Mohammed En Ahmed Bij Voorbaat Verdacht

Trouw meldde vrijdag dat mannen die Mohammed en Ahmed heten, langer moeten wachten totdat geld dat door hen is overgemaakt naar het buitenland op de bestemming is.

Volgens de Postbank heeft dit met terrorismebestrijding te maken: overboekingen waarin een van deze voornamen voorkomt, worden voor kortere of langere tijd tegengehouden.

"Het Amerikaanse Office of Foreign Assett Control (OFAC) heeft lijsten opgesteld met de namen van terreurverdachten.

Als de naam van iemand die geld overboekt lijkt op een naam op zo’n lijst, dan moet eerst worden gecontroleerd of het om dezelfde persoon gaat. Dat zorgt voor vertraging bij de boeking.

De Postbank heeft zich aan de Amerikaanse terrorismewetgeving te houden omdat de bank partner is van het Amerikaanse bedrijf Western Union.

Een probleem voor de banken is dat de namen Ahmed en Mohammed, en varianten daarvan, in moslimlanden nog veel vaker voorkomen dan bijvoorbeeld Jan in Nederland."

Los van dat ik het ongelooflijk discriminerend vindt om klanten op basis van hun voornaam bij voorbaat verdacht te maken, is het misschien niet onlogisch dat er gekozen is voor Mohammed en Ahmed. Waarom zouden de banken voor deze twee namen hebben gekozen?

De top 5 van Turkse jongensnamen in Nederland was in 1983 (deze jongens zijn nu dus halverwege de 20): Mehmet, Mustafa, Murat, Ahmet en Gökhan. Inderdaad, Mehmet en Ahmet, maar ook Mustafa, Murat en Gökhan.

Omdat het over terrorisme gaat, is het ook aardig om ter illustratie de namen van de verdachten (en deels veroordeelden) in de Hofstadzaak eens onder de loep te nemen.

Ahmed Hamdi – Ismaël Akhnikh – Jason Walters – Jermaine Walters – Mohamed Boughaba – Mohamed el Bousklaoui – Mohamed el Morabit – Mohammed Bouyeri – Mohammed Fahmi Boughabe – Nadir Adarraf – Nouredine el Fahtni – Racid Belkacem – Rashid Boussana – Redouan al-Issar – Samir Azzouz – Yousef Ettoumi – Zakaria Taybi – Zine Labidine Aourghe

Onder deze achttien mannen één Ahmed, vijf (!) keer Mohamed/Mohammed en twee keer Racid/Rashid.

Echter, een van de drie mannen die daadwerkelijk veroordeeld is, heet Jason Walters. Zoon van een Amerikaanse soldaat en een NL moeder!

Ook de namen van de kapers van de vliegtuigen op 11 september 2001 zijn bekend.

Abdulaziz al-Omari- Ahmed al-Ghamdi – Ahmed al-Haznawi – Ahmed al-Nami – Fayez Banihammad – Hamza al-Ghamdi – Hani Hanjour – Khalid al-Mihdhar – Majed Moqed – Marwan al-Shehhi – Mohammed Atta – Mohand al-Shehri – Nawaf al-Hazmi – Saeed al-Ghamdi – Salem al-Hazmi – Satam al-Suqami – Wail al-Shehri – Waleed al-Shehri – Ziad Jarrah

Onder hen één Mohammed en drie mannen met de naam Ahmed. Maar ook vijftien mannen met andere namen.

Al met al lijken Mohammed en Ahmed een logische keuze, als je dan toch voornamen zou moeten kiezen als je je klanten graag bij voorbaat als terrorist aanmerkt (jammer dat je daarentegen als klant zo weinig te kiezen hebt!). Echter: de kans dat je daarbij een Zakaria of Jason over het hoofd ziet is levensgroot.