Namen Van Vondelingen (3)

Leuk natuurlijk, weten hoe het “vroeger” ging. Maar nu weet ik nog niets over vondelingen in de 20e en 21e eeuw! Ik ben ondanks een avond werken niet heel veel verder gekomen.

Er zijn deze eeuw volgens mij maar drie namen bekend gemaakt, die door de niet-ouders aan een vondeling zijn gegeven: Linde, Noortje en Lieve. Erg eh… schattig allemaal.

Dorien Hua
Ik zoek verder en kom bij een twijfelgeval. Dorien Hua is te vondeling gelegd in China. Dorien is de naam die haar Nederlandse ouders haar gaven, Hua is de naam die het Chinese kindertehuis voor haar had bedacht.

Haar Chinese achternaam is Yu, naar het kindertehuis Xinyu waar ze de eerste periode naar haar geboorte doorbracht. Twee andere geadopteerde meisjes, geen familie van Dorien, maar wel afkomstig uit hetzelfde tehuis, droegen óók de achternaam Yu. Haar eveneens uit China afkomstige zusje heet overigens Marit.

Nederlandse en Belgische vondelingen
2004: Een meisje van twee dagen oud werd door bewoners van een Antwerpse woning gevonden in een plastic krat met luiers, een zuigfles en babyvoeding. Belgische vondelingen zijn stukken zeldzamer dan in Nederland: de voorlaatste werd zes jaar geleden neergelegd in de wachtkamer van een huisarts te Brugge. Elders las ik overigens hogere cijfers.

2003: Voor de Burger King op het CS in Amsterdam is opnieuw een kind te vondeling gelegd: een meisje van 7 maanden met een Chinees uiterlijk. De vondeling verkeert volgens de Raad voor de Kinderbescherming in goede gezondheid. De moeder blijkt drie weken later een 19-jarige vrouw van Aziatische afkomst te zijn.

2003: In een portiek van de Amsterdamse wijk De Pijp werd een meisje van hooguit twee uur oud gevonden. Door het personeel van het ziekenhuis waar ze heen wordt gebracht, wordt ze Lieve genoemd. Op de foto het truitje dat ze droeg toen ze werd gevonden.

2002: De 18-jarige Marokkaanse Rachida D. werd door haar vader uitgehuwelijkt aan een man uit Marokko, terwijl ze een relatie had met een andere Marokkaanse man. Ze werd zwanger van deze laatste man, wat ze verborgen hield voor haar vader. Ze besloot haar dochtertje na twee maanden te vondeling te leggen in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Ze kon de roddels in haar omgeving niet meer verdragen.

2003: De moeder van een vondeling “met blonde haren, blauwe ogen en in een wit rompertje” in Leerdam wordt binnen twee dagen gevonden gevonden. Ze had toen de “werknaam” Linde Leerdam meegekregen. Op de foto het schuurtje aan de Drossaardslaan waarin ze werd gevonden.

2003: In een plantsoen in Veenendaal vindt een vrouw tijdens het uitlaten van haar honden een enkele uren oude baby in een doos. Het meisje wordt naar het ziekenhuis in Ede overgebracht en krijgt daar de naam Noortje Ellen mee. Later blijken een Togolese asielzoeker en de 15-jarige Veenendaalse “Carolien” de ouders van het meisje te zijn.

2003: Een jongetje van een jaar oud wordt in een portiek in Amsterdam-Oost gevonden. Zijn 20-jarige moeder meldt zich later alsnog.

2003: Een jongetje van een paar uur wordt te vondeling gelegd op de galerij van een flat in Amsterdam-Noord.

2002: Een ongeveer vijfjarig jongetje wordt achtergelaten in de Burger King op het Centraal Station van Amsterdam. Hij blijkt later van Chinese afkomst, maar te wonen in Italië. Toen Luca’s moeder zich maanden later meldde, vertelde ze dat Luca ernstig ziek is en dat ze had gehoord dat de dokters in Nederland erg goed zijn. Het kind is uiteindelijk weer mee naar Italië gegaan.

