Nieuwe boeren hebben oude namen

Het is weer begonnen! Tien Negen boeren zoeken naar een vrouw (en eentje twee naar een man) in kijkcijferhit Boer Zoekt Vrouw.

De elf boeren die uit 400 aanmeldingen werden gekozen zijn tussen de 25 en 49 jaar oud, maar aan hun namen is het niet af te zien. Ze heten namelijk gewoon lekker ouderwets Aad, Hans, Henk, Jan, Johan of Willem. Alleen de twee boeren die Martin heten verraden nog een beetje dat we het hier over een naoorlogse generatie hebben.

Het valt me nog mee dat in Nederland slechts 1,5 procent van de jongens die op het hoogtepunt in 1965 werden geboren Martin heten (circa 2.000 geboorten in dat jaar). Afgaande op mijn verjaardagskalender van collega’s, neven en vrienden had het ook wel 10 procent kunnen zijn!

Populariteit jongensnaam Martin
Populariteit jongensnaam Martin/Martinus in % (afbeelding: Meertens Instituut)

Goed, terug naar de boerennamen: er zit ook nog wel wat opvallends tussen. Ik zie zowaar een klassieke hockeynaam (Arthur) en een naam die je niet vaak hoort (Doede).

 1. Aad (1964, bloemen)
 2. Arthur (1970, komkommers)
 3. Doede (1978, melkvee)
 4. Hans (1971, melkvee)
 5. Henk (1986, melkvee)
 6. Johan (1975, spruitjes)
 7. Martin (1963, melkvee)
 8. Willem (1965, zorgboerderij)
 9. tweeling Jan & Martin (1970, rundveeopfok)
 10. Henrieke (1983, melkvee)

Ik ben zeer benieuwd wat voor koppels er dit keer zullen ontstaan (wat ik dan op nu.nl zal lezen, want het programma zelf zorgt bij mij voor permanent gekrulde tenen). ‘Uit’ eerdere afleveringen zijn al zo’n 25 baby’s geboren, met niet echt boerse namen!

4 antwoorden op “Nieuwe boeren hebben oude namen”

 1. Volgens mij zoeken twee boeren een man (henrieke en willem), maar ik heb ook niet gekeken gisteren.

 2. Oh ja, Willem, ik lees het nu op rtl.nl: “Ook is hij geen onbekend figuur in de homo-agrarisch wereld (ja ook die bestaat!)” Een divers clubje dus.

  Overigens vind ik “Johan, spruitjesteler” zo’n prachtige combinatie. Daarvoor wil je bijna op een boerderij gaan wonen. Bijna.

 3. Arthur, Willem en Henrieke vind ik erg leuk! De rest beetje ouderwets.

Reacties zijn gesloten.