Orson & Isla


Een van de meest intrigerende actrices van dit moment, Lauren Ambrose (28), bij ons vooral bekend als Claire Fisher in Six Feet Under, is moeder geworden van een zoon Orson.

Ambrose en haar man, fotograaf Sam Welles, kozen Orson waarschijnlijk als vernoeming naar Orson Welles (1915-1985)

Orson was met name in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw als acteur en regisseur betrokken bij een hele serie speelfilms. Zijn bekendste film is Citizen Kane.

Lauren Ambrose kwam overigens zelf ter wereld als Lauren Anne D’Ambruoso.


Een andere beroemdheid die in het persbericht over de geboorte van haar eerste kind spreekt over een vernoeming, is Paula Radcliffe (33), wereldkampioene marathonlopen.

Radcliffe en haar echtgenoot, voormalig hardloper Gary Lough, werden deze week in het Princes Gracia Ziekenhuis in Monte Carlo (Monaco) ouders van een dochter Isla.

De verklaring voor deze bijzondere naam vind ik iets minder boeiend: "De naam is een afkorting van de naam Islay, wat een Schotse naam is, als in het Isle of Islay, het meest zuidelijke eiland in de Hebriden, een eilandengroep voor de Schotse kust".

Kies dan Isle, of Islay, maar Isla als "afleiding" van Isle of Islay is vind ik gewoon raar. Je kunt ook gewoon zeggen dat Isla het (onder andere) Spaanse woord voor eiland is. Was logischer geweest.