Hitler, Elvis & Stalin “hot” In Venezuela

Venezuelan Parents Love a Famous Name, zo schrijft een Amerikaanse krant.

Eind vorig jaar botsten universitair studenten met de politie in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. De namen van de studentenleiders: Nixon Moreno en Stalin González.

De meeste inwoners van het land keken nauwelijks op van deze namen, aangezien velen van hen traditioneel de naam van een internationale beroemdheid dragen.

In het telefoonboek zijn inwoners te vinden onder de naam Taj-Mahal
Sánchez, Elvis Presley Gomez Morillo, Darwin Lenin Jimenez, en zelfs Hitler
Eufemio Mayora.

Hoe voelt het om zo’n naam te dragen? Mao Breznyer
Pino Delgado is enorm trots op die van hem. Hij vertelt dat hij onlangs op internet heeft gekeken wie Mai Zedong en Leonid Brezhnev eigenlijk waren en heeft naar aanleiding daarvan wat Chinees geleerd.

Ook in Venezuela – het lijkt wel het thema van de maand – zijn er verbanden te leggen tussen naamgeving en sociale klasse.

Binnen hogere kringen worden relatief vaak klassieke namen als Andrés, Miguel, Carolina of Patricia gegeven, maar het is zeker niet de regel.

In het bestuur van president Chávez is bijvoorbeeld Iroshima Bravo te vinden, vernoemd naar de Japanse stad Hiroshima, die berucht is geworden door de Amerikaanse atoombomaanval.

Ilich Ramírez
Sánchez, die in de rest van de wereld als terrorist wordt gezien, is in Venezuela nog altijd een "Dear Compatriot", aldus de president. Ilich’s broers heten Vladimir en Lenin. De Russische staatsman Lenin werd geboren als Vladimir Ilich Ulyanov.

Volgens antropoloog Samuel
Hurtado geloven de inwoners van Venezuela dat spullen, en daarmee ook voornamen, van buitenlandse makelij meer waard zijn dan die van henzelf, vandaar dat de blik gericht is op de twee belangrijkste invloeden: Amerika en Rusland.

De meest bijzondere naam in dit verband: Rosaherbalaif.

Overigens zijn er genoeg ouders die zelf een nieuwe naam verzinnen om hun kind iets unieks te geven. Veel ouders kiezen ervoor hun eigen namen te combineren: Nelson en Marta wordt een zoon Nelmar. Anderen keren bestaande namen om, waarmee Esteban Nabetse wordt of Jesus in Susej verandert.

De eerste Venezolaanse baby van 2007 past in de trend: zijn moeder Dosmel Garcia zal hem Jhon Beiker dopen. Inderdaad, omdat John Baker zo lekker Amerikaans klinkt.