Kindernamen worden steeds korter

Het is geen geheim dat ik niet zo’n fan ben van timtomriknicksemsamjipjobstijntijnthijs-namen. Maar er is geen houden aan: Nederlandse voornamen worden steeds korter.

In 1983 telden voornamen van pasgeborenen nog gemiddeld 6,0 letters. Tien jaar later (1993) was dat teruggelopen tot 5,7 letters en twintig jaar later (2003) tot 5,3 letters. In 2011 was de gemiddelde Nederlandse babynaam nog maar 5,1 letters lang.

gemiddeld aantal letters per voornaam

Kortom: in dertig jaar tijd zijn Nederlandse kindernamen een hele letter verloren. Lees hier een overzicht van de 50 populairste twee- en drieletternamen!

 

 

45 antwoorden op “Kindernamen worden steeds korter”

 1. Ik heb echt helemaal niets met die korte namen (maar dat was volgens mij al wel bekend hier; ik zeg het bijna bij elk bericht). Er zijn een paar uitzonderingen; zo vind ik sommige korte Engelse namen nog wel mooi, zoals Dawn, Fawne, Jane, Eli, Levi, Lee enz. Al hebben die wel allemaal een klassieke klank; korte namen die te modern of heel erg Hollands aandoen vind ik echt niet mooi. En dan nog zijn de langere namen bij mij favoriet.

 2. Ik ben ook niet zo’n fan van korte voornamen. Vind het vaak zo onaf. ALs het een roepnaam is voor een langere, officiële naam vind ik het nog wel oké, maar tegenwoordig hebben kinderen geen echte roepnamen meer.

 3. Ik ben ook niet zo van de eenlettergreepnamen, maar maak een uitzondering voor bijv Job, Tijl, Tom en Jens.

 4. Mijn familie laat een omgekeerde trend zien: mijn vader en moeder hebben respectielijk een 2- en 5-letternaam, ikzelf heb er 5 en de kinderen, in order of appearance 7 en 8.

  Nu moet ik daar wel bij aantekenen dat de twee oudste generaties nog ‘officiele’ namen hadden met daarbij dus kortere roepnamen – en da’s natuurlijk wat jij gebruikt in je statistieken en berekeningen. Zo geteld heeft mijn vader er 8, en mijn moeder en ik 7.

 5. Tegenwoordig denkt men: “Waarom zou ik ze een langere officiële voornaam geven, als we die toch nooit gaan gebruiken?” Er zit wel wat in, maar als liefhebber van (lange) namen vind ik het ook jammer.

  1. Ik houd ook van lange namen, maar als langenamenvanvroeger ken ik dan vooral van die RK-doopnamen die je echt liever niet als roepnaam hebt. Gerda is niet hip, maar wat vind je van Gerarda?

   1. Langenamenvanvroeger? Bedoel je begrafenis-namen als Annigje, Hendrikje, Adrianus en Lambertus? Want daar ben ik ook niet van, hoor.

    Maar ik vind Sarah veel mooier dan Saar, Olivia mooier dan Liv, (Eleo)nora mooier dan Noor en Julia mooier dan Juul. Ik snap niet dat mede-nederlanders tegenwoordig zo graag het afkorten voor willen zijn.

    1. Ik ben het helemaal met je eens Lorelei! Vooral met wat je aanhaalt over Sarah, Olivia, Eleonora en Julia; dat is precies wat ik ook vind.
     Ik snap overigens niet waarom je als ouder een heel korte naam zou kiezen ‘omdat een langere toch nooit gebruikt wordt’. Waarom niet? Ik ken zoveel Charlottes die zich gewoon Charlotte noemen, zoveel Frederiques die zich Frederique noemen, enz. Alsof elke jongere een korte naam zou willen… Bovendien, als je je kind een lange naam geeft en die kiest er uiteindelijk zelf voor om het af te korten, dan is dat toch ook prima? Als je je kind bij voorbaat al een korte naam geeft, heeft die ook niets om op terug te vallen.

     1. Ik ken wel een Anne-Sophie die ‘Fie’ genoemd wordt. Beetje jammer van de mooie naam! Deze meid is overigens 17 dus het is wel degelijk een afkorting als trend.

