Kane, Dinand, Dean en Guusje

Ons nieuwe buurjongetje heet… Kane! De naam heeft alles wat veel ouders zoeken: kort, stoer, Engels maar niet onuitspreekbaar en met een kans dat je zoon net zo’n ster wordt als Dinand Woesthoff, ofwel zanger van de band Kane.

Betekenis

De meeste ouders kijken eerst naar het ‘gevoel’ bij een naam en daarna pas naar de daadwerkelijke betekenis en context. Kane, op zijn Nederlands Kaïn, was in het Oude Testament de naam van de oudste zoon van Adam en Eva. Hij bracht zijn broer Abel om het leven door hem met een steen op het hoofd te slaan. In het Hebreeuws is de letterlijke betekenis van kaïn ‘speer’, figuurlijk is het ‘wrevelig, nors, boosaardig mens’. Niet echt een gezellige naam dus.

Kane in Nederland

Niet toevallig komt de naam Kane, ook wel gespeld als Kayne, Caine, Cain, Kaine, Cane, Kayn, Cayne of Cayn, pas sinds eind jaren ’90 regelmatig voor in Nederland. Voor die tijd werden er ook wel jongens Kane genoemd, maar het ging om een enkeling per jaar, wellicht geinspireerd door Charles Foster Kane (de hoofdpersoon in de film Citizen Kane). Of misschien zijn die jongens vernoemd naar de gelijknamige hoofdpersoon in een fantasyreeks van Karl Edward Wagner?

Feit is dat het eerste album van de Nederlandse band Kane in 2000 de hitparades veroverde en er sindsdien niet meer uit weg is geweest. In 1998 werden 10 jongens Kane genoemd, in 2000 waren het er 68 en op het hoogtepunt in 2003 zelfs 81. Inmiddels zijn het er rond de 60 per jaar.

Dinand en Kane

Nederland kreeg pas iets later door dat de zanger van de band Dinand heet, maar toen steeg ook de populariteit van die naam als een speer. In 1998 werden 8 jongens Dinand genoemd; in 2005 maar liefst 146! In 2009 waren het er naar schatting nog ‘maar’ 73.

Dean

Dinand Woesthoff heet – oh desillusie – eigenlijk Marco. Voluit: Marco Frank Ferdinand. Maar niet alleen Dinands eigen roepnaam, ook die van zijn oudste zoontje Dean wordt tegenwoordig vaak gegeven.

Dean was al sinds begin jaren negentig redelijk populair, maar bleef zo rond de 50 jongens per jaar ‘steken’. Toen Dean Woesthoff in juni 2003 werd geboren, kreeg de naam een enorme boost. In 2003 werden er 63 jongens met die naam geboren; een jaar later waren het er al 153. In 2008, toen iedereen de naam kende van andere peuters op de creche, kwam het tot een hoogtepunt met 264 nieuwe Deans.

Guusje

Dean was overigens niet de enige 2003-naam. Zijn moeder, Guusje Nederhorst (voluit: Barbara Augustine), hoorde vanaf 1992 tot de vaste cast van de soap Goede Tijden Slechte Tijden. In de jaren daarop steeg de populariteit van de blonde ‘girl next door’ en daarmee haar roepnaam.

Maar pas met haar dood, amper een half jaar na de geboorte van Dean, pikt het grote publiek de naam Guusje op. Twee jaar later worden er drie keer zoveel meisjes met die naam geboren als voor haar overlijden. In 2008 worden er maar liefst 203 Guusjes geboren en Guusje staat daarmee voor het eerst in de top 100 van meisjesnamen.

Guusje en Dean

Dean staat op plaats 75 in de top 100 van jongensnamen, maar Kane (plaats 517 in 2009) en Dinand (plaats 266 in 2009) redden dat niet.

16 antwoorden op “Kane, Dinand, Dean en Guusje”

 1. Dean? Ik doe iets met onderwijs, dus het zal aan mij liggen, maar ik denk toch echt aan ‘decaan’. Raar toch dat ouders niet even checken wat een naam in andere, nabije talen betekenen of wat voor betekenis een naam nog meer kan hebben; mijn toekomstige kinderen gaan iig geen Dean, Lente of Keet heten… Al moet natuurlijk iedereen dat voor zich weten.

  Guusje vind ik wel weer schattig, leuke meisjesnamen met een G zijn sowieso zeldzaam. Maar die verkleinvorm compenseert hier best fijn voor die harde g.

  1. Zo zie je maar weer wat het niveau van ons onderwijs is. BAGGER!!! Wat een zinloos commentaar.

 2. Kane, Dinand en Dean, ik vind het alledrie even lelijk. Ordinair ook, al betrap ik mezelf erop dat ik dat wel snel vind van een naam, misschien moet ik de term maar wat minder gaan gebruiken. Maar toch, dat gevoel komt toch ergens vandaan?

