Puck Manie

Ik kan niet uitdrukken hoe vreselijk ik de naam Puck vind. Iets tussen hockey puck en pukkel in denk ik.

Helaas wordt die mening niet door de rest van Nederland gedeeld.

Met name het NRC lezend publiek is gevallen voor deze meisjesnaam, die in het Engels “kabouter” betekent.

Nederlanders kennen haar al decennia lang als ukkepuk. Een koosnaampje dus, geen voornaam.

Broers en zussen van deze dwergjes krijgen veelal ook peuter- en/of modenamen. Dat wil zeggen *tje (Floortje, Juultje, Catootje) of één lettergreep (Jip, Flo, Ties, Babs). Of Kiki…

De afgelopen tijd aangetroffen:

* Puck (Babs)
* Puck (Fenne, Bart)
* Puck (Flip)
* Puck (Flo)
* Puck (Floor)
* Puck (Floortje)
* Puck (Isa)
* Puck (Jip)
* Puck (Jip, Bob)
* Puck (Jules, Pim)
* Puck (Juul)
* Puck (Kiki, Jopje)
* Puck (Kiki, Ties, Nina)
* Puck (Kiki, Teun, Maas)
* Puck (Krijn)
* Puck (Nicolette, Catootje)
* Puck (Pleuntje, Doris)
* Puck (Saar, Guusje)
* Puck (Sam)
* Puck (Sam, Jesse)
* Puck (Siep)
* Puck (Sjuul)
* Puck (Ties)
* Puck (Ties)
* Puck (Timo)
* Puck (Tom)
* Puck (Wout)
* Puck (Yoni (“vagina”!), Cas, Boet)……………………………….Hobgoblin and Sweet Puck

In 2004 werden er jaarlijks bijna 250 kinderen met deze naam geboren. Tot halverwege de jaren ’90 waren dat er maar enkele tientallen per jaar.

51 antwoorden op “Puck Manie”

 1. Puck is een superleuke naam juist stoer. Ik vindt ook Jip en Kiki leuk!!!

 2. Ben het over Puck helemaal met je eens Emma. En dan Jip. Zie je het al voor je een stoere vent van 21 … hallo; ik ben Jip.

 3. Puck (Yoni (“vagina”!),

  Kabouterkut! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

   1. De naam puck is super leuk mijn zoon heet puck en een echte deugniet
    Al het negatieve commentaar op deze naam slaat nergens op
    Puck is alles behalve een mode naam en is al eeuwen oud
    Mijn andere kinderen heten sterre en bente
    Toen ik ze noemde waren deze namen nog totaal niet zo populair
    Dat vind ik nu.wel jammer dat ze dat wel zijn
    Je kunt je kind ook sanne of floor of bas of bram of Sam noemen dan zitten er Teminste zeker weten nog 6 andere kinderen met deze naam in de klas
    Ieder zijn smaak
    Maar onze puck doet zijn naam eer aan
    Hoop dat hij een grote vent word dan is de naam nog leuker
    Ik ken een man die 80 is geworden met de naam puck onze zoon is naar hem vernoemd hij was trots op zijn naam

 4. Ik vind Puck ook geen mooie naam. Als je 40 bent wil je toch geen Puck meer heten? Hetzelfde heb ik met Kika en Jip(ke)… ik hoop dat deze trend niet doorzet.

  1. Nee dan Marie, dat is leuk…anno 2015 wil je toch geen Marie meer heten….dat is een naam voor een keukensloof uit de vorige eeuw.

  2. Ik heet Puck, ik ben 37 en ik ben supertrots op mijn naam! In de mythologie is Puck een beetje een ondeugend elfje, en zo zie ik mij ook wel een beetje. Natuurlijk, de associatie met hockey heb ik vaak genoeg gehoord, maar zo is er met vrijwel elke naam wel een associatie te bedenken. Je kan mij niet wijsmaken dat je nooit voor dansmarietje bent uitgemaakt. En dan Emma, het woord dat peuters gebruiken als ze nog geen ‘oma’ kunnen zeggen. Dan toch liever Puck! Origineel bovendien, want er zijn er maar een paar honderd van in Nederland. Pucks komen dan ook vaak uit een creatieve familie, en daar ben ik eveneens heel gelukkig mee. Ik heet Puck, ik ben blij dat ik Puck heet en ik zal daar nooit spijt van krijgen!

