Originele meisjesnamen (slot): Cleo, Marlou en Vlinder

Als je niets van je gading kan vinden in de lijst van populairste meisjesnamen, kun je vandaag alsnog je hart ophalen. Ik selecteerde de mooiste meisjesnamen uit de top 1.000 van vorig jaar, die niet in de top 250 staan.

Vandaag het laatste deel: moderne Nederlandse namen die niet onder een kopje te vangen zijn (een bondige omschrijving hè?).

Ook origineel

 • Berber
 • Bodil
 • Cleo
 • Doris
 • Eden
 • Fardau
 • Ines, Inez
 • Jalou
 • Janou
 • Jolien
 • Juno
 • Malou
 • Manou
 • Manouk
 • Maren
 • Marijn
 • Marin
 • Marlou
 • Marrit
 • Merit
 • Noëlle
 • Silver
 • Tamar
 • Tatum
 • Tessel
 • Vesper
 • Vlinder
 • Yentl

Dit is het laatste deel van een serie over originele meisjesnamen. Lees hier de introductie en vind de andere lijsten met originele voornamen.

59 antwoorden op “Originele meisjesnamen (slot): Cleo, Marlou en Vlinder”

 1. Hmm, uiteenlopende namen. Jolien vind ik vrij gewoontjes en niks bijzonders.
  Silver en Vlinder zijn voor mij echt te apart.
  Yentl neigt naar het “ordinaire”.
  Marijn is wat mij betreft een jongensnaam.

  Maren vind ik heel mooi en heeft bij mij altijd op de longlist gestaan.

 2. In de VT Wonen staat altijd binnenkijkreportages bij stellen met hippe zonen met lang haar die Bodil heten en dochters die Silver en Juno heten. Ze wonen allemaal in een huis van rond de vorige eeuwwisseling in Haarlem en de vrouw des huizes mixt (nooit combineren) designklassiekers met houten schalen zo groot als een badkuip uit Bangladesh en de badkamer is opgetrokken uit een speciale Marokkaanse leemsoort

  Bodil, Juno en Silver zijn de VT Wonen variant van namen die andere ouders uit Liny’s leesmap halen.

  1. Hahaha, goeie! Dit is anno 2018 nog precies hetzelfde ?. Ik ga voor Cleo.

 3. Wat vinden jullie van de jongensnaam Boet? Ik heb nog een paar weken te gaan en we zijn er (ondanks deze gelukkig inspirerende artikelen) nog steeds niet uit…..

  1. Boet is in een deel van Noord-Holland synoniem voor schuur. Maar als je niet in dat deel van het land woont, maakt dat natuurlijk niet uit. En als de naam voor jullie goed voelt, dan is dat het allerbelangrijkste. Dan moet je gewoon lekker voor Boet kiezen.

   1. … en in het Zuid-Afrikaans betekent het: broer(tje), ventje, (amicaal, schertsend) vriendje. Niet dat je daar last van zou hebben, maar dat is mijn associatie.

 4. Vesper! Die naam heb ik nog nooit gehoord! Leuk voor kinderen die in de avond zijn geboren of zo? Ik zou het eerder een jongensnaam dan een meisjesnaam vinden.

  Eden, Silver, Tatum, Vlinder en Yentl zitten voor mij tegen het ordi-achtige aan of hebben die grens al overschreden.
  Marijn is naar mijn stellige opvatting een jongensnaam.

  @Saar: smaken verschillen, maar Boet zou niet mijn keuze zijn. Het doet me denken aan boete, boeten, inboeten en dergelijke woorden met een negatieve bijklank.

  1. Oei, Tatum ordinair? (Zoals Samantha, Romy, priscilla?)
   Hihi! Zo heet onze oudste.

 5. @Jose
  Haha inderdaad, en ze zijn áltijd kunstenaar, interieurstylist of modeontwerper, nooit administratief medewerker ofzo.

 6. Haha, ja inderdaad, José. En laat ik nou net niet tot zo’n hippe VT-wonen-ouder met een zoon met lange haren horen;) Mijn favoriete naam uit dit lijstje is Noëlle en Tessel en Eden vind ik ook erg mooi.

 7. Tessel vind ik de mooiste in dit lijstje, maar ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat mijn nichtje zo heet!
  Vesper vind ik ook leuk, de Bond Girl uit Casino Royale heet zo!

 8. Silver en Vesper vind ik echt verschrikkelijk. Juno meer voor een jongen. Verder leuke namen.

  1. Juno voor een jongen?! Doe even normaal zeg, Iuno is een Romeinse GODIN, ik zou sterven van schaamte als ik als jongen zo zou heten. Je noemt een meid toch ook geen Mark of Janus.

  2. Nou, Juno is van oudsher een echte meisjesnaam. Vanuit het Latijn. Enkel omdat het op een O eindigt, wil niet zeggen dat het daarom een jongensnaam is.

