Of Dat Je Je Kind Swastika Noemt

Ik probeer niet al te vaak te schrijven over namen die ik op deze site tegenkom, maar soms wint verbazing het toch.

Amerikaanse ja-ik-heb-een-haarband-maar-ben-geen-paasei meisjes die SchonsttatAskaski Asunnekoous, Fren’tasia Zy’leriaA’neycia of Serinitee Knatae worden genoemd, ach, uiteindelijk zullen ze in het dagelijks leven vast wel iets hanteerbaarders meekrijgen.

De ophef over de kleine Zweedse Metallica begrijp ik ook niet zo goed. Niet erger dan je kind Britney, Shakira of J-Lo noemen.

Maar wat moet je nou toch met ouders die hun Swastika noemen?

Er wordt mij regelmatig gevraagd wat ik nou de “ergste naam” vind.

Eigenlijk vind ik niet zo heel veel “erg”. Leven en laten leven, en van je naam ga je niet dood, dus laat ouders lekker kiezen wat ze willen.

Maar… soms is een (negatieve) associatie zo sterk dat ik het ouders desgevraagd zou afraden hun kind zo te noemen.

En Swastika is voor mij zo’n naam. Van oorsprong is het hakenkruis – of zonnerad – een bekend heilig symbool uit onder meer het hindoeïsme.

Maar in de westerse wereld is het sinds de jaren dertig van de vorige eeuw toch vooral hét symbool van het nazisme.

En daarmee zou ik mijn kind toch niet graag mee verbonden zien. Al klinkt het net zo vrolijk als Nikita en staat (stond?) de swastika symbool voor “geluk brengen”.

Eén antwoord op “Of Dat Je Je Kind Swastika Noemt”

  1. Ik vind het helemaal niet erg dan mensen hun kinderen swastika noemen!!Ik heet zelf SWASTIKA…Als je de originele betekenis ervan weet ga je het niet erg vinden.
    Hitler heeft mijn naam misbruikt daarom vindt u het erg dan mensen hun kinderen swastika noemen…
    Er is veel op google geschreven over swastika…Dus ik zou zeggen ik ben BLIJ dat ik SWASTIKA heet.Het is en blijft de teken voor het HINDOEISME

Reacties zijn gesloten.