Hoe kan ik een andere voornaam krijgen?

Naamrecht
Foto: www.rijksoverheid.nl

Hoe kan ik mijn voornaam officieel laten wijzigen? Mijn man heeft de voornaam van mijn kind verkeerd gespeld bij de aangifte, kan dat nog worden aangepast? Die vragen worden regelmatig gesteld.

De rijksoverheid heeft een overzicht van de mogelijkheden geplaatst op wat vroeger Postbus 51 heette. Laten we bij het begin beginnen: je kunt je kind vrijwel elke naam geven die je leuk vindt. Hem later wijzigen kan in principe ook, maar makkelijk is het niet.

Wat is toegestaan?

De ambtenaar van de burgerlijke stand zal bij de geboorteaangifte beoordelen over de naam ‘gepast’ is. Dat betekent grofweg: geen schuttingtaal of andere woorden waarvan het kind last kan hebben en geen achternamen die niet óók als voornaam in gebruik zijn.

De ene ambtenaar is echter niet de andere: er lopen tientallen Nederlanders rond met achter-voornamen als Jansen en Bos. En of Mao, Swastika (hakenkruis) en het recente Mayhem Eliza Chaos Kitty nou als ‘gepast’ moeten worden gezien?

Een fout in de spelling

Slimme aanstaande moeders stoppen in hun ziekenhuistas vast een briefje met de namen die aan de baby zullen worden gegeven. In de verwarrende dagen na de geboorte hebben sommige vaders namelijk nogal eens moeite met het zich allemaal te herinneren als ze bij het loket in het stadhuis staan.

Dat leidt tot een Robbin die Robin had moeten heten, of een Brain in plaats van Brian; vergeten tweede en derde voornamen; of een Esmeé: “Hoezo verkeerd aangegeven? Er stáát toch een streepje?”

Een andere roepnaam

Veel mensen hebben een periode in hun leven waarin ze graag een andere voornaam zouden willen hebben. Wie heeft er op de middelbare school niet gedroomd van iets meer exotisch dan Linda of Sanne, of van iets minder tuttigs dan Emma (ja echt) of Maartje?

De meesten zijn echter uiteindelijk tevreden met de naam die door hun ouders is gekozen, of ze kiezen naast de officiële voornamen op hun geboortebewijs alsnog een andere roepnaam voor in het dagelijks leven. Scholen, werkgevers – iedereen is ingericht op een Jan die eigenlijk Johannes heet.

Zo zal het doorgaans geen probleem zijn als je officieel Tessa heet en op je nieuwe werk graag Lisa genoemd wil worden. Dat is dan ook de makkelijkste (en goedkoopste) manier om van voornaam te veranderen: kondig het gewoon aan en luister niet meer naar je oude naam.

Je officiële voornaam wijzigen

Maar wat als deze Lisa nou ook geen bankafschriften meer wil ontvangen ten name van T. de Vries, maar die op de mat wil zien vallen als L. de Vries? Dan zal ze naar de rechter moeten stappen.

Helaas zal Tess-Lisa daar wel wat uit te leggen hebben. Tijdens de geboorteaangifte kunnen eventuele wijzigingen nog doorgevoerd worden, maar na die tijd heb je een advocaat nodig om met je naar de rechtbank te gaan. Daar wordt dan een verzoekschrift tot voornaamswijziging ingediend.

Je kunt daarin vragen om een geheel nieuwe voornaam, maar ook om een of meerdere voornamen toe te voegen of juist te schrappen. De rechter beslist of je verzoek kan worden gehonoreerd.

In het verleden hebben mensen bijvoorbeeld een nieuwe naam gekregen omdat men slechte herinneringen heeft aan de geboortenaam, of omdat ze van sekse zijn veranderd. Maar zelfs als je je naam ‘lelijk’ vindt, of als deze niet meer past bij je huidige geloofsovertuiging, kun je een nieuwe naam krijgen.

Voorbeelden

Een aantal Nederlanders heeft de afgelopen jaren geprobeerd zijn of haar naam officieel te wijzigen: soms lukt, dat soms niet. Zondag kun je op Voornamelijk de verhalen lezen van dertien mensen die hun naam “te katholiek” vonden, alsnog wilden vernoemen naar oma, of wier naam in het buitenland héél anders wordt gezien dan hier.

Zou jij zelf overwegen om je voornaam officieel te wijzigen? Of ken je mensen die dat hebben gedaan?

52 antwoorden op “Hoe kan ik een andere voornaam krijgen?”

