Jack en Emily zijn de populairste Schotse namen

schotland schotse namen kasteelVoor de zoveelste keer op rij blijken Jack en Emily de populairste Schotse namen. Ook James, Lewis en Sophie, Olivia – de respectievelijke nummers twee en drie onder de 56.725 pasgeborenen – zijn weinig verrassend.

Verderop in de top 20 wordt het al interessanter. Logan, Mason, Harris, Harry, Finlay, Ethan, Cameron: nauwelijks populair in Nederland.

Net zomin als Isla, Ava, Amelia, Lucy, Ellie, Grace, Freya, Milie en Eilidh bij de meisjesnamen.

Top 20 van Schotse namen

rang jongens meisjes
1 Jack Emily
2 James Sophie
3 Lewis Olivia
4 Oliver Isla
5 Logan Jessica
6 Daniel Ava
7 Noah Amelia
8 Charlie Lucy
9 Lucas Lily
10 Alexander Ellie
11 Mason Ella
12 Harris Sophia
13 Max Grace
14 Harry Chloe
15 Finlay Freya
16 Adam Millie
17 Aaron Mia
18 Ethan Emma
19 Cameron Eilidh
20 Jacob Anna

Bron: National Records of Scotland

scottish-babynames-schotse-namen

De Schotse namen van nu

Bij de meisjes zijn het de zwierige, vrouwelijke namen die in trek zijn. Deze namen stegen enorm in populariteit in 2014: Annabelle, Aria, Arianna, Bella, Harper, Lena, Lucia, Neve.

Brody, Callan, Euan, Evan, Freddie, Jake, Jaxon, Kian, Robert en Scott laten voor jongens een voorkeur voor korte, vrolijke namen zien.

Alweer voorbij

Korte (roep)namen als Blair, Jay, Josh, Kai, Robbie en Ross moesten het bij de jongens ontgelden. Ook verouderde (mode)namen als Aidan, Cooper, Kayden, Murray, Tyler verdwijnen rap uit de toplijsten.

Bij de meisjes zijn het de namen van de tieners en twintigers van nu die uit de mode raken. Het zijn vooral M-namen: Madison, Maisie, Megan, Mila, Mollie, maar ook Aimee, Alice, Brooke, Carly, Kayla, Lola, Rachel.

Opmerkelijke voornamen

In onze ‘eigen’ voornamenlijst valt er heel wat met de wenkbrauwen te fronsen, maar de Schotten kunnen er ook wat van!

Zo waren er onder de 3.359 jongensnamen (waarvan 2.102 uniek) en 4.427 meisjesnamen (2.894 uniek) de volgende pareltjes: Apple, Berry, Bluebell-Fawn, Daiquiri, Dodge, Draven, Freedom, Grayson-Fox, Halo-Heaven, Hiya, Jj, Jolynn-Diamond, Khaleesi, Maddyson-Dyamonds, Mate, Nevaeh-Mai (I am heaven), Peaches, Princess, Sherlock, Spartacus, Steele, Thirteena-Starr, Twinkle, Tygar-Lilli, Velvet, Wynter-Lilly.

Achternamen

Ook altijd even interessant zijn de meest voorkomende achternamen onder de bevolking van een land. Die van Schotland zijn: Anderson, Brown, Campbell, Clark, Graham, Macdonald, Mitchell, Murray, Reid, Robertson, Ross, Scott, Smith, Stewart, Taylor, Thomson, Walker, Watson, Wilson, Young.

Grappig dat de populairste achternamen overeenkomen met doorsnee Nederlandse achternamen: Brown/De Bruin, Smith/Smit en Wilson/Willemsen.

10 antwoorden op “Jack en Emily zijn de populairste Schotse namen”

 1. Bij de top 20 namen vind ik bij de jongens Lucas en Daniël leuk. En Lewis vind ik leuk voor een ander, maar zou ik zelf nooit kiezen. Bij de meisjes met stip op 1 Olivia. Verder kunnen Sophie, Ava en Emily mijn goedkeuring wel wegdragen. Bij ‘de namen van nu’ zit behalve Evan voor jongens en Lena voor de meisjes niets van mijn gading bij.

 2. Jan Kooijman zijn beide kinderen hebben dus schotse namen zie ik nu. Logan en Ava

 3. ik vind Ethan zoooo’n leuke naam!! Alleen in NL komt ie echt bijna nooit voor. Grace vind ik ook mooi, als 2e naam bijvoorbeeld..

 4. Helemaal in mijn straatje….al staan de namen van onze jongens er niet tussen 🙂

 5. Ava en Ella vind ik toppertjes. En voor een jongen James.

 6. Ben al lange tijd verliefd op de naam “Emily”! Ik zie hem zo vaak in de Engelstalige namen top 10, maar in Nederland is hij op nummer 39…
  Aria (populariteit komt waarschijnlijk door de serie Pretty Little Liars?), Ella en Eva vind ik ook fantastisch 🙂
  De jongensnamen zijn helemaal in mijn straatje: Logan, Olivier, James, Noah, Lucas..
  Top lijstje!

Reacties zijn gesloten.