2002: Kort nadat een pasgeboren meisje wordt gevonden in de Pieter Lastmanstraat in de Haagse Schilderswijk, overlijdt ze in het Juliana Kinderziekenhuis.

1999: In het toilet van een bioscoop in Den Bosch werd een enkele uren oud meisje gevonden. De burgemeester van die stad, Rombouts, zou aangifte doen, maar had nog geen naam bedacht, toen hem daarnaar werd gevraagd.

1999: In Den Bosch legt de 22-jarige Turkse G.G. haar pasgeboren baby te vondeling. Ze vreesde voor de woede van haar ouders toen zij na een bezoek aan haar echtgenoot in Turkije zwanger raakte. De vrouw was weliswaar wettig getrouwd, maar het grote huwelijksfeest moest nog worden gevierd en seksueel contact met haar man was daarom nog ongepast. Zij verzweeg dat zij in verwachting was, baarde haar kind en legde de boreling in een brandgang achter het ouderlijk huis. Haar jongere broer vond het kind en waarschuwde de politie. Na de vondst van de baby bleek G. met zware bloedingen in bed te liggen, waardoor het duidelijk was dat zij net bevallen was.

1998: Vier vondelingen in Ouderkerk aan den IJssel, Baarle-Nassau en Zwolle waren al overleden bij de geboorte. Een baby in Boxtel leefde bij vondst nog.

1996: In Houten sterft een te vondeling gelegde baby. De moeder verkeerde, zo bleek later, in ‘geestelijke nood’.

1996: In Maarssen wordt een pasgeboren baby in een gft-container gevonden. De 23-jarige moeder wil, nadat ze is opgespoord, tóch voor het kind zorgen.

1995: De 7 maanden oude Abdel wordt door twee politieagenten in een Amsterdamse portiek gevonden. Zijn 22-jarige moeder blijkt illegaal in Nederland te verblijven.

1995: Een oudere dame vindt in haar portiek een pasgeboren jongetje in een kartonnen doos. Zijn navelstreng is nog niet eens afgebonden.

1993: Baby Ellya wordt door haar ouders en een tweede vrouw (lid van een sekte) achtergelaten op de motorkap van een ambulance. Het meisje gaat uiteindelijk weer terug naar haar ouders.

1993: In Katwijk wordt een gehandicapt meisje achtergelaten in de tuin van het Rijnland Ziekenhuis, met enkel een briefje op haar truitje gespeld: “Kawi Smit, 3 years”.

1984: Céline Stroucken wordt te vondeling gelegd in een portiek aan de Kasteel-Traverse in Helmond. Ze kreeg de naam Céline op het politiebureau waar ze heen werd gebracht en haar achternaam van het echtpaar Stroucken, dat haar adopteerde.

6 antwoorden op “Namen Van Vondelingen (3)”

 1. Hallo,

  Ik ben Abdel, te vondeling gelegd in 1995 alleen naar mijn weten was ik in Rotterdam gevonden, enig idee iemand waar ik meer informatie kan vinden over hoe het allemaal gegaan is?

  ik ben geboren 22-09-1994, abdel messaoudi, roepnaam is Karim.

  met vriendelijke groet,

  Karim Messaoudi.

  1. Heb je misschien al gezocht in oude kranten of gegoogled op de gegevens die je weet?

   Hierboven gaat het over een Abdel in Amsterdam, maar dat was dan misschien een ander kindje?

    1. Ja heb alles doorgezocht ik weet nu ook in welke straat ik grvonden ben, was inderdaad in rotterdam alleen ik wil weten waarom die taxi chaffeur mijn moeder hielp. Welk bedrijf dat is.. Ik bedoel het is goed als je de klant is koning hanteerd maar een bby op straat zetten is misselijkmakend en volgens mij strafbaar. Net mijn moeder hoef ik niks te maken te hebben dus die ga ik ook niet zoeken.

 2. Ik herinner me ook een berichtje in de krant over een vondeling in Nuenen, die *Tom van Nuenen* werd genoemd, naar de agent die hem gevonden had. Geen idee wanneer dat geweest is echter.

Reacties zijn gesloten.