 1. Mijn moeder heeft altijd geroepen dat, als wij onze voornamen niet naar het zin vonden, we in de eerste klas van het VO voor een andere roepnaam konden kiezen.
  Nooit gedaan maar denk ook niet dat het echt functioneel is. Opa’s, oma’s en ooms en tantes blijven toch je oude naam wel gebruiken..

 2. En wat zou je dan toch kiezen?? Pffe. Ik heb echt geen idee….

 3. Ik zou mijn naam nooit veranderen. De naam past bij me, ik ben eraan gewend en ik vind het ook best een mooie naam. Daarnaast kun je mijn naam in meerdere talen goed uitspreken, wat voor mij echt een must is bij voornamen (ik hou van reizen en zal dat met mijn kinderen later ook veel doen, vandaar).

 4. Ik heb er inderdaad wel aan gedacht, maar ik vind de kosten te hoog om afhankelijk te zijn van de rechter die gaat bepalen of ik wel of niet mijn naam mag wijzigen. Het is namelijk geen 100% garantie en dan kun je wel naar je centen fluiten. Ik heb een scandinavische naam en die vind je of heel mooi of anders heel lelijk; een middenweg is er niet. Vaak wordt gedacht dat ik man ben en de g aan het eind is veel te hard. Die moet eigenlijk ook niet uitgesproken worden, maar de Nederlander doet dat wel. Mijn kinderen heb ik meer internationale namen gegeven om dit te voorkomen.

  1. Ik denk dat jij ‘Solveig’ heet.
   Ik persoonlijk vind het een mooie naam en zou mij dan ook zeker zo laten noemen. Je zou natuurlijk de ‘g aan het einde’kunnen laten vervallen.

   Maar ik zou het niet doen, vind het een aparte naam met een mooie betekenis; strijdster voor het huis. De naam komt voor in de Peer Gyntsuite van Grieg.

   1. dank je wel voor het compliment. 🙂
    Het probleem zit zich er meer in dat ik het zo irritant vind als ik mensen voor een eerste keer ontmoet en de reacties op mijn naam zie. Ook de nederlandse g is erg hard.
    Tip voor mensen die kinderen krijgen is misschien toevoeging van een tweede naam. Die heb ik namelijk niet.

    1. Moet je in Brabant komen wonen, heb je geen last meer van die harde G

 5. Met jullie namen, Irina, Mirna en Judith, was ik erg tevreden geweest!

 6. Een vroegere klasgenote heeft haar naam officieel laten veranderen. Ze had ook wel een nare naam. Iets in de orde van Bella Koe, maar dan anders (ga ik niet opschrijven). Ze heeft een voornaam gekozen waarbij je niet sowieso al denkt aan boerderijdieren. Linda Koe klinkt bijvoorbeeld al iets leuker, al kun je met zo’n soort achternaam niet zoveel…

  (het is voor het eerst dat ik hier reageer, lees al langer mee)

 7. Jaaaa, present! Hier een neurotische ex-zwangere die de namen netjes uitgeprint (want wie weet wat een net te slordig handschrift voor ramp zou kunnen veroorzaken?) in de ziekenhuistas stopte voor de aangifte door de aanstaande vader. We waren gewaarschuwd: mijn schoonvader heeft de naam van mijn schoonzus indertijd verkeerd gespeld.

 8. Over foutjes gesproken… Mijn moeder zou genoemd worden naar Eleanor Roosevelt, maar door een foutje moet ze nu als Elenora door het leven. Sja…
  Blijkbaar gebeurt het vaker dan we denken!

 9. Hmm, hier nog zo iemand met een vader die wat zenuwachtig was!
  Mijn doopnaam op het geboortekaartje is Janny, maar bij de burgerlijke stand heeft m’n vader me als Jannie aangegeven….. Acht, Jannie met ie of y: een erg mooie naam zal ik het nooit vinden 😉

 10. Ik had de naam van mijn dochter- toendertijd- ook netjes in blokletters opgeschreven ROXANA voor het geval, dat er anders een extra ‘n’ tussen zou komen.

 11. Hier geen briefjes geschreven.
  En mijn vertrouwen is terecht geweest, mijn man heeft alles keurig geschreven zoals het hoort.
  Mijn eigennaam vind ik ook niet zo mooi, maar ik zal hem nooit laten wijzigen. Bovendien heb ik nog 2 andere namen waaruit ik kan kiezen én wordt ik meestal Mel genoemd.

