Michael Al 20 Jaar Populairste Naam New York

In New York werden in 2005 122.725 kinderen geboren in de staat New York, die uit vijf boroughs bestaat. Ze kregen vooral traditionele namen: retronamen voor de meisjes en bijbelse namen voor de jongens.

Voor het twintigste jaar achtereen kozen ouders het vaakst de naam Michael voor hun pasgeboren zoons (834 keer). Bij de meisjes is het net als in de rest van het land vooral Emily (566 keer).

De snelst stijgende namen zijn Isabella voor meisjes en Joshua en David voor jongens.

Beroemdheden en hun imago laten ook hier hun sporen na, alhoewel minder dan in de rest van het land. In de lijst staan Ashanti (plaats 54), Britney (119) en Shakira (141). Elvis staat zelfs decennia na zijn dood nog op nummer 149. Hij wordt direct gevolgd door Usher (150).

Op het gebied van naamgeving zijn er verschillen tussen de etnische groepen in de staat. Angel is de populairste naam voor Hispanic jongetjes, waar Joshua dat voor Afro-American baby’s is. Aziaten en Pacific Islanders kozen vooral Ryan.

Hispanic ouders geven voor hun dochters de voorkeur aan Ashley, een naam die onder het blanke deel van de bevolking met name in de jaren tachtig erg populair was. Afro-Amerikaanse meisjes werden vooral Kayla genoemd; blanke meisjes heten Sarah.

Populairste namen in 2005

1. Emily 1. Michael
2. Ashley 2. Daniel
3. Kayla 3. Joshua
4. Sarah 4. David
5. Isabella 5. Justin
6. Samantha 6. Matthew
7. Sophia 7. Anthony
8. Nicole 8. Christopher
9. Olivia 9. Joseph
10. Rachel 10. Nicholas

Opvallend dat Amerikaanse kinderen namen krijgen die véél langer zijn dan die voor Nederlandse kinderen worden gekozen. Anderzijds: hoeveel kleine Michaels zullen in werkelijkheid Mike worden genoemd? En waarom kiezen ze dan niet voor Mike?

* Meer lezen: Annual Survey of Baby Names by the New York Department of Health and Mental Hygiene

2 antwoorden op “Michael Al 20 Jaar Populairste Naam New York”

  1. Kan idd voor zeker 8 jongensnamen wel met een afkorting komen, die ook als zelfstandige naam bestaat. Zal wel iets met status te maken hebben; Joseph klinkt toch iets sjieker dan Joe.

  2. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn voorkeur juist uit gaat naar lange voornamen, dan het nu in Nederland hippe kort-korter-kortst trend. Ik vind sommige namen die hiertussen staan ook erg leuk, ware het niet dat ze erg populair zijn en dan kijk ik toch even verder, als ik een aanstaande vader zou zijn. Je wilt toch niet dat je dochter met vier andere Emily’s zit of andersom met je zoon Matthew.

Reacties zijn gesloten.