Nog Een George

In mijn familie is in het verleden keurig vernoemd: vele vader-op-zoons heetten Willem heetten, tot mijn vader aan toe. Die zijn zoon vervolgens Wouter noemde, maar dit terzijde.

De familie Trunek houdt de traditie in ere: George Trunek (84) noemde zijn zoon George en zijn dochter Georgene.

De vrouw van George Jr. (45) wilde hun zoon Kyle noemen, maar stond op een volgende vernoeming.

De jongste George (George III) is nu 21 en wordt Bud genoemd.

De Amerikaanse etiquette schrijft voor dat de oudste naamdrager alleen “Sr.” (senior) aan zijn naam toevoegt om zich te onderscheiden van jongere generaties; het is niet gebruikelijk om de toevoeging op bijvoorbeeld visitekaartjes af te laten drukken.

De jongere naamgenoot daarentegen dient altijd “Jr.” (Junior) achter zijn naam te zetten. Pas op het moment dat de senior overlijdt, kan deze toevoeging eventueel vervallen.

Als een kind niet naar zijn vader wordt vernoemd, maar naar bijvoorbeeld een oom of een grootvader, is hij geen junior, maar een “second”, te schrijven als II.

Niet alle ouders doen zo moeilijk. Veel kinderen worden tegenwoordig gewoon meteen Junior genoemd: de “naam” stijgt snel in populariteit en stond vorig jaar al op de 647e plaats in de Amerikaanse jongens top 1000.

In Nederland wordt de naam tien tot twintig keer per jaar als eerste voornaam gegeven en is daarmee goed voor een plaats in de onderste regionen van de jongens top 1000.