Koninklijke namen in 2011 (deel 1)

Willem-Alexander, Maxima, Amalia, Alexia en Ariane
Willem-Alexander, Maxima, Amalia, Alexia en Ariane (foto: www.gva.be)

In Groot-Brittannië leidt alle aandacht voor tortelduifjes William en Kate vooralsnog niet tot een babyboom van naamgenootjes. Had het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima wel zichtbare gevolgen voor de populariteitslijsten?

Willem-Alexander

Willem-Alexander heeft er maar weinig naamgenoten bij gekregen. In zijn geboortejaar waren het er maar liefst vijf en in de tien jaar daarna waren het er in totaal nog een stuk of twintig. Vanaf 1980 wordt er slechts bij hoge uitzondering een Willem-Alexander geboren.

Over dat streepje tussen Willem en Alexander

Bij de geboorte van prins Willem-Alexander in 1967 was het gebruik van een koppelteken in een voornaam nog niet toegestaan. Dankzij de tweede troonopvolger in rij mogen kinderen tegenwoordig officieel Anne-Fleur en Jay-Jay heten: de populairste streepjesnamen anno 2011.

Toen het net ‘mocht’ (ik trof al eerder enkele tientallen samengestelde namen, zoals te zien in de grafiek), pikten ouders het snel op, maar het koppelteken is nooit echt in trek geraakt.

Populariteit jongensnamen met een koppelteken
Populariteit jongensnamen met een koppelteken (bron: Meertens Instituut)

Duizenden jongens kregen begin jaren zeventig een streepjesnaam, ongeveer 1 procent per jaar. Vanaf halverwege de jaren tachtig nam het gebruik van gekoppelde namen af en sinds de eeuwwisseling krijgt een stabiele groep van ongeveer 0,5 procent per jaar zo’n naam.

Bij de meisjes heeft het trouwens veel langer geduurd voordat streepjesnamen in de mode kwamen. Ik denk dat dat komt doordat er maar weinig ’traditionele’ gekoppelde meisjesnamen bestaan: met Anne-Marie ben je er wel zo’n beetje. De laatste namen zijn samengestelde meisjesnamen juist heel modieus, maar dan wel met een modieuze ‘nieuwe’ naam erin: Anne-Fleur en Anne-Sophie bijvoorbeeld.

Populariteit meisjesnamen met een koppelteken
Populariteit meisjesnamen met een koppelteken (bron: Meertens Instituut)

Máxima

Prinses Máxima doet het aanzienlijk beter dan haar echtgenoot. Ruim 40 meisjes dragen haar naam (vaak ook als Maxima-zonder-accent geschreven) als eerste voornaam; nog eens 130 hebben ‘m als tweede of derde naam in het paspoort staan.

Opmerkelijker is de daling van de populariteit van de naam Maxime sinds het bekendmaken van de verloving tussen Lex & Max in 2000. Toegegeven: de naam – in de rest van een wereld een jongensnaam – was na een supersnelle stijging in de jaren ’90 alweer wat op zijn retour, maar de komst van de Argentijnse schone heeft die teruggang niet kunnen stoppen.

Populariteit voornamen Maxima en Maxime
Populariteit voornamen Maxima en Maxime (bron: Meertens Instituut)

En de prinsesjes dan?

Van de pasgetrouwde Her Royal Highness Princess William Arthur Philip Louis, Duchess of Cambridge, Countess of Strathearn, Baroness Carrickfergus zal verlangd worden dat ze de komende jaren voor kleine prinsjes en prinsesjes gaat zorgen. Die krijgen vast zeer traditionele namen.

De Nederlandse prinsesjes kregen ook keurige namen, zij het met een twist. Geen Wilhelmina, Juliana of Emma als roepnaam, er werd dieper in de stamboom gegraven.

Het begon in 2003 met Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Ze lijkt nog altijd het enige meisje in Nederland te zijn dat die naam draagt! Haar roepnaam is Amalia, maar ook bij die iets meer doorsnee naam is nauwelijks een verandering in populariteit te zien. Zo’n 8-10 meisjes worden jaarlijks Amalia genoemd. Als tweede naam komt Amalia iets vaker voor.

In 2005 werd haar zusje Alexia Juliana Marcela Laurentien geboren. Zij is niet vernoemd naar haar ‘verre tante’ (overgrootopa Bernhard had een onwettig kind met die naam), maar naar haar vader. Tot Alexia’s geboortejaar kwamen er hooguit enkele meisjes per jaar bij die Alexia als eerste naam dragen, sinds die tijd zijn het er 10 tot 20.

De hekkensluiter was Ariane Wilhelmina Máxima Ines in 2007. Haar naam doet teveel denken aan op het moment super-uit-de-mode-zijnde namen als Arie, Rianne en Marian, dus ook Ariane vindt weinig navolging.

Al met al

Zowel de namen van Willem-Alexander, Máxima als die van hun kinderen zijn zo specifiek verbonden met het koninklijk huis, dat maar weinig mensen ze ‘durven’ te gebruiken. Of misschien vinden ouders ze gewoon te oubollig, dat kan natuurlijk ook.

Morgen een blik op de namen van de broers van Willem-Alexander: Friso en Constantijn (en hun gezinnen).

 

6 antwoorden op “Koninklijke namen in 2011 (deel 1)”

 1. Hier staat Amalia op de lijst, hele mooi naam net als Amalie, Amélie, Emilia en Amelia vind ik.
  Ik woon natuurlijk niet in Nederland, mocht dat het geval zijn dan zou ik mijn dochter toch niet zo snel Amalia noemen.

 2. Ik ben het helemaal met Lila eens; ik vind Amalia en de varianten erop heel erg mooi. Van al deze varianten, is Amelia mijn favoriet; die staat zelfs heel erg hoog op mijn lijstje. Ook Catharina, het andere deel van haar eerste naam, vind ik heel erg mooi; net als Catherine (wat dan weer de officiele eerste naam van Kate Middleton is xD).

  Ik hou eigenlijk wel van koningsnamen; het is dat je snel de associatie met de royalties hebt, maar wat namen betreft hou ik er wel van. Hoewel ik meer een fan ben van de Engelse koningsnamen; ook omdat ik sowieso wat meer van Engelse namen hou.

 3. Ik vind de namen dus helemaal niks, waar ik Amelia, Amelie, Emilie en Emilia erg mooi en zacht vind, vind ik de klank van Amalia alleen maar ongelooflijk bot en lomp. Een naam die ik eerder bij een koe vind passen dan bij een prinsesje. Alexia vind ik vrij ordinair (zou zomaar een zusje van Priscilla en Anthony kunnen zijn). Ariane vind ik nog wel oké al klinkt het voor mij wel enigszins als een oude mannen naam (als je Arjan of Adriaan wat plat uitspreekt komt het qua klank in de buurt).

 4. Ik vind de combinatie van namen wel geslaagd eigenlijk. Hoewel ik de uitspraak van Ariane niet zo mooi vind (ik had die ‘e’ gewoon uitgesproken).

 5. Over namen zij verschillende meningen over. Net als over een uiterlijk dat heb je ook.
  Ik vind persoonlijk de Noorse vrouw van een Hakan knapper dan Kate Middleton.
  In het begin vond ik Kate knap, maar na meerdere foto’s van haar vind ik Kate erg tegenvallen qua uiterlijk.. Dan heeft onze Maxima nog meer in huis met haar komische en ondeugende uiterlijk.

Reacties zijn gesloten.