 12. Ik zou mijn roepnaam wel aan mijn officiele naam willen toevoegen. Want ik ben aangegeven als Maria Anna en niet als Marinka. Dus ik kreeg vorig jaar op het vliegveld mooi problemen omdat de naam op de boeking niet klopte met de naam in mijn paspoort….

  1. Dat is inderdaad heel vervelend op vliegvelden! Mijn moeder heeft ook een andere roepnaam dan officiele naam en ze kreeg daar een keer problemen mee op het vliegveld. Sindsdien gebruikt ze voor alle formulieren/boekingen e.d. alleen nog haar paspoortnaam.

  2. Meestal staat er toch vermeld dat de naam op het boekingsformulier en paspoort hetzelfde moeten zijn. Ik heb er tenminste nooit een fout meegemaakt.

   1. Toch vond ik het lastig toen ik vorig jaar voor mijn moeder een ticket boekte. Dat haar officiële voornamen niet hetzelfde zijn als haar roepnaam was mij duidelijk, dus ik tikte haar paspoortvoornamen in. Nog een geluk dat zij maar twee voornamen heeft, want bij veel Amerikaanse maatschappijen is geen invulplek voor een in Nederland toch niet ongebruikelijke derde/vierde voornaam.

    Maar welke achternaam te gebruiken? Haar meisjesnaam? In haar paspoort stond iets als MEISJESNAAM, e/v (echtgenote van) MIJNVADERSNAAM. Maar mooi dat je dat niet zo kunt invullen op zo’n online formulier. Uiteindelijk wel goed gekomen, maar ik weet nu al niet meer wat ik uiteindelijk heb gedaan.

    1. Ik heb hetzelfde met mijn visa aanvraag gehad. Officieel heet ik Vadersnaam-Mansnaam (achternaam), maar in je paspoort blijft het meisjesnaam en dan een regel eronder kun je aanvragen of er e/v Mansnaam komt staan. Visa’s staan dat niet toe en ik heet in mijn nieuwe land dus officieel weer mijn meisjesnaam… vind ik erg irritant.

  3. Ja, dat ken ik.
   Jaren geleden met een vriendin naar London voor haar verjaardag.
   Zij boekte de tickets.
   Op Schiphol zag ik dat ze niet mijn paspoortnamen had gebruikt, maar mijn roepnaam, die niet in mijn pas staat en ook niet is te herleiden van die afschuwelijke voornamen.

   Ik heb maar lief still 4 voornamen en gruwelijk ouwbollig ,.
   Dat vond ik al toen ik kind was.
   Maar ik was het eerste kleinkind en moest vernoemd worden naar beide oma’s, een tante en de moeder van “Jezus”.
   Gelukkig hebben mijn ouders mij een leuke roepnaam gegeven.
   Maar mijn roepnaam (Ineke) komt niet voor in het geboorteregister , dus niet op mijn paspoort , rijbewijzen.
   Je wilt niet weten hoe vaak ik moet verklaren dat ik toch echt Ineke heet.
   Ik woon al jaren in het buitenland en moet bij officiële instanties steeds weer uitleggen hoe dat met mijn namen zit.???

   Aanstaande ouders, denk HEEL goed na voor je je kind een naam geeft.
   Je kind moet er mee door het leven , niet jij.

 13. Ik wil graag mijn tweede naam laten vervallen….

  Mijn ouders hebben dit gekozen omdat zij katholiek zijn, maar ik ben niet gelovig (Atheist) en wil graag deze verwijzing naar de bijbel laten verwijderen uit mijn naam.

  Is dit een geldige reden?

 14. Mijn naam is ook verkeerd geschreven. Ik heet officeel Kimberley, maar ik ben tot mijn 16e altijd Kimberly geweest, toen kwam ik erachter dat ik eigenlijk KimberlEy heet- Ik vind het erg vervelend, ookal snappen sommige mensen dit niet echt, maar Kimberley voelt niet aan als ´mij´. Ik vertik het ook gewoon om Kimberley op te schrijven. Ik wil dit graag laten veranderen, maar ik lees overal een andere prijs. Op de ene website €49, en op de andre €740.. Wat is het nou?

  1. Allereerst heb je de kosten voor een advocaat, die moet een verzoekschrift opmaken en indienen bij de rechtbank. Daarnaast betaal je griffierechten aan de rechtbank. Tarief per advocaat is natuurlijk verschillend, griffierecht is een vast bedrag, maar al met al zit je gauw op een paar honderd euro.

   En dan blijft de vraag of de rechtbank het toewijst.

