Mag Deze Voornaam?

Eerder deze week werd een Prinses geboren, waarbij ik er maar even vanuit ga dat het meisje ook onder die naam is ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie.

Dat zal echter niet in Haarlem zijn geweest, waar de burgerlijke stand voornamen weigert die “gelijk [zijn] aan een adellijke titel of predicaat”. Ze noemen daarbij met name Ridder, Markies, Hertog (een titel die niet eens bestaat in de Nederlandse adel!), Prins, Jonkheer en Graaf, evenals de vrouwelijke varianten.

Opmerkelijk genoeg staan de Haarlemse ambtenaren dan alleen in hun strijd tegen de nep-adellijke voornamen, want de rest van Nederland woont allang in een kasteel!

Tussen 1983 en 2006 werden de volgende voornamen gegeven in Nederland: 5x Ridder, 1x Markies, 3x Baron, 1x Hertog, 4x Prins en 6x Jonkheer*. Geen enkele Graaf, jammer, want dat past enig in de kort & stoer trend.

Tekening via Medieval Times

* Ik sluit niet uit dat er bij de inschrijving van deze kinderen iets niet helemaal goed is gegaan. Mogelijk is een deel van hen daadwerkelijk van adel en is hun titel abusievelijk ingeschreven als eerste voornaam, in plaats van als deel van hun achternaam.

Ik geef echter de voorkeur aan de gedachte dat er ergens naar een jongetje in trainingspak Markieieieies, eten, nu binnenkomen! wordt geroepen 🙂

Eén antwoord op “Mag Deze Voornaam?”

  1. De Nederlandse adel voorziet wel degelijk in de titel van hertog, alleen zijn er al geruime tijd geen hertogelijke geslachten meer.

    Overigens een absurd standpunt van de gemeente Haarlem, zeker omdat “Hertog” een bestaande Nederlandse voornaam is (een variant van “Hartog”, dat weer een variant is van “Hartwig”).

Reacties zijn gesloten.