Populairste Ierse voornamen

Ik plaatste eerder deze week een log over de populairste namen in Ierland.

Foinse, een Ierse online krant, publiceerde uit deze lijst de populairste Ierse namen met een uitleg.

Meisjes:
1. Aoife: “mooi, knap”. In de Ierse mythologie is Aiofe de tweede vrouw van Lir.
2. Ciara: “donker”. Vrouwelijke variant van de jongensnaam Ciarán.
3. Niamh: “stralend”. Naar de Keltische godin Niamh Chinn Óir (Niamh met het Gouden Haar).
4. Caoimhe: “mooi, prachtig”.
5. Róisín: “roosje”.
6. Aisling: “visioen, droom”. Naam van een in de 17e en 18e eeuw populair dichtersgenre, waarin Ierland wordt uitgebeeld als een mooie vrouw in gevaar.
7.

12 antwoorden op “Populairste Ierse voornamen”

 1. goh wat leuk, onze kinderen hebben keltische namen
  Alan Tycho Frodo Morgan

  Andor Dylan Myrrdin Roan

  oke Frode en Andor komen uit LOTR (andor = ook nog iets uit het hoge noorden iets met een adelaar)

  leuke site overigens.

 2. Mijn dochters eerste 2 namen zijn Niamh Morgan. Cian is mijn favo jongensnaam. Voor een eventuele volgende. Die Ierse site kon ik al, die is geweldig vooral voor de uitspraken.

 3. Ik heb 1 zoon en 1 dochter, uit mijn 2de huwelijk(uit mijn eerste heb ik 1 dochter, Carole Ylvia) en die heten Cillian Jorden en Caithlin Irryna.

 4. Mijn kinderen hebben ook allebei een Ierse naam: Kane en Liam.

  Verder hou ik van Finn, Seán, Rory.

 5. Ik had niet verwacht dat mijn naam op de 3de plaats stond. Ik heb al veel gewenst dat ik een andere naam had, maar het heeft ook zijn voordelen: de mensen vergeten je niet snel en iedereen vind je speciaal door je naam.

  De uitspraak van Niamh: “Neeve”

 6. Is deze naam keltisch en wat ik ooit eens heb gelezen afkomstig van Margaret wat parel betekent?

 7. Hallo allemaal,

  leuk hoor deze site.
  maar weet een van jullie toevallig een site met ierse voornamen waar achter de nederlandse naam staat en betekenis. want ik zoek me rot maar kan het niet vinden

  groetjes

  Jennifer

 8. @meghan: check http://www.behindthename.com voor betekenissen van namen, ook afkomst van de naam staat erbij. Ook handig: google je naam!

  @Jennifer: lijkt me wel uniek als zo een site bestaat… zou als ik jou was ook even op bovengenoemde site kijken: daar zijn namen ook op categorie (onder meer Iers) te zoeken. De site is echter wel Engelstalig.

  Niet alle namen hebben trouwens een Nederlandse variant en soms betekenen namen wel hetzelfde maar hebben ze een hele andere oorsprong en zijn het dus ook twee hele verschillende namen. Maar ook dan biedt behind the name uitkomst: daar kan je ook zoeken op betekenis (kies ‘meanings’ in het dropdown menuutje van het zoekveld)!

 9. Niamh vind ik een hele mooie naam. De schrijfwijze van die Keltische namen is ook zo speciaal en ze klinken mooi.

 10. Ik vind ze ook erg mooi. Bijna hadden we onze tweede dochter Aoife genoemd maar uiteindelijk had ik bezwaren. Niemand weet hoe je het uit moet spreken (Ee-fe), dat zal ook voor jou gelden Niamh! (Overigens ook een héle mooie naam).
  Ik weet het ook alleen maar omdat ik erg veel Ierse collega’s heb.
  Ook moet je het altijd spellen. Nu heet ze Isolde, is uiteindelijk natuurlijk ook een Ierse naam (van Yseult). Maar net even iets bekender.

 11. Er zitten echt heel mooie namen tussen, vind ik, zoals Ciarán , Niamhen Cian vind ik trouwens ook erg leuk. Houd van aparte namen. Wat idd lastig is, is dat niemand weet hoe je de namen uit moet spreken…dat je ‘Niamh’ uit moet spreken als ‘Neeve,’ nee, daar was ik zelf nooit opgekomen.

Reacties zijn gesloten.