 5. Zag vandaag ook een beoettje (of zusje) in de NRC: Nono…. erg handig in spaanstalige, francophone of engelstalige landen… ofgtewel, neenee, blijf maar lekker thuis.

 6. Puck; ik vind het ook een vreselijke naam, dat ouders aan die naam denken, zeg. Ik moet meteen aan (ijs)hockey en ukkepuk denken, inderdaad, en nu betekent het in het Engels ook nog kabouter! Dat is fijn voor later, als je een internationale carrière wil opbouwen! Ik ben sowieso niet van de korte namen, al vind ik sommige wel mooi, zoals Floor, Thijs en Wout, maar niet voor mijzelf. Ik vind trouwens vreemd dat vooral NRC-lezers voor deze naam kiezen. Over het algemeen zijn dat goed opgeleide mensen en meestal kiezen die voor hockeynamen, zoals dat genoemd wordt. Ik reken me daar voor het gemak ook onder.

 7. Mensen, laat iedereen toch in zijn waarde. Al dat geneuzel over de naam Puck. De ene vindt de naam leuk en de andere niet. Over smaak valt niet te twisten. Toch?

 8. Ik VIND de naam niks, waarmee ik niet zeg mensen met de naam Puck niks ZIJN. Ik begrijp niet waarom je hier meeleest en commentaar geeft, als je de essentie van dit blog, namelijk discussiëren over voornamen niet begrijpt.

 9. Lees jij ergens in mijn commentaar dat mensen die Puck heten niks ZIJN?? Je zegt het zelf al, de essentie van dit blog is discussiëren over voornamen. Wat lokt mijn reactie uit? Inderdaad, een discussie. Essentie begrepen dus!

 10. Dan lijkt het me in het vervolg handiger dat je reageert op mijn stelling over de naam Puck, in plaats van de reacties van andere bezoekers af te doen als “geneuzel”. Je hebt zelf blijkbaar niets inhoudelijks op te merken over het onderwerp voornamen. Voor discussies over wat discussiëren is, is dit log niet de juiste plek.

 11. Ik denk dat we het er op moeten houden dat wij van mening verschillen (over verschillende dingen). Als reactie op de stelling over de naam Puck wil ik het volgende kwijt: ik vind het een stoere naam voor een meid. En ja, past het bij een vrouwtje van 80? Toevallig ken ik een oma die Puck heet en het is maar net wat je gewend bent. Het moet echter wel bij de ouders passen en bij de achternaam. Maar dat geldt natuurlijk voor elke naam.
  Verder wil ik nog even kwijt dat ik deze site erg de moeite waard vind. Daar zijn we het in elk geval wel over eens, toch??

 12. Ik ben het helemaal met Ireen eens. Al zou ik zelf niet voor de naam kiezen, ik kan me voorstellen dat andere ouders het wel een leuke naam vinden. Ik zou het kind dan twee namen geven, kan het later zelf beslissen of het nog steeds puck wil heten. Smaken verschillen toch?

 13. Ook hier een niet puck fan,tenminste niet als naam..heb hem toen ik zwanger was van karst wel al koosnaampje gebruikt voor ons kereltje waarvan we toen nog niet wisten dat ie dat was 😀
  overigens nu met een wrange bijsmaak vanwege de groeiproblemen van ons kereltje…

 14. Dank voor de complimenten en de sportieve reacties allemaal. En Karst blijft hoe dank ook een kanjer Chantal, al was het maar vanwege zijn drie haaibaai zussen!

 15. Ik vind Puck niet zo leuk, maar ook niet lelijk.

  Jip, Nina, Kiki, Juul en Fee vind ik echter prachtig!

 16. hmm k heet dus Puck.. en nu ik 20 ben is het idd niet echt een hele leuke naam maar ik krijg er eigenlijk wel leuke reacties op. Ik kom vaak in Engeland omdat m’n vader daar werkt en mensen kijken me daar nooit vreemd aan hoor op me naam.. ze kunnen het in ieder geval uitspreken ik bedoel er zijn ook genoeg andere NL namen die niet handig zijn voor een buitenlandse cariëre
  Maar ja.. ik vind Puck geen vervelende naam, ik heb wel eens ergere namen gehoord!