   Is het verzoek goedgekeurd dan geldt er nog een beroepstermijn van drie maanden en daarna wordt het pas ingeschreven bij de Burgerlijke Stand.

 15. Wij hebben achteraf ook de voornamen van onze zoon officieel laten wijzigen via de rechtbank. Hij had oorspronkelijk alleen de naam van zijn grootvader en daar hebben we destijds een eigentijdse roepnaam van gemaakt. In de praktijk bleek dit erg onhandig, omdat bijvoorbeeld alle instanties hem aanschreven onder zijn officiële naam. Ook voor zijn schooltijd t.z.t. voorzagen wij problemen (altijd naam verbeteren en dergelijke). Tevens staat een roepnaam nergens geregistreerd, dus je kan hem net zo goed alle namen van de wereld meegeven, geen kip die er naar kraait. Met andere woorden: wij vonden het dom van onszelf dat we daar vooraf niet beter over hadden nagedacht. Zijn roepnaam is nu toegevoegd aan zijn officiële naam en staat als eerste vermeld bij de burgerlijke stand. Tegen aanstaande ouders die nog twijfelen zou ik willen zeggen: begin niet aan het fenomeen “roepnaam-die-afwijkt-van-de-officiële-namen”, want jij of je kind krijgt er later geheid spijt van.

  1. Kijk, dit zijn nou tips die erg handig zijn, dank Alex!

  2. Wat apart om te lezen. Ik heb ook een roepnaam die totaal afwijkt van mijn ouderwetse officiële namen en ik heb er echt nog nooit last van gehad. Sterker nog: ik ben trots op alle namen en heel blij dat ik ze draag!

  3. Hoi Alex, het is alweer een poosje geleden dat je dit plaatste, maar dit is precies de situatie waarin ik mij bevind. De gemeenteambtenaar wou destijds mijn huidige roepnaam niet registreren als mijn officiële voornaam, want het stond niet in het boekje en wat als ik het niet leuk zou vinden? Inmiddels is mijn roepnaam veel gebruikelijker en nu *haat* ik mijn officiële voornaam (en kwam er pas na 12 jaar ofzo achter dat mijn roepnaam niet officieel mijn voornaam was) en zou ik graag mijn roepnaam toevoegen. Zou u een indicatie kunnen geven van hoeveel dit destijds gekost heeft? Bedankt!

  4. İk heb ook aan mijn dchter de naam van mijn schoonmoeder gegeven. Zij is nog in leven. İk heb er heel erg spijt van, omdat ik er slechte herinneringen mee heb. Telkens als ze door de naam van mijn schoonmoeder wordt geroepen komen mijn slechte tijden naar voren, o.a de ruzies die we hierover hadden, en dat ik huilend aankwam bij de ambtenaar tijdens inschrijven.

 16. Ik zelf zou graag mijn naam willen veranderen, zowel mijn voornamen (2) als mijn achter naam. Ik heb geen contact meer met mijn ouders (of andere familie) en wil ook liever niet de aam dragen die zij mij hebben gegeven. Ik ben heel blij dat ik ‘vrij’ en van mijn ouders, maar erg vrij ben ik nog niet. Ik heb mijn telefoon nummer veranderd, ben 2 keer verhuisd, heb meerdere malen mijn email adres veranderd en mijn face book…. niks helpt… mijn adres en telefoon nummer weten ze gelukkig nu niet, maar mijn email adres kennen ze weer wel (ze hebben net zo lang combinaties geprobeerd tot dat ze een email adres vonden dat werkte). Mijn facebook is veranderen en helemaal afgeschermd, maar helaas kijken ze dan nu naar mensen die mij kennen… dat betekend dat als hun instellingen het toe laat ze als nog berichten van mij zien (het zelfde met alle andere sites zoals LinkedIn e.d.)

  Wat ik ook doe ik blijf me erg onprettig en onveilig voelen met deze naam… Wat nou als ik iemand tegen kom die mijn achternaam herkent en contact op neemt met mijn familie?? Wat nou als ze via de facebook van iemand anders lezen waar ik woon? En vrij ben ik al helemaal niet meer, ik schrik me wezenloos iedere keer dat ik een mailtje krijg, kijk altijd uit het raam voor ik naar de voordeur loop, ik hel al 2 jaar niks op facebook durven zetten en kom nooit meer in de buurt waar ik ben opgegroeid (durf niet eens in de buurten te komen waar [ooit] familie heeft gewoond.

