Poppy

Poppy is voor Nederlanders vooral een koosnaam, maar in Engelstalige landen een snel in populariteit groeiende bloemennaam voor meisjes.

In het Nederlands klinkt het toch minder: klaproos, papaver. Hoe dan ook, ik vind het een van de weinige y-namen die vrolijk en niet al te oorbellen-bij-twee-weken-oud klinkt.

Ik kwam erop toen ik net iets las over actrice Poppy Montgomery (Samantha Spade in Without a Trace), die eigenlijk Poppy Petal Emma Elizabeth Deveraux Donahue heet. Haar zussen blijken ook allemaal bloemennamen te hebben gekregen: Rosie Thorn, Daisy Yellow, Lily Belle en Marigold Sun. “Mijn ouders waren echte hippies,” zo verklaarde ze hun voornamen.

De meisjesnaam Poppy kwam tot een paar jaar geleden nauwelijks in Nederland voor (“6 geboortes in 61 jaar”). De komst van de oudste dochter van tv-kok Jamie Oliver bracht daar verandering in, toen hij zijn oudste dochter in 2002 Poppy Honey Rosie noemde. Daarna volgden nog wat flower power namen voor zijn dochters Daisy Boo Pamela, Petal Blossom Rainbow en zoon Buddy Bear Maurice.

Ook actrice Jessica Capshaw (kinderarts Arizona Robbins in Grey’s Anatomy) noemde haar dochter vorige maand Poppy: voluit Poppy James. Zij had al een zoon Luke Hudson en een dochter Eve Augusta.

Populariteit meisjesnaam Poppy in Nederland
Populariteit meisjesnaam Poppy in Nederland (afbeelding: Meertens Instituut)

Een van die zeldzame Nederlandse Poppy’s is de dochter van modeontwerpster Ilja Visser, die in mei van dit jaar een dochter genaamd Poppy Corina Sabine kreeg.

Wat vinden jullie van Poppy? Te poppig, of juist leuk?

24 antwoorden op “Poppy”

 1. Ik vind het een leuke naam, maar in mijn familie komt de naam
  Popke/Popko voor, dus ik zou hem daarom niet gebruiken.

 2. Zolang je een klein meisje bent is het wel een leuke naam, maar kan mij nauwelijks iets voorstelllen bij een volwassen vrouw en al helemaal niet bij een bejaarde.

 3. Superleuk!
  Maar wel wennen op zn Nederlands!

  Zo vind ik Frankie en Billie ook heel leuk voor een meid.
  Billie kan wel heel goed, maar Frankie vind ik op zn engels toch écht mooier.

 4. Hardstikke leuk!
  Zo noem ik mijn dochter ook vaak.
  Ze heet Lola, maar dat werd al gauw Lolypop en nu dus Poppy als koosnaampje.

  Billy en Frankie ook érg leuke namen voor een meisje

 5. Mijn schoonzus noemt mijn dochtertje Poppy.

  In het Engels vind ik het een leuke naam, maar in het Nederlands stoort de associatie met pop (dus ‘poppetje’) me.

  1. Ja, het doet mij ook meteen aan poppetje denken. Niet handig in NL.

 6. Erg leuk! Hou ook van Charlie en Billie voor meisjes

 7. Ik vind dat je namen als Charlie, Frankie, Billie etc. alleen kunt gebruiken als een verklein/koosnaam van een bestaande naam. Je dochter heet Charlotte? Charlie is een prima koosnaam.
  Poppy klinkt mij iets te ‘popperig’ om serieus te nemen. En Poppy James voor een meisje? Arm kind, als ze Poppy niet kan of wil gebruiken heeft ze JAMES om op terug te vallen? Wat een keus: een kinderlijke koosnaampje of een jongensnaam.

  1. Ben het daar niet echt mee eens!
   Als ik mijn kind Frankie, Billie of Poppy noem, is dat ook gewoon de naam die ze gaan hebben/krijgen, en niet een afleiding van een langere sjieke, klassieke naam (die ik dus juist niet mooi vind!).
   Dus Mies, Sien, Elle, Lucy, Fransje, Nel, Ruth etc vind ik allemaal opzichzelfstaande namen, en zo zou ik mn kind dan ook gewoon graag noemen.

 8. Ik vind Poppy als serieuze voornaam helemaal niks. Noem mijn dochter weleens zo, als koosnaampje.

 9. Niet helemaal mijn ‘kopje thee’, of moet ik ‘vaasje bloemen’ zeggen?

 10. Ik vind het als koosnaampje ook heel leuk, wordt zelf zo wel eens genoemd ook trouwens.. maar als echte naam vind ik het helemaal niet serieus te nemen 🙂

 11. Ik woon in Engeland en inderdaad; veel Poppies. Lieve, een beetje kinderlijke meisjesnamen doen het hier erg goed; Poppy, Elsie, Libby, Abby/Abbie en de onvermijdelijke Sophie natuurlijk. Op mij komt Poppy over als een typische naam die gekozen wordt door thuisblijfmoeders die allemaal cupcakes bakken en daarmee een gat in de markt hopen aan te boren.

  1. haha…inderdaad zo’n engelse sprookjesnaam. Erg schattig als je baby bent, Ik vind het ook zeker geen naam voor een volwassen vrouw

 12. Poppy, super lief en leuk als koosnaampje.
  Maar niet als echte naam!
  Als klein meisje is het best grappig, maar ik probeer mij ook altijd een voorstelling te maken dat je later ergens gaat solliciteren ofzo.
  Goedemiddag ik ben Poppy van Dalen…

 13. De betekenis is mooi, maar zowel geschreven als uitgesproken vind ik Poppy geen mooie naam. In combinatie met een Nederlandse achternaam zelfs verschrikkelijk. De namen van Jamie Olivers kinderen vind ik heel creatief, maar om dat nou als uitgangspunt te nemen bij het kiezen van een naam , nee.

 14. ik heb altijd gedroomd van een dochter met de naam papaver, las een boek op mijn 8e met als hoofdpersoon een meisje met de naam papaver

 15. vind het een super leuke naam!!!
  ik heb ook niet voor niets mijn dochter poppy genoemd…
  het is wel een naam die mensen OF leuk vinden OF vreselijk vinden.

 16. Gary Barlow (van voorheen Take That) en echtgenote hebben hun helaas niet levend geboren dochtertje Poppy genoemd.

 17. Poppy is een oude indo naam. Ik vind hem prachtig.

Reacties zijn gesloten.