 17. ik heet zelf Puck, en in het begin vond ik het ook niet zo’n leuke naam (ben altijd redelijk klein geweest, nu ook nog met mijn 1.64 m), maar je “groeit” er wel in.
  Ik ben nu 16 jaar, en elke keer dat ik aan iemand vertel dat ik Puck heet, krijg ik te horen dat het een leuke naam is.
  Ik zou mijn naam voor geen goud meer willen veranderen. Het lijkt inderdaad op ukkepuk, maar dat past bij mij, en ik gebruik het zelf ook als een bijnaam voor mezelf.

  In het buitenland kan het inderdaad wel voor problemen zorgen: toen ik naar Amerika ging heb ik op het vliegveld in Boston verscheidene uitspraken gehoord: van poek, tot pak tot pjoek (puke dus, als je het goed schrijft, wat kots betekent). En als ik dáár mijn naam zei, dan moest ik het af en toe ook wel eens herhalen, met dan als lichte hint voor de uitspraak erachter: you know, as in hockeypuck.

  voor mij blijft het een leuke naam, zeker omdat Puck ook een figuur is in een stuk van Shakespeare, en dat is ook wel apart.

  maar de combinatie van een Puck en een Yoni is toch wel lichtelijk apart te noemen….. het is maar goed dat niet iedereen weet wat alles betekent.

 18. Puck: Geweldig leuke en pittige naam! Heel erg schattig; blij dat smaken verschillen, want ik word gek van alle ordinaire namen als bijvoorbeeld Kelly of Rowena.

 19. Ik heb zóóó getwijfeld toen ik zwanger was of ik een eventuele dochter puck zou noemen. Ik vind het een GEWELDIGE naam. Maar wil ook dat een kind gelukkig is met zijn /haar naam. En ik vond dat risico bij deze naam toch wat groter. Daarom niet gedaan.
  Toch vind ik Puck een stoere naam voor welke leeftijd dan ook.

 20. Puck is een hele leuke naam en ik zou niet anders willen heten. Ik begrijp niet waarom je zo’n aversie tegen mijn naam zou kunnen hebben, wat maakt het jou nou uit hoe ik heet? Emma is leuk wil je zeggen..

 21. onze dochter heet ook Puck. Wij vinden het een geweldige naam voor onze stoere pittige dochter. Als ze Emma had geheten, nou, dat had absoluut niet gepast.
  daar is ze veel te stout voor haha!
  Laat iedereen toch in zijn waarde, Nederland, vrijheid van meningsuiting, iedereen kiest wat ie zelf leuk vind.
  Wat een drukte hier om niets.

 22. Ik ken een man die Puck heet en al tegen of in de 50 is. Kijk als je er je hele leven aan gewend bent, is er niets vreemds aan. De associatie die ik heb met de genoemde namen is eerder dat het allemaal namen zijn die ik eerder aan een kat zou geven. Weet niet waarom, maar het was het eerste waar ik aan dacht.

 23. Ik heet al bijna veertig jaar Puck en dat bevalt me al bijna veertig jaar uitstekend! Puck is ook een maan (van de planeet Uranus), dat maakt het ook nog eens een heel vrouwelijke naam. (dat het ook een paardenziekte is, een klein langharig hondje en een hockeyschijf heeft mij nooit dwarsgezeten). Met mijn 1.77 meter lijk ik niet op een kabouter. Twijfelaars zou ik willen zeggen: natuurlijk rijmt er heel erg veel op deze naam, maar daar worden kinderen ook heel weerbaar en sterk van! Liever geplaagd worden dankzij je naam (waar je altijd nog je ouders de schuld van kunt geven) dan vanwege je rottige karakter. En van dat laatste hebben Pucken nou eenmaal nooit last! 🙂

 24. Via Britse kennissen ken ik Puck als een afkorting van Patricia. Net zoals Bob van Robert en dat soort dingen.

 25. Ik heb een particulier Puck-probleem. Als kind had ik een vriendinnetje dat haar Yoni (om maar even in stijl te blijven) puk noemde. En, eh, da’s een beetje blijven hangen. Er ontsnapte mij dan ook een korte grinnik bij het lezen van Puck, zusje van Yoni.
  Maar, los van alle Yoni’s vind ik Puck wel lekker klinken (ik wilde ‘bekken’ zeggen, maar dat is wat ongepast).