 6. Wat grappig, 6 reacties op dit bericht en allemaal fan van de langere namen. Ik hou daar ook meer van. Juliette, Thijmen, Samuel, Myrthe. Dat zijn meer mijn soort namen 🙂

 7. Ik heb ook nix met al dat korte, mijn dochter heeft een naam met 7 letters(en dan nog 2 voornamen erbij) Ik heb zelf wel een naam met 3 letters en dan ook maar 1 voornaam. Daarom mijn kind niet 🙂

 8. hier dan een ‘korte namen’ – fan…. maar het moet niet overdreven zijn. Liever Nora dan Noor en liever Sara dan Saar…maar korte namen die wel ‘af’ zijn vind ik prachtig. Ons meisje heet Cleo, ook kort, maar op zich geen afkorting (of je had haar liever als Cleopatra gezien 😉 )….mijn eigen naam is natuurlijk ook al van diezelfde trend, 5letters, mijn man heeft een naam van 4 letters.

  1. Ik ben een Sarah maar mijn naam wordt door andere mensen wel eens afgekort tot Saar, ook leuk, maar niet als echte naam.

 9. Het hangt een beetje van de naam af. Ik vind zowel lange als korte namen mooi, logische spelling vooropgesteld! Dus geen extra letters om de naam ‘uniek’ te maken! Overigens hebben mijn eigen dochters namen met 10 en 6 letters. Klassieke namen, dat wel.

 10. Haha, ik sluit me aan bij de langenamenfans, mede omdat ik zelf ook een lange naam heb. Ik vind dat je een kind de keuze moet laten om het later zelf af te kunnen korten.

  Overigens is mijn officiële voornaam (Maria) korter dan mijn roepnaam (Marinka). Ik denk dat dat veel minder vaak voorkomt…

 11. Bij mij hangt het ook van de naam af. Juul ipv Julia vind ik jammer. Ook Pip, Fem etc zijn geen namen voor mij. Maar bijvoorbeeld Bram, Rolf, Tom vind ik wel weer erg leuk.

  1. En Pippa en Femme? Is dat wel af genoeg? En Julie, Jule of Juultje?

   1. Grappig. Tja, Pippa vind ik dan weer beter dan Pip dat klopt. Juul, Pip, Fem, Eef etc. klinkt voor mij onaf.

 12. Hier ook liever een lange naam dan een korte. Ik hou ook niet van afkortingnamen, als je dan toch voor een korte naam gaat, doe dan een naam die kort hoort.
  Dat zeggende, heeft mijn dochter een naam met 5 letters, en dat is voor mij ook echt het minimum aantal letters!

 13. Mijn kinderen hebben namen met respectievelijk 3 en 4 letters, maar wel beide met 2 lettergrepen. Vaak vind ik namen met maar één lettergreep een beetje onaf overkomen (Liv, Suus, Lot). Of heel kinderlijk (Puck, Pip, Jip). Uitzonderingen daargelaten, want namen als Bram en Teun vind ik wel heel leuk.

 14. Ik ken ook 2 keer 2 zusjes genaamd Lynn & Tess. Populaire combinatie volgens mij.

 15. Namen als Fem vind ik niet af. Dat moet voro mij gewoon Femke zijn. Ik kan daar niet aan wennen.
  Ik ben fan van lange namen. Dochters heten Caroline, Bernadette, Astrid en Juliëtte.
  De zoons daarentegen hebben korte echt-Hollandse namen. Waarbij oudste zoon een lange officiële voornaam heeft, maar een korte roepnaam. Hij is zowel in eerste naam als in roepnaam naar zijn opa vernoemd. Bij de andere kinderen is de eerste naam ook de roepnaam. (Ze hebben allemaal 3 namen en de jongste zelfs 4)

 16. Ik ben ook al geen fan van die korte namen. Hoewel het niet ligt aan de hoeveelheid letters, maar aan de hoeveelheid lettergrepen. Ik vind namen pas ‘body’ hebben met minstens 2 lettergrepen. Zo vind ik korte naam Levi erg leuk.
  Ik vind het wel leuk als een kind een langere naam heeft die je dan als koosnaam af kan korten. Daan voor Daniel(le), Luuk voor Lucas, Suus voor Susan, enz. Maar dan kan die persoon zelf kiezen welke naam hij/zij het liefste draagt.

  Zelf overigens 1 kind met 5 letters, 2 lettergrepen en 1 kind met 6 letters en ook 2 lettergrepen.

