada.

Nu heeft de naam het land overgenomen: onderzoekers concluderen enigszins verschrikt dat Nevaeh in Amerika populairder is geworden dan Sara, Vanessa en Amanda. For a reason, denk ik dan maar.

De rijzende ster van de naam is inderdaad opmerkelijk. In 1999 waren er nog maar acht meisjes met deze naam; maar nu Heaven (plaats 245) en het verkeerd-om gespelde Nevaeh (plaats 70) door met name christelijke zwarte Amerikanen is ontdekt, is er geen houden meer aan.

Sonny_pod Apart is overigens wel dat de naam aan een ontdekker kan worden toegeschreven, namelijk Sonny (eig. Paul Joshua) Sandoval van rockband POD (dat staat voor Payable on Death…), die zijn dochter Nevaeh in 2000 introduceerde op popzender MTV.

De naam is in Nederland pas in 2004 voor het eerst gegeven, sindsdien ben ik de naam nog een enkele keer tegengekomen.

.

NB: Nevaeh is geen apart geval: zakenmannentijdschrift Forbes signaleerde ook ((veel) eerdere) populariteitsstijgingen voor namen als Shirley, Rebecca, Penelope en Paris voor meisjes en Elvis, Denzel en Cody voor jongens.