Jan Weer Populaire Jongensnaam

Gistermiddag werd ik gebeld door Marjolein van der Gaag, redacteur bij De Telegraaf. Ze vroeg zich af of ik een verklaring had voor het feit dat Jan weer in de Nederlandse top 20 staat.

Ik vertelde haar dat ik dat niet zo verbazingwekkend vond, aangezien de naam al jaren in de top 25 staat, maar de plaatsen 21 tot en met 25 zijn niet zichtbaar voor de bezoekers van de site van de SVB.

Wel als je mijn site bezoekt natuurlijk, maar dit terzijde.

Vriend Thijs H. sms’te me vanochtend dat ik op de voorpagina van De Telegraaf werd geciteerd, dus toch maar even gaan kijken daarnet.

Wat ik in het artikel zeg is waar, maar bovengenoemde kanttekening had eigenlijk wel gemaakt moeten worden… Maar goed, mijn naam is ditmaal goed gespeld, dus ik klaag niet! Leuk!

—————————————————————————————————————

JAN WEER POPULAIRE JONGENSNAAM

Jan is weer terug in de top-20 van meest populaire jongensnamen van ons land. De oer-Hollandse voornaam, die ouders in 1940 nog het vaakst aan hun zoon meegaven, is na jaren van afwezigheid weer op de achttiende plaats binnengekomen.

Dat blijkt uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de organisatie die in Nederland de kinderbijslag verzorgt, over het eerste kwartaal van dit jaar.

Emma van Nifterick, schrijfster van het boek Over Voornamen, is niet verbaasd over de terugkeer van Jan in de top-20. “Er is echt een tegenreactie gaande op de jaren ’80 en ’90”, meent Van Nifterick.

“Toen kozen veel mensen voor Amerikaanse namen, nu willen ze weer echte Hollandse namen. Vooral jongensnamen moeten kort en stoer zijn. Jan past goed in die trend van 1-lettergreep-namen.”

De populairste jongensnaam nu is Sem. Na een jaar stuivertje te hebben gewisseld met Daan staat deze voornaam weer aan kop. Bij de meisjes staat Sanne al drie jaar bovenaan. Sophie stijgt van plek twaalf naar twee.

—————————————————————————————————————

4 antwoorden op “Jan Weer Populaire Jongensnaam”

  1. Het is niet mijn favoriet. Maar Jan is volgens mij nooit echt weggeweest, zoals je zelf ook al zegt. Het is een naam die veel voorkomt en kinderen die Jan heten zijn ook wel vernoemt zijn naar een opa o.i.d. Je ziet het ook bij bn’ers. Beau van Erven Dorens heeft een paar maanden geleden ook een Jan gekregen.

  2. Zo blij dat ie weer in de Top 20 staat! Ik heb tegen mijn vriend gezegd dat ik absoluut geen naam uit de top 20 wil en hij wil dus dolgraag onze eerstgeborene zoon Jan gaan noemen, naar zijn opa… maar ik vind het echt geen mooie naam! Nu Jan in de Top 20 staat heb ik dus wel een heel tegenargument 😀

  3. jan blijft een toffe naam. Onze dochter hebben we dan ook Janne genoemd. Mocht er in december een zoontje geboren worden dan wordt het vast geen Jan.
    Vraagje: vinden jullie dat de naam Rik ook voor een meisje kan? En zo ja, wat vinden jullie daarvan?
    Nu weer snel aan het werk!!

  4. Ik vind dat Rik een ECHTE jongensnaam is.
    Rik met c ertussen (Rick) vind ik erg leuke jongensnaam,maar echt absouluut niet voor een meisje..

Reacties zijn gesloten.