Jongensgezin – Meidengezin

Veel aanstaande ouders hebben al moeite met het verzinnen van een jongens- én een meisjesnaam voor hun baby. Laat staan als je dat vier of vijf keer achter elkaar moet doen!

In het tijdschrift Kinderen staat deze maand (mei 2011) een gezin met maar liefst vijf dochters, waaronder zelfs een drieling.

Linda (37) en Harm Basten (39) zijn de trotse ouders van Vera (5), Saar (3) en de 1-jarige drieling Sien, Noor en Cato.

In hetzelfde interview verklaren Josma Hoogendoorn (32) en Mark Alkema (35) dat ze niet zouden weten wat ze met dochters aanmoeten. Hun zoons heten Jasper (6), Tjomme (4) en Siebe en Rinse (2).

16 antwoorden op “Jongensgezin – Meidengezin”

 1. Het lijkt mij lastiger als je veel kinderen hebt van hetzelfde geslacht, om namen te blijven verzinnen. Ik denk dat iedereen wel een paar jongens- en meisjesnamen op de plank heeft liggen, maar op een gegeven moment raken je namen wel op.

  Zelf kan ik tientallen jongens en meisjes van namen voorzien (inclusief tweede en derde naam, hoewel een paar namen dan wel regelmatig terugkeren). Mijn probleem is alleen dat ik een vrij uitgesproken smaak heb; als mijn man later met een waslijst van namen in de ‘hip, kort en stoer-trend’ aan komt zetten, dan betwijfel ik of we het ooit eens gaan worden, aangezien ik meer van klassieke namen hou. Ik denk dat dat bij veel stellen het probleem is; niet eens zozeer het namen verzinnen, maar iets vinden waar beide partners het over eens zijn.

 2. Zie het probleem niet zo. Met jongensnamen kan ik een elftal vullen, en met meerdere meisjesmogelijkheden komen we er ook wel uit. Maar om nou een roepnaam voor die ene eerste te vinden…

  Kreeg gisteren trouwens het tijdschrift Kek Mama en las daarin de naam Lumen, de zoon van Paula Udondek. Ook een bijzondere keuze, alsof je je kind Hertz, Meter of Liter noemt. Hoewel het best leuk klinkt, Lumen.

 3. En toch hebben ze leuke namen uitgekozen! Zou er zelf niet zo snel voor kiezen, maar vind de meisjesnamen wel echt heel goed bij elkaar gezocht! Over de jongensnamen ben ik wat minder enthousiast.

 4. Een drieling (of zelfs tweeling) na twee andere kinderen, dat was echt mijn nachtmerrie toen ik nog overwoog om een derde te krijgen en een van de redenen om er niet voor te gaan. Aan beide kanten komen er bij ons tweelingen voor in de familie en ik wilde echt dat risico niet lopen. Vier of meer kinderen zou ik echt niet aan kunnen…

  Tjomme – die naam heb ik nog nooit gehoord. Hoop hem ook niet vaker tegen te komen eerlijk gezegd. De associatie met “tjonge(jonge)” is echt te groot voor mij. BIj het meisjesgezin vind ik Vera een beetje uit de toon vallen bij de andere namen, die dezelfde zogenaamd hippe stijl hebben. Best leuke namen maar in combinatie een beetje overkill.

 5. Vind de namen van het meisjesgezin heel leuk samen.. Vera valt mijns inziens ook een beetje uit de toon. Maar dat lijkt me ook best lastig, een naam verzinnen die bij je eerdere keuzes past.

 6. Ik heb zelf ook een drieling…Je doet er niks aan..Vind het leuke namen..
  Wij hebben dan 2 jongens en een meisje..maar waren er zo uit..niet moeilijk..

 7. Noor en Cato vind ik wel vrij aardige namen.

  Zou zelf kiezen voor klassieke namen die je enigszins ‘hip’ kan afkorten.
  Hoewel, vijf dochters en dus vijf meisjesnamen, dat wordt op een gegeven moment wel lastig!

 8. Nou, ik ben nu in verwachting van nummer 3 (en op de echo gezien dat het er 1 is!) en ik heb al twee jongens… mocht nummer 3 ook een jongen blijken te zijn, dan wordt het toch een lastige dobber om een derde jongensnaam uit te kiezen, die zowel manlief als ik allebei leuk vinden… want daar wringt hem nou net de schoen 🙂 Voor een meisje zijn we er zo goed als uit, maar goed… ik heb nog wel even te gaan, dus wie weet verandert dat nog.

 9. Ik ken een gezin met 5 meiden en hun namen eindigen allemaal op een A:
  Lisa
  Brenda
  Claudia
  Laura
  Irma

  🙂

 10. Mijn vriend komt uit een jongensgezin.
  Hij en zijn broers hebben alledrie namen met:
  – 6 letters;
  – 2 lettergrepen en;
  – 2 keer de letter e in de naam

  Bij de eerste twee was het toeval, die kenmerken. Later zijn schoonouders er bewust naar op zoek gegaan om de naam voor hun derde zoon ook te laten ‘matchen’.

 11. Ik ken een gezin met alle namen eindigend op een y

  Wendy
  Robby
  Kelly
  Wesley
  Sandy…

  Sandy zou eerst Ashley geheten hebben, maar dat leek teveel op Wesley, dus hebben ze er Sandy van gemaakt.

 12. Mijn tante en oom hebben 4 meiden : Jasmien, Marjolein, Flore en Mirte

 13. Ik ken een jongensgezin met 5 jongens: Wouter, Thomas, Lorens, Simon en Hugo.

Reacties zijn gesloten.