Naampjes

Op het Namenprikbord vroeg iemand naar meisjesnamen die op -je eindigen: een bijna vergeten groep namen. Vorig jaar kregen 2.080 meisjes (zo’n 2,5 procent van alle meisjes in 2008) 242 verschillende je-namen, waarvan de meeste maar een keer voorkomen.

Ik weet eigenlijk niet wat ik van dit soort namen als officiele voornaam moet vinden. Belangrijk is dat je-namen klassiekers zijn: oma’s heten Dirkje, maar hun kleindochters ook. Ze klinken heel lief, maar voor een volwassene is dat niet altijd even passend.

Anderzijds, er zijn natuurlijk best ‘stoere’ vrouwen die zich voorstellen met een je-naam: Maartje van Weegen (presentatrice), Floortje Dessing (presentatrice), Floortje Smit (zangeres), Trijntje Oosterhuis (zangeres), Aukje van Ginneken (actrice), Antje Monteiro (musicalzangeres).

De in 2004 overleden actrice Guusje Nederhorst (die eigenlijk Barbara Augustine heette) heeft grote bekendheid gegeven aan haar voornaam. Guusje is al een aantal jaar de populairste meisjesnaam die op -je eindigt.

Namen die eindigen op -je zijn meestal vrouwelijke vormen van mannennamen: Aaltje (Aalt), Guusje (Guus), Maartje (Maarten), of verkleinnamen van vrouwelijke namen: Ansje (Anna/Ans), Noortje (Nora), Trijntje (Catharina).

Dit zijn de dertig populairste meisjesnamen die op -je eindigen (baby’s geboren in 2008):

  1. Guusje (198)
  2. Maartje (168)
  3. Floortje (151)
  4. Noortje (134)
  5. Marije (74)
  6. Daantje (58)
  7. Bregje, Brechje (57)
  8. Neeltje (54)
  9. Dirkje (50)
  10. Aukje (42)
  11. Brechtje, Bregtje (36)
  12. Geertje (36)
  13. Mijntje, Meintje (36)
  14. Jannetje (35)
  15. Trijntje (35)
  16. Teuntje (34)
  17. Eefje (30)
  18. Aaltje (29)
  19. Jannigje (29)
  20. Froukje (28)
  21. Hendrikje (27)
  22. Grietje (24)
  23. Antje (20)
  24. Doortje (20)
  25. Gerritje (19)
  26. Jantje (18)
  27. Saartje (18)
  28. Geesje (16)
  29. Margje (15)
  30. Maatje (14)

In de lijst staan natuurlijk weer prachtige vondsten, waarbij moet worden aangetekend dat het eigenlijk altijd om ‘legitieme’ namen gaat. Ik bedoel te zeggen: het zijn vaak oude, bestaande namen die in onze tijd echter ook nog een andere betekenis hebben gekregen.

Wat te denken van Maatje en Matje (Martinus), maar ook Wijntje (Wijnand), Geeltje (Geertruida), Goudje (Goubrand), Kersje (Christiaan) en Niesje (Agnes)?

Ik vond wat bijzondere spellingen, zoals Geisje, Meysje, Sjuultje en Theuntje. Maar snel verder lezen naar Deliaantje, Feetje, Jochemijntje, Renske-Remmeltje en Zusje. En mijn persoonlijke favoriet: Jozijntje. Dit is natuurlijk een afleiding van Jozef, maar klinkt als mijn oppaskind dat graag een doosje rozijntjes wil!

En dan de jongens, die vergat ik bijna. Veel jongens zullen als baby best liefkozend Casje, Thijsje en Semmetje worden genoemd, maar die namen worden maar zeer zelden als officiele voornaam gegeven. Vorig jaar waren het maar twintig verschillende namen, gegeven aan 97 jongens: een te verwaarlozen aantal.

Overigens heten 7 van die 10 jongens Teije, Thije, Tije of Theije, allemaal al dan niet versjiekte afleidingen van Diede. De IJ is sowieso een populaire klank in dit segment: Sije, Keije, Steije, Stije, Feije, Fije, Meije en Peije. En ja, dan blijven er maar een paar ‘echte’ -je jongensnamen over: Jantje, Bartje, Eeltje, Gradje en Pietertje.

Plus een Noorse naam: Terje, toch nog acht keer in 2008. En Djordje. Is dat George in vermomming?

8 antwoorden op “Naampjes”

  1. Ik hoor erbij! 🙂 Hoewel ik niet op deze manier bekend ben bij de burgerlijke stand…
    Ik vind de meisjesnamen die op -je eindigen bijna allemaal heel erg leuk. Het is dat manlief er niet aan wilde. Wel eindigen de namen van onze zoon en dochter allebei op een -e.

  2. Ik vrees dat ik deze namen eerder voor een huisdier zou overwegen, dan voor een kind. Zeker in een naam als Dirkje, Guusje en Teuntje zie ik helemaal niks. Ik moet er zelf niet aan denken, dat ik zo zou heten.

    Maar ieder zijn smaak natuurlijk. Dat is vaak ook juist leuk.

  3. ik vind -je namen echt iets lieflijks hebben.
    maar wel heel smaakgevoelig idd.

  4. Misschien moet je het voor de jongensnamen eerder zoeken in de -y of -ie uitgangen? Danny, Freddie, Rudie.

    Mijn favoriet is Kaatje (10x in 2008).

  5. Leuk, mijn naam staat er ook tussen. Alleen vind ik die van mij iets anders dan bijvoorbeeld Guusje, Noortje en Maartje. Marije klinkt niet zo verkleinend als de anderen.

  6. Er staat wel een heel vergezochte verkleinnaam van mijn naam, terwijl dat op zich al een verkleining is alleen dan zonder -je..

    Renske- Remmeltje, mmm..

  7. Inderdaad nogal smaakgevoelig deze en ik vind het dus niks. Marije en Maartje nog het leukste bij de dames. Het meeste zie ik toch liever zonder (t)je, Neel, Guus, Daan, Noor, Floor, Saar, Griet vind ik toch leuker eigenlijk. De jongensnamen vind ik leuker eigenlijk, hoewel ook niet echt mijn smaak (beetje te lief toch).Sjuultje, Djordje en Gradje zijn voor mij trouwens gewoon de neefjes en nichtjes van Calvin en Priscilla (nogal ordinair dus).

  8. Ik ga ook voor Maartje! Mijn moeder heet zo van haar doopnaam en mijn eerste dochter krijgt dat ook als tweede naam. Manlief gruwelt ervan maar heeft toch echt niks in te brengen;-)
    Die verkleinnamen voor meisjes vind ik nog tot daaraan toe, beetje zoetsappig dat Guusje enzo maar och..
    Die jongensnamen vind ik echter een gruwel! Hoe kan een jongen zich ooit man gaan voelen als zijn brieven aangetekend zijn met: Thijsje, Willempje en ga maar door!
    Gelukkig kun je het in de wandelgangen makkelijk aanpassen!

Reacties zijn gesloten.