Maddox En Zahara Jolie-pitt

Blijkbaar is de kogel nu echt door de kerk: de kinderen die actrice Angelina Jolie in haar eentje adopteerde, worden nu ook door aanstaande echtgenoot Brad Pitt geadopteerd.

Een woordvoerder heeft bevestigd dat het stel een aanvraag heeft gedaan bij de rechtbank om de namen van de kinderen te veranderen in Maddox Jolie-Pitt and Zahara Jolie-Pitt.

Dat mag opvallend heten, omdat Jolie zelf de achternaam Voight draagt: Angelina en Jolie zijn haar twee voornamen.

Ik vraag me af of je een dergelijke actie er in Nederland doorheen krijgt: kinderen adopteren en die dan de achternaam van je vriend en je eigen tweede naam als achternamen meegeven.

In Nederland geldt in ieder geval dat degene om wiens naam wordt gevraagd, het kind gedurende een periode van vijf jaar onafgebroken moet hebben opgevoed. Daarnaast mag er niet al eerder sprake zijn geweest van een naamswijziging.

In het geval van Maddox (2001) zou dat al lastig zijn, omdat hij eerst een naam kreeg in geboorteland Cambodja en vervolgens door de voormalig echtgenoot van Jolie werd geadopteerd (Billy Bob Thornton), waarna hij dus Maddox Chivan Thornton Jolie heette.

Ook Zahara (2005) kreeg een eigen naam in haar geboorteland Ethiopië, maar werd enkel door Jolie geadopteerd, waarna zij Zahara Marley Jolie heette.

Voor geen van beide kinderen heeft Brad Pitt lang kunnen zorgen: hij en Angelina Jolie zijn pas sinds 2004 samen gezien; zijn scheiding van actrice Jennifer Aniston is pas sinds oktober 2005 rond.

En Zahara is pas een half jaar oud natuurlijk, maar dit (bijna) terzijde.