 26. Mijn dochter heet PUCK (LOIS) en ik vind hem helemaal SUPER
  Het is ook echt een Puckm rossig haar, sproeten, eigenwijs
  Mijn andere dochtertje heet BO (YENTL) en past ook bij haar
  Ik houd van korte, stoere namen die je niet vaak hoort
  En wat de andere ook al melden, laat iedereen lekker zn eigen namen kiezen
  Ik heb zelf niks met Emma, Sophie en dat soort andere zoetsappige namen

 27. De eerste vrouw van mijn opa werd Puck genoemd (ze heette eigenlijk Wilhelmina). De naam komt dus als roepnaam al langer in Nederland voor.

  Volgens de voornamenbank is de naam de laatste jaren behoorlijk populair: http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/puck

  Ik hou ook van dit soort koosnaampjes als officiële naam. De vrouw van mijn opa had in ieder geval nog Wilhelmina om op terug te vallen, maar wat moet je als volwassen vrouw en je heet écht Puck?

 28. Ik wilde dus zeggen: ik hou NIET van dit soort koosnaampjes als officiële naam!

 29. Wel grappig dat zo’n discussie jaren kan voortduren…

 30. Bo en Puck komen best vaak voor toch?! Bo vind ik leuk voor de kinderen van een ander (maar niet Beau voor een meisje). Puck is ook hier niet favoriet.

 31. Lieve mensen, laat ik jullie met al jullie zorgen om al die arme Pucken in Nederland even geruststellen. Ik ben nu achttien jaar, en kijk er totaal niet tegen op om me de rest van mijn leven als Puck te moeten voorstellen.
  Natuurlijk, vroeger waren er genoeg bijnamen op te verzinnen, maar kinderen kunnen dat bij bijna alle namen, en anders beginnen ze wel over iets anders, kinderen kunnen gewoon heel gemeen zijn! Of je nou Puck, Sophie of Emma heet. Daarnaast vragen mensen me ook vaak of het mijn bijnaam is, en dan zeg ik nee, zo heet ik echt, en iedereen kijkt dan verrast op. Ik heb er nog nooit een negatieve reactie opgehad en eerlijk gezegd zou me dat ook vrij weinig uitmaken. Ik houdt echt superveel van mijn naam! Het is kort, makkelijk, stoer.. en toch ook niet heel erg populair. Dus maak je niet ongerust, Pucken hebben totaal geen last van hun naam! Ooh, en trouwens, Puck is helemaal niet de engelse betekenis van kabouter!! Kabouter is in het engels goblin. Dat mijn naam daarmee in verband wordt gebracht komt door een prachtig stuk van Shakespeare, A Midsummers´ Night Dream.

 32. Op mijn vorige school waren er twee leraressen die allebei hun dochter Puck hebben genoemd. Ook hoor je hem verder steeds vaker. Er zal dus best een soort aantrekkingskracht in die naam zitten (waarschijnlijk ‘kort en stoer’ en om de associaties met Midsummer Night’s Dream en de maan van Uranus). Als iemand zijn/haar dochter Puck noemt, moet diegene het dan ook helemaal zelf weten. Vind je die naam mooi, dan moet je hem gewoon geven vind ik.
  Maar als er om mijn persoonlijke mening wordt gevraagd, ga ik die ook niet onder stoelen of banken schuiven. Ik vind het zelf een heel lelijke naam; echt zo’n korte ‘hap-slik-weg’ naam, en ik vind het ook helemaal geen vrouwelijke klank hebben. Ook krijg ik snel de associatie met ukkepuk (wel leuk voor een baby, maar niet voor een volwassen dame) en pukkel. Zelf ben ik ook iemand die heel gevoelig is voor bepaalde letters (ik hou niet zo van de letter ‘k’ voor namen, omdat dat zo’n ‘hoekige’ letter is en ronde letters maken de naam voor mij zachter. Zo vind ik Catherine bijv. wel mooi en Katherine een stuk minder). De ‘k’ op het eind bij Puck (zeker in combinatie met de ‘c’ ervoor) maakt de naam erg hard, en het ‘sluit de naam zo af’. Ik vind de letter ‘k” op het eind net zo’n muur waar je tegenaan botst; het maakt dat de naam niet echt een ‘naklank’ heeft; je zegt het, en het is klaar. Terwijl bij namen die op een klinker of een zachtere medeklinker eindigen, het een soort korte ‘echo’ nalaat in je oren. Ik omschrijf het misschien een beetje raar, maar ik weet niet hoe ik het anders moet beschrijven. Ik heb het ook bij de letters ‘x’ en ’t’; had je mijn naam als Judit gespeeld i.p.v. Judith, dan was ik een stuk ongelukkiger geweest met mijn naam. De ‘h’ op het eind maakt het namelijk zachter.
  Dit is totaal niet aanvallend bedoeld voor mensen die Puck heten, of het een mooie naam vinden. Ik vind de naam persoonlijk niet mooi, maar andere mensen zijn geheel vrij om iets anders te vinden.