   1. Precies, het is zelfs de naam van een godin! Alleen daarom al zou ik het nooit overwegen voor een jongen.

   2. Veel meisjes gaan door het leven met een naam als Nikita, waarschijnlijk nav het meisje met de mooie blauwe ogen van de videoclip uit de jaren 80 van Elton John. Maar ondanks de A aan het einde, is het toch echt een jongens naam, een vleivorm in het russisch van Nicolas, vergelijk Mischa van Michael. Natascha van Natalia en Sascha kan zowel mannelijk of vrouwelijk zijn van Alexander/Alexandra

 9. Ik vind Boet wel leuk! Kort en stoer en toch origineel. Ken ook een hele leuke (volwassen) Boet, dat helpt ook altijd.

 10. Ik ken een stoere peuter met de naam Boet. Moest eerst erg wennen aan die naam, maar vind hem nu wel oke (wat Rosa schrijft herken ik wel).

 11. Ondanks dat ik als styliste en zoon met lange haren in deze VT-wonen categorie zou moeten vallen, weinig namen die ik zou kunnen overwegen..

  Vlinder heb ik een zwak voor….geweldig…meisjesachtig…maar hier manlief (medisch beroep dus ander soort leesmap) met een zwaar overwicht dus deze keer (weer) niet…

  Vind veel namen geweest (maar misschien is retro weer in?); Silver leuk voor een jongen.

  Enne Boet, erg leuk en stoer; doen!

 12. Typisch, de namen Vesper en Bodil (allebei voor meisje) was voor mij nieuw toen ik ze,op het kinderdagverblijf waar ik werk ,tegen kwam. Dit artikel lezend blijkt toch dat meer ouders voor deze namen gekozen hebben.

  Verder zitten er zeker een aantal namen tussen die ik zelf ook wel zou willen geven.

 13. Staan op mijn lijstje:

  Cleo
  Eden
  Fardau
  Ines
  Juno
  Maren
  Marin
  Merit

  Juno is één van mijn favorieten, alleen het feit dat sommige mensen schijnen te denken dat het een jongensnaam is houdt me tegen. Het is de Romeinse godin van de vruchtbaarheid, misschien kan het dus wel aangezien veel van mijn vrienden Latijn hebben gehad…

 14. Juno stond ook op mijn shortlist…. Sterk, stoer en idd een klassieke betekenis. Mijn man was er niet zo weg van. Het vreemde is dat de andere namen me niet aanspreken.

 15. Inez vind ik erg mooi, ook Marin en vooral Vlinder spreken me aan.
  Silver en Noelle hebben bij mij de associatie ‘ordi’.

  Sorry, smaken verschillen maar Boet zou ik niet kiezen, doet me gelijk denken aan boete.

 16. Bij ons betekent Boet schuur en daarom zou ik mn zoon dus niet zo noemen. Om dezelfde reden zou een dochter niet de naam (bouw)Keet krijgen.

 17. Daar zitten wel wat leuke namen bij.
  Een Bodil ken ik uit mijn generatie (jaren 70).
  Vesper vind ik erg leuk, maar dan écht alleen voor een jongen.
  Boet zou ik persoonlijk niet kiezen. Het klinkt leuk en stoer, maar heeft een beetje een negatieve bijklank vind ik. Boete, boeten, boef… Maar als je je kindje zo noemt hoor je dat op den duur waarschijnlijk niet meer. Dus als het echt jouw/jullie naam is: doen.

 18. Ben even gaan bladeren aan de hand van de opmerking van Jose, want ik heb hier nog een stapeltje van die woonbladen liggen (VT Wonen vanaf april t/m nu):

  De jongens: Gosse, Thieme, Luc, Storm, Thijn, Job, 2x Mees, Ocker, Teeuwis, Moos, Holger, Finn, Teun, Silver, een Australische Mitchell, een Deense Konrad, een Engelse Otto en de Finnen Otto, Ere, Mosse en Valle

  De meisjes: Noor, Juulet, Rozy, Caro, Nelle, Pien, Zoe (met onvindbare umlaut), Lila, Stine, Mies, Merel, Josefien, Madelief, een Duitse Elsa, een Australische Ines, een Engelse Lula en een horde Denen met de namen Tilde, Klara, Frederikke, Pernille, Linea, Anna en Fiona

  En uit een verdwaalde 101 Woonideeen herinner ik me twee kleine Fransjes met de namen Helium en Kobalt.

 19. hoewel ik dus slechts 1 naam (Silver) correct had en weliswaar aan een meisje toebedeeld ipv een jongen, heb ik toch de indruk dat we hier dankzij de lijst van Grunn een heel nieuwe namencategorie hebben ontdekt; de VT wonen-naam! Dat zijn veelal scandinavische namen maar dan niet het geijkte Lars, Sven en Lisa.
  (waarschijnlijk verklaard door het feit dat veel artikelen uit de VT Wonen vertaald en slechts een klein deel eigen producties zijn)

  Iets om nader te onderzoeken? Trends in tijdschriftennamen? Hoe heten de hedendaagse kinderen die een brief schrijven naar Donald Duck, de Fancy meisjes en Kijk of Quest-lezende jongens? Of de kinderen van Ouders van Nu?

  1. De VT-wonen-naam is dan op zich de naam van een kind van hoogopgeleide, creatieve ouders, maar er is idd wel iets heel eigens aan. Grappig.

