Originele voornamen

Als je niets van je gading kan vinden in de lijst van populairste voornamen, kun je nu alsnog je hart ophalen. Ik selecteerde de mooiste namen uit de top 1.000 van vorig jaar, die niet in de top 250 staan.

Ouderwetse vernoemingnamen vond ik niet zo interessant; vandaag de dag noemt niemand zijn kind vrijwillig Geertruida of Maatje (en vroeger waarschijnlijk ook niet). De honderden meisjes die in 2009 zo’n naam kregen, hebben in het dagelijks leven bovendien vaak een meer gangbare roepnaam.

Ook voornamen die in rap tempo uit de statistieken verdwijnen, kregen geen plaatsje. In 2050 zijn Angela, Lisette en Paula allicht weer in de mode, maar de zwangere dames van 2010 en 2011 doe ik er vast geen plezier mee.

Ook Turkse en Marokkaanse/Arabische namen heb ik niet opgenomen. Dat Maryam net als het Nederlandse Maria en Mirjam uit de gratie is weet ik wel en dat Azra en Tuana opkomende namen zijn ook, maar verder kan ik er geen zinnig woord over zeggen, helaas.

Tot slot ontbreken spellingsvarianten op zeer populaire voornamen als Bo, Daisy, Demi, Fay/Faye en Kyara. Ik heb Beau, Desi, Daimy, Fee en Chiara dus geschrapt.

Bleef er nog iets over? Ja hoor, genoeg! Vanaf vandaag een paar honderd namen die niet in de top 250 staan. Ik heb ze onderverdeeld in compleet subjectieve categorieën, want zonder hokjes is er niets aan hè? Deze week komen de meisjesnamen, volgende week de jongensnamen.

Originele meisjesnamen

Originele jongensnamen