 33. Hihi, jullie begrijpen dat ik me enigzins vereerd voel dat er een stormvloed aan reacties wordt gewijd aan mijn voornaam. En godjandorie, wat leid ik een fantastisch leven met deze naam.

 34. Ik vid mijn naam prachtig en mag er nu al bijna 13 jaar mee rond lopen
  Als je tegen mij zou zeggen dat de naam puck lelijk is moet je eens goed nagaan denken over je eigen naam
  Mijn vriendin heet ook puck en allebei zijn wij stoer leuk en supper vrolijk

 35. Hoi Emma, en anderen,

  Wij hebben ons kindje Puck genoemd. Ik vroeg me af waarom je je zo druk maakt over deze naam? In principe zijn het maar een paar letters die een klank vormen. Etymologisch snap ik wel dat de naam Emma bijvoorbeeld verder terug gaat in de geschiedenis maar als iedereen dat zou doen zouden er nooit meer nieuwe namen komen, als creatieveling vind ik dat zelf persoonlijk jammer. We hebben Puck gekozen vanwege de stoere klank en misschien wel het eigengereide karakter dat onze dochter hopelijk ook zal ontwikkelen. Misschien ooit het liedje A boy named Sue luisteren van Johnny Cash.

  Gr Jan-Willem

  1. Ik geloof dat ik bijna tien jaar later (!) niet zoveel meer vind van de naam Puck. Het doet me weliswaar nog steeds denken aan hockeypucks, pukkels, ukkepukken; ik hou niet heel erg van ‘korte en stoere’ namen en ik geloof ook al niet in baby’s die op hun naam gaan lijken (hoewel dat in het geval van een Puck misschien maar beter is :)).

   Maar er zijn inmiddels zo’n 4.000 Pucks in Nederland (waarvan 1.500 sinds ik Puck Manie – met overbodige spatie, foei – schreef), waaronder twee hele leuke Puckjes in mijn omgeving. Dat helpt een hoop.

 36. Puck…. Hoe vaker ik de naam hoor hoe leuker en stoerder ik hem ga vinden. Maar is dat met meerdere namen niet zo? Ik vond de naam voorheen ook spuuglelijk. Maar begin er aan te wennen door de meerdere Puck’en in de omgeving. Ik hoor liever een Puck dan de top 10 namen die m’n neus wel zo’n beetje uitkomen… Daan, Julia, Sem en Sophie… Kan het niet iets orgineler? Doe mij maar liever Puck!!!

  1. Dus hoe VAKER je de naam hoort, hoe leuker je de naam Puck vindt? Want je houdt niet van top tien namen…. logisch 😉

 37. Mijn dochter heet PUCK
  Geweldig stoer maar ook lieve naam
  Vind dat iedereen daar zelf iets van mag denken/vinden.
  Wij vinden het iig een fantastische naam!!!!!!!

 38. HA IEDEREEN DIE PUCK HEET: wij zijn echt de shit

 39. Puck vind ik echt een vreselijk lelijke naam. Het doet me denken aan ukkepuk, pukkel en pulk. Bovendien hoor je deze naam ontzettend veel.

Reacties zijn gesloten.