   Het meeste vind ik niets, maar ik heb wel een zwak voor Linnea.

  2. Scandinavische namen???? Er zijn verschillende meubelontwerpen in de IKEA-gids te vinden, die dat soort namen dragen.
   Ook Design????

 20. Vesper vind ik zo’n leuke naam! Ik zou mijn dochter best zo willen noemen, (Neen, het is geen jongensnaam, het is een meisjesnaam!) maar mijn man vind het vreselijk, ookal is hij fan van James Bond!

  1. Heette de oom uit de Adams Fmily niet Vesper?????

 21. Vesper sprong er voor mij ook uit – die had ik nog nooit gehoord! Past ook góed bij onze achternaam trouwens, hoewel manlief wel niet zal willen… Cleo en Inez stonden al op mijn lijstje, en Juno begin ik steeds mooier te vinden.

  De VT-wonen-naam is inderdaad een heel eigen categorie – en grappig genoeg stonden er in de WOON-special van het Volkskrant Magazine ook een paar kinderen met, hum, opmerkelijke namen 😉

 22. Goed idee om namen te categoriseren naar tijdschriften. Ik vind in de Esta ook vaak ongebruikelijke – of tenminste weinig gegeven namen.

 23. Ik heb hier de laatste Kek Mama liggen. Veel opvallende namen: Yoch, Oda, Thibeault, Jord, Bor, Taron, Zenna, Zonneke, Plien en Kiet.
  En natuurlijk de vaste columniste met het trio Sky, Sterre en Zen…

  Met “opvallend” bedoel ik zelf overwegend “opvallend lelijk”, maar goed, smaken verschillen.

 24. Het mooiste vind ik Berber.
  Van de laatste bijdrage, vind ik Kiet, leuk voor een jongen.

  Ik heb wel een zwak voor ongebruikelijke namen, maar ze mogen dan weer niet te gezocht zijn.

  Ik vind bv. Doeve, een naam uit, De Kloof, van Jan Terlouw, geweldig. Alleen betekend dat in het Twents Duifje. Prima voor een meisje, maar het is een jongens naam.
  Als ik in het westen zou wonen, zou deze naam wel op 1 staan.

 25. juno vind ik de mooiste, mijn pasgeboren zoon heet namelijk zo….namen met de o klank vind ik sneller mooi voor jongens…mijn dochter heet overigens yente!

   1. @Anoniem: dat is waar. Maar was Robin niet ook oorspronkelijk een jongensnaam? Misschien wordt Juno dé nieuwe unisex naam!

    1. Robin- Engels voor een Roodborstje, vind ik niet echt een jongensnaam.

     Maar als je kijkt naar Robin Hood, dan is het natuurlijk wel mannelijk. Daarom is het waarschijnlijk een populaire jongensnaam geworden.

     Amber is ook een meisjesnaam, ik had vroeger een rode kater die zo heette. Ik vond het een krachtige naam. Amber is Barnsteen op zijn Engels. Op zijn Frans is het le ambré, dus duidelijk mannelijk.

  1. een jongen die juno heet, valt wat mij betreft in de categorie epic fail.

 26. Ik vind Tamar wel wat hebben, al zou ik het dan wel uit spreken als Tammar en niet als Taamar. En ook Inez vind ik wel wat hebben, al zou ik beide namen niet aan mijn kind geven. Ben toch iets meer van de klassiekere namen.

  1. Tamar spreek je officieel uit met de klemtoon op ‘mar’.(het is een Hebreeuwse naam) Maar ik hoor toch veel mensen Taamar zeggen. Ik zelf vind de Hebreeuwse uitspraak mooier 🙂

   1. De Tamar is ook de naam van de rivier, die de Engelse graafschappen Devon en Cornwall scheidt.
    Mijn dochter had vroeger op ballet ook een meisje met die naam. De hebreeuwse vorm Tamara hoor je vaker.

 27. Vlinder vind ik helemaal geweldig!! En bijzondere naam voor een bijzonder meisje!

  @judith, het scheelt dat jouw naam niet ordinair is;-) lekker gewoontjes

 28. dankje Juul 🙂 ik vind Tatum nl. een prachtige naam
  (zo heet mijn dochter!!)

 29. Bij Juno denk ik vaak aan: you know.
  Hoe gaat het ‘you know’?
  Kom je spelen ‘you know’?
  Alsof je constant weetje/you know, in de zin gebruikt. Maar dan met een slechte uitspraak.

 30. Grappig hoe namen andere associaties oproepen. Silver vind ik dus verre van ordi (eigenlijk is ordinair afkorten met ordi ook best ordi). Dat heb ik meer met namen als Samantha, Priscilla of Demi. Dolce (hoorde ik laast in zo’ n ballenparadijs) valt daar ook onder. Aan de andere kant kan ik het ook niet helpen om bij namen als Sterre, Fleur en Merel te denken aan van die typische hockeymeisjes die met regelmaat onder hun rokje laten kijken door de eerste de beste Floris die voorbij komt.

Reacties zijn gesloten.