  Mijn name veranderen kan ik helaas niet.. i helaas voor mij veel en veel te duur, 835 euro voor je achternaam en dan moeten mijn voornamen ook nog. Dan hoef ik misschien niet veel te betalen door mijn inkomen, maar heb ontslag moeten nemen omdat mijn ouders er achter waren gekomen waar ik werkte en me dus niet meer veilig voelde…. dus heb zelf geen inkomen meer en op het inkomen van mijn vriend kunnen we maar net over leven..

  Ik vind het zelf heel erg dat de overheid zulke hoge kosten rekent, ik kan het nu niet betalen terwijl ik zeker weet dat het mijn leven heel erg zou kunnen veranderen. (ook omdat de overheid met de kosten er voor wilt zorgen dat minder mensen een aan vraag doen, ze rekenen meer dan de daadwerkelijke kosten…)

 17. Als je je hele naam wilt veranderen, kost dat inderdaad een heleboel geld, Soms is het al genoeg om een paar letters te veranderen ipv de hele naam.

  EVA zou je kunnen vernaderen in Ava of Deva.
  Is je achternaam bv Jansen, dan zou die kunnen veranderen in Fransen of Janson.

  Dat gemeentes daar zoveel geld voor vragen is omdat anders iedereen zijn naam maar zou veranderen wanneer het hem of haar uitkomt. Als je je naam verandert, moet alles in de officiele papieren veranderd worden en dit gaat veel geld en tijd kosten.

  Succes

 18. Eva, er zijn wel mogelijkheden voor jou om er van af te komen. Zo zou je een twee fake profielen kunnen maken op facebook: een met jouw echte ik, en eentje onder de naam die je ouders kennen. Je moet ze uiteraard wel allebei bij gaan houden, maar diegene met je geboortenaam met niet echte informatie. Ook zou je kunnen reageren op blogs en andere sites onder je geboortenaam, maar met een geheel andere instelling; leeftijd 20 jaar ouder, hele andere interesses (duiven houden of iets anders waarvan je ouders gelijk denken dat jij dat nooit kunt zijn en denken dat het een persoon is die alleen een naam met jou deelt). Als je dat doet ben je niet zo makkelijk traceerbaar door zoekmachines, want je geeft dan zelf informatie op die niet klopt. LinkedIn kun je dicht zetten. Succes.

 19. ik vind mijn naam echt verschrikkelijk en ik durf het niet tegen mijn ouders te zeggen.. -olga

 20. Swastika is niet het zelfde als hakenkruis, het betekend heel wat anders. Het heeft alleen dezelfde vorm als een hakenkruis, maar er zit een totaal andere betekenis achter.

 21. ja ik heb ook groot problem met mij naam ik ben engils en erg erge naam vor mij vind ik

 22. Ik ben 12 en heb mijn naam veranderd van Melissa naar Ginny

 23. Hoi, ik heet Fauve, ik ben 14jaar, Fauve spreek je uit als Foof. Dat is frans en mense willen het nog wel eens stom of verkeerd uitspreken. En hoe je het schrijft vind ik hatelijk: kom je op een nieuwe school ofso word je naam om geroepe als iets van fauvuh en dan ook echt au zeggen! Ik word er gek van en wil me naam laten verandere of gewoon zelf wanneer ik naar een andere school toe moet omdat ze hier dan geen havo meer geven, het veranderen in Fleur. Ik denkt hier al heel lang over na en heb al best vaak Fleur gebruikt bij nieuwe die ik dan ergens een avond ontmoet. Zal ik het gewoon zelf verandere in Fleur als ik overstap van school. ( die school zal dan in een geheel anderen buurt zijn hoor, echt niet mogelijk dat ze mij dan al kennen ofso 🙂 )

 24. Heyy, ik ben een Indonesisch meisje, ik ben daar geboren maar ik heb gewoon een Nederlands paspoort. Mijn voornaam die ik bij mijn geboorte kreeg is Mei Yuen. Toen ik naar de basisschool ging hadden mijn ouders me een makkelijkere roepnaam gegeven, Avery. Sinds dien gebruik in Avery, ik word bijna altijd Avery genoemd. Maar toen ik naar het VO ging, moest ik Mei Ying opschrijven, ondat dat officieel is, het staat op mijn paspoort. Mijn ouders zeiden dat als ik mijn diploma haal en er staat Avery op, en ik ga werken dat het ingewikkeld kan worden omdat Avery niet officieel is. Maar ik ben Avery gewend, het is dus eigenlijk vervelend als ik dan op school Mei Yuen wordt genoemd. Mijn ouders wouden dus Avery toevoegen op mijn paspoort, Avery Mei Yuen. Ze kwamen er alleen achter dat je dan naar de rechtbank moest stappen, en dat wouden mijn ouders niet. Dat vonden ze teveel gedoe. Ik vind het dus nog steeds heel moeilijk dat mijn ouders het niet willen, want ik word Avery genoemd, maar in een nieuwe klas, moet ik altijd alles uitleggen omdat in de conputers op school Mei Yuen staat. Ook als ik een so of pw heb, moet ik er altijd Mei Yuen opschrijven,