 17. Mijn kinderen hebben negen letters. Toch vind ik Liv, Day en Suze wel mooi hoor… Maar ja, je kunt je ene kind geen negen letters geven en dan de volgende maar drie. Dat staat zo raar.

  1. Ik snap nooit zo waarom dat niet kan?
   Voorbeeld: Liv en Daantje. Dat zijn toch leuke tegenhangers? (verschil in lengte, niet dezelfde klanken, geen matchende begin- en eindletter)
   Anders kan het ook wel weer heel kwik, kwek en kwak worden:
   Puk, Fiep en Kee.
   Sanne, Lieve en Mare.
   Tess, Tim en Thijs.
   Ik hou er (over het algemeen) allemaal niet zo van, dat mega-gematch.

   Ik vind juist die combinatie en tegenhangers (maar toch goed matchen) het mooist.

   1. Doet me ook denken aan het boekje en de serie: Knofje en Elizabeth; ook zo’n niet matchende combi :p.
    Maar klinkt samen wel leuk (afgezien van smaak!).

 18. Ik ben ook van de lange namen. Mijn kinderen hebben respectievelijk 9 en 7 letters en drie lettergrepen. Ze hebben een korte achternaam, één lettergreep. Daar vind ik een éénlettergrepige voornaam niet passen, dan wordt het zo ’tak-tak’ uitgesproken als in Piet Post, Bas Buis, etc.

  Ik zou het leuk vinden om een lijst van favoriete langere namen (minimaal drie lettergrepen) te zien die geen hockeynamen zijn (al is dat ook wat sbjectief natuurlijk)

 19. Ik houd juist wel van korte namen, lekker stoer. Onze zoon heet Toon en de volgende krijgt ook weer n naam met 1 lettergreep.

 20. Goh, ik ben blijkbaar één van de weinigen hier, die wèl een zwak heeft voor de korte drie- en vierletternamen. Saar prefereer ik boven Sara(h), en ook Noor vind ik een stuk vlotter klinken dan Nora of Eleonora. Júist namen als Fien, Jet, Wies en Riek vind ik erg leuk…
  Ook kortere jongensnamen hebben mijn voorkeur: Klaas, Tijl en Faas. Stoer, kort én krachtig, maar -jazeker, er is een maar- de namen mogen niet té ver gezocht zijn. Djé, Boo of Pluk.. Leuk, voor een hamster…

 21. Samenvatting, als ik zo vrij mag zijn

  Argument 1: “Waarom zou ik ze een langere officiële voornaam geven, als we die toch nooit gaan gebruiken?”
  Argument 2: kort = lekker stoer / vlot
  Argument 3: leuke retronamen zijn vaak kort

  Nummer 1 en 2 overtuigen mij niet.
  Nummer 3… Vooruit, je hebt een punt.

 22. Ik ben meer van de korte roepnamen en de lange officiële namen.
  Zoals Liz en Elizabeth. Als je dochter dan ouder wordt, kan zij zelf weten of zij de naam Liz wel wil gebruiken of toch voor de volwassene versie gaan ( zoals Eliza of helemaal Elizabeth)

 23. Ik hou van namen met 1 of 2 lettergrepen:
  Ruben, Marie, Daan, Eva, Teun, Roos, Floor, Guus, Fien en Hugo

 24. Mijn dochter heet Elize Maxime, maar haar roepnaam is LIZ! (en een achternaam met 4 letter grepen)

  Hier in de buurt zijn de korte namen blijkbaar wel hip, op haar school hoor je veel

  Evy, Guus, Jet, Joop, Maud, Lex

  Vind een langere naam ook best mooi, maar dan niet als roepnaam.

  Gelukkig is iedereen verschillend.

 25. als ik later een dochtertje krijg noem ik haar Zoe met dubbele puntjes op de e

 26. Ik hou van namen die een beetje middenin zijn. Alex, Dane, Finn, Cars en Job. Dat past meer bij mij. Maar Bram, Benjamin en David (Dave) Zijn ook leuk!

 27. Mijn kinderen zijn niet kort. (Thirze, Manoah, Jefftha, Christian en Jonah. )An is echt te kort voor mij.

 28. Mijn kinderen zijn niet kort. (Thirze, Manoah, Jefftha, Christian en Jonah. )An is echt te kort voor mij.

Reacties zijn gesloten.