Karlijn(e)

Dit weekend kregen we het prachtige geboortekaartje van Karlijne Peke, dochter van oud-collega Peter en zijn vrouw Roos.

Haar roepnaam is niet Karlijne, maar Karlijn – verwarrend is dat. Ik zal ze eens vragen of er een reden is voor die extra ‘E’ in Karlijn’s officiële voornaam.

De naam Karlijn wordt – in verschillende spellingen – al twintig jaar aan zo’n 250 meisjes per jaar gegeven.

In de meeste jaren is Karlijn de meest voorkomende spelling, maar sinds een jaar of tien wordt Carlijn net zo vaak gegeven. Ieder jaar krijgen bovendien enkele meisjes de naam Carlijne of Karlijne mee.

In totaal zijn er ruim 5.700 meisjes die tussen 1983 en 2006 Carlijn(e) of Karlijn(e) zijn genoemd. Het is niet onwaarschijnlijk dat er ook nog wat Carolines (en zelfs Catherines) zijn die Karlijn als roepnaam dragen.

‘Karlijn’ is afgeleid van de de Germaanse naam Karel, wat niets anders betekent dan ‘kerel’, ofwel ‘man’.

Ik kende de naam Karlijn tot deze nieuwe aanwinst in onze kennissenkring eigenlijk alleen van het lijzige puberzusje van Catootje uit de strip Jan, Jans en de Kinderen. Nooit geweten dat er zoveel echte meisjes met deze naam zijn!

2 antwoorden op “Karlijn(e)”

  1. Erg leuke naam! Ik vind de spelling Carlijn mooier :).

  2. Karlijne klinkt net wat sjieker dan Karlijn, dus misschien deden ze dat met het oog op sollicitaties en dergelijke? Een grotere kans op de sociale ladder? Ik zeg maar iets mafs.

Reacties zijn gesloten.