  1. dit is dus echt the story of my life. Ik heet ECEHAN. Je naam kan niet verschrikkelijker zijn dan dit. Nog nooit heeft iemand het goed geschreven of gezegd en dat zal voor de rest van mijn leven ook niet gebeuren.

 25. Ik vind het eigenlijk best wel een schande dat het niet goedkoop is.
  Ik werk fulltime maar verdien niet zo veel om een advocaat te kunnen betalen enzo.
  En ik wil graag mijn voornaam veranderen in Kylo Ren. Ik heb als kind mijn eigen naam nooit mooi gevonden en zo denk ik er nu nog over en ik ben 33 jaar. Toch ga ik het proberen. Wie weet

 26. Vanaf 1974 noemt iedereen mij bij de roepnaam MAC dus door de jaren heen ook mijn vader en moeder (overleden ) broers en zussen. Ik wil het inderdaad ook officieel als naam hebben. Het past bij mij.

 27. Ik wil een 1e voornaam.

  Op dit moment heet ik Frank van den Tillaart.

  Vanuit mijn geloofsovertuiging – de overheid heeft helemaal geen zeggenschap over mij – wil ik mijzelf anoniem verklaren. Ik wil dat ook in mijn ‘officiele’ naam terug laten komen:

  Anonymous Frank van den Tillaart
  fb.me/anonymousfrankvandentillaart

  Graag hoor ik wie me hiebij kan helpen, welke procedures ik aan kan spannen.

  1. Ga je dan ook geen gebruik (meer) maken van de infrastructuur, de sociale vangnetten en andere, via belastingen betaalde zaken? Lever je dan ook je Nederlandse nationaliteit en paspoort in?

 28. Ik wil ook mijn naak wijzigen en wel in mijn roepnaam eigenlijk zoals iedereen me kent. Ook erger ik me aan de voorletters w s omdat ze in deze volgorde staan en ik vroeger met de tweede naam werd aangesproken. En daarbij wil ik van een doopnaam af en wil ook nergens meer in een kerkregister of wat dan ook voorkomen. Zou ook wel willen weten of het dopen ongedaan gemaakt kan worden, maar eerst maar is een naamswijziging.

 29. Ik heet Bente, maar zou mijn naam liever willen veranderen in Belle omdat ik graag naar het buitenland wil en dat is makkelijker uit te spreken.

 30. mijn naam is Perry Christiaan van Houten, en ik ben 16 jaar. ik werd om mijn voornaam sinds Phineas en Ferb is begonnen gepest, nog steeds eigenlijk. gezien ik later in het buitenland wil gaan wonen wil ik mijn volledige benaming veranderen, naar Jackson Omega Hazzard. gezien ik zeker weet dat mijn ouders het niet goed zullen vinden zoek ik al heel lang naar landen waar dit zeer snel kan worden afgehandeld tegen weinig kosten, en dat het dan officieel geldig is. daarnaast vraagt iedereen die ik ontmoet die mijn achternaam hoort of ik familie ben van de actrice Carice van Houten, wat me ondertussen helemaal de strot uit komt. overigens weet iedereen van mijn school mijn naam wel, om iets wat ik echt liever zou vergeten (en hoop dat zij dit ook doen). ik heb ondertussen zelfhaat ontwikkeld, puur om mijn voor- en achternaam. ik weet niet of er meer mensen zijn met zo veel of zelfs meer redenen om hun naam te willen wijzigen, maar weet wel dat jullie begrepen worden

 31. Ik heb zelf inmiddels sinds jaren een nieuwe roepnaam. Mijn oude voornaam was op zich juist helemaal niets mis mee, maar op één of andere manier reageerde ik er niet of nauwelijks op als men die naam voor me gebruikte.. vervolgens heb ik zelf een andere naam bedacht en aan iedereen doorgegeven, ik ben er zelf erg gelukkig mee..!!

Reacties zijn gesloten.