  Ik vind het verbazingwekkend om te zien hoeveel invloed de media en dergelijke hebben op de populariteit van voornamen. Ondanks dat maar weinig kinderen vernoemd worden halen vele ouders hun inspiratie, misschien onbewust, op televisie, in de muziekwereld of uit de krant.
  De opkomst van de naam Dean heeft misschien ook wel iets te maken met de verschijning van het personage Dean in de serie Gilmore Girls.
  In België heeft de piek die we zien in 2007/2008 wellicht iets te maken met het feit dat de winnaar van Idool 2007 Dean Delannoit heette:
  http://i44.tinypic.com/34t9a20.png

  Guusje is hier weinig populair, maar het is ook wel een erg Hollandse naam en GTST hebben we hier ook niet.

 3. Kane en Dean vind ik niks. Kane is wat mij betreft geeneens een voornaam. Dean is misschien leuk in engeland of amerika ofzo.
  Guusje en Dinand vind ik wel leuk. Dinand niet zozeer als roepnaam maar meer als 2e naam. Guusje is wel een lieve naam, zou het echter niet kiezen voor een dochter.

 4. Ik vond (en vind) Guusje en Dinand zulke prachtige mensen. En Kane maakt geweldige muziek. Alleen de namen Guusje, Dinand en Dean…daar ben ik dan weer iets minder over te spreken. Kane zie ik echt als een bandnaam en niet als iets voor een kind.

 5. Ik kende de naam Caine voordat ik van de band Kane gehoord had. Misschien komt het omdat ik muziek alleen op de achtergrond hoor. Maar ik vind het jammer van de associatie. Voor mij juist een reden om de naam niet te gebruiken.

 6. Kane vind ik best wel stoer, maar of ik hem zelf zou kiezen…
  Dean vind ik helemaal niet mooi, maar Dinand weer wel.
  En ik heb een zwak voor Guusje 🙂

 7. Ik ken 4 babies die Guusje heten (tussen 2006 en 2009 geboren) Het is een heel populaire naam. Hollandse trend denk ik ook. Quinty Trustfull heeft een zoon die Kayne heet, Maar die is geboren voordat KANE doorbrak. Past goed bij de achternaam Trustfull. Van alle Woesthoffjes vind ik Lucy de mooiste naam, het betekent ‘licht’ . Hoe toepasselijk. Ze heeft hun zoon Jimi genoemd. Dat vind ik helemaal geen mooie naam. Ik verdenk Dinand er van dat hij als klein jongetje Dean wel een goeie artiestennaam vond in verband met een internationale carriere. Hij heeft zij zoon naar zichzelf vernoemd, maar dan op z’n Engels

 8. Dean betekent vallei. Ik vind het wel een mooien naam. Guusje vind ik een boerentrienennaam. Jimi en Dinand vind ik niet zo mooi. Ik woon in Scheveningen en zie ze soms lopen met de honden. Guusjes’ golden retriever Balou (naar jungleboek ) is volgens mij dood maar ze hebben een nieuwe spaniel. Lucy is een mmoie naam en zijzelf is in het echt beeldschoon.

 9. Lucy & Dinand krijgen in oktober een baby, ben benieuwd naar de naam! Gaat het weer vernoemd worden? Zeker weer een Engelse naam!

 10. Ikzelf heb helemaal niets met engelse namen. Guusje vind ik een hele leuke naam,heeft door het te verkleinen ook iets liefs.
  Zeker speelt ook mee dat ik Guusje Nederhorst een persoonlijkheid vond…tenslotte leg je meestal nl wel een link tussen een naam en een persoon die daar aan gekoppeld is
  Mocht ik nog een dochter krijgen….wie weet Guusje

 11. Wij krijgen in juni onze dochter!!!!!!!! En ze gaat Guusje heten. In eerste instantie niet vernoemd naar iemand, maar gewoon omdat we uitkwamen op die naam en we hem heel lief en stoer vonden!

 12. Wij hebben in juli een dochter gekregen; Guusje. Gewoon omdat we het een leuke stoere en toch lieve naam vinden; we hebben erg veel leuke reacties gekregen!!!!!!!!!

 13. Ik heb wat informatie over Kane gezocht.. Ik dacht dat het een unieke naam was, maar op deze pagina: http://www.betekenis-babynamen.nl/naam/Kane
  kwam ik tegen dat Kane een veel gebruikte Japanse voornaam is, die op Facebook al 36.000 voorkomt.
  Eigenlijk maakt dat het wel leuk.. Nu associeert iedereen het met de band, maar over 20 jaar, als deze knul zelf volwassen word, is het een unieke naam die voor de nieuwe generatie niks met de band te maken heeft. Goeie keuze!

Reacties zijn gesloten.