Q10: de mooiste Q-namen

Als je hem met Scrabble op je bordje krijgt klinkt er automatisch een diepe zucht… Als letter in een voornaam is hij minstens zo lastig: de Q.

Q in James Bond
De Q in James Bond staat voor Quartermaster (foto: Wikipedia)

Een naam met een Q erin is hoe dan ook zeldzaam. In 2009 kregen 823 jongens, ofwel minder dan 1 op de 100, een van 175 Q-jongensnamen. Opvallend is dat meer dan de helft van hen Quinten of Quinn/Quin werd genoemd: alle andere namen met een Q erin komen veel minder vaak voor.

Veel namen komen zelfs maar een keer voor. Er zitten prachtige vondsten tussen, zoals B’Ronqz, Djayquinto, Giovayriqson, Jaylly-Quincio en Rayënscq-Lee.

Mijn favorieten zijn echter de überchique namen: Kaique, Linq, Qruun, afgetopt met Quinteyn en Quynthen. Er waren zelfs vier kersverse ouders die kozen voor de charmante spelling ‘Luque’.

Jongensnamen met een Q

 1. Quinten (271 keer gegeven in 2009)
 2. Quinn (120)
 3. Quint (55)
 4. Quin (33)
 5. Quincy (23)
 6. Quentin (21)
 7. Joaquin (19)
 8. Dominique (17)
 9. Quirijn
 10. Tariq (11)
 11. Joaquim (10)
 12. Enrique (9)
 13. Quintijn (8)
 14. Quintin
 15. Miquel (6)
 16. Quintus
 17. Shaquille
 18. Binq (5)
 19. Joaquín (4)
 20. Luqman
 21. Luque (3)
 22. Quiten
 23. Dequan (2)
 24. Farouq
 25. Henrique
 26. Ishaaq
 27. Ishaq
 28. Qian
 29. Querijn
 30. Quinlen
 31. Quinton
 32. Quinty
 33. Quirinus
 34. Shafiq
 35. Tareq

De Q is een iets populairdere letter voor de meisjes: 877 van hen kregen een Q-naam, verdeeld over 157 verschillende namen. Overigens heette meer dan de helft van de meisjes Danique, Quinty of Frederique/Frédérique/Fréderique. Ook uniseksnamen Dominique en Quincy waren populair.

De meeste namen werden in 2009 maar een keer gegeven – de kans dat ze ooit nog eens worden gebruikt lijkt me niet heel groot: Deshayriniquadinha, Jean-Xioqueenaly, Q’orianka, Quegenah. Er zijn de unycque spellers die graag raad-de-naam doen: Anqi, Broocqelin (zusje van B’Ronqz?), Inque, Lique, Minque, Qiueenie, Quiqui.

Maar tranen in mijn ogen – zoveel schitterendheid – kreeg ik pas bij vondsten als Mmystiqu en Tequila. Ook gespeld als Tyqiyah (echt!).

Meisjesnamen met een Q

 1. Danique (185)
 2. Quinty (162)
 3. Frederique (83)
 4. Dominique (76)
 5. Quincy (38)
 6. Frédérique (35)
 7. Fréderique (25)
 8. Veronique (22)
 9. Angelique (20)
 10. Quirine (15)
 11. Quinta (12)
 12. Anique (11)
 13. Jacqueline (10)
 14. Monique (8)
 15. Quinn (5)
 16. Shaniqua
 17. Janique (4)
 18. Querine (3)
 19. Quiana
 20. Qwen
 21. Iqra (2)
 22. Nanique
 23. Qian
 24. Qiara
 25. Quin
 26. Quincey
 27. Quinsey
 28. Quintey
 29. Quishendra
 30. Qwendoline
 31. Raquel
 32. Ruqayyah
 33. Shanique
 34. Xueqi
 35. Yanique

35 antwoorden op “Q10: de mooiste Q-namen”

 1. Een oud-collega van me, heeft 4 kids en die hebben allemaal een naam die begint met de Q, namelijk:
  – Quirano (jongen)
  – Quentin (jongen)
  – Quicita (meisje)
  – Quincey (meisje).

 2. Quirine voor een meisje vind ik (nog steeds) heel mooi.
  Maar er zitten toch echt wel verzamelaars-items in je lijstjes hoor. Poe…

 3. B’Ronqz, Djayquinto, Giovayriqson, Jaylly-Quincio en Rayënscq-Lee, Deshayriniquadinha, Jean-Xioqueenaly, Q’orianka, Quegenah, Anqi, Broocqelin , Inque, Lique, Minque, Qiueenie, Quiqui.

  Dat vind ik zulke ordinaire namen, bah

  1. bah to yourself, narrow minded person! These are beautiful and unique names, live and let live! B`Ronqz happens to be our son by the way…wat had je dan verwacht? jantje??

  2. @ Van der Post. Er zijn wel meer namen dan Jantje!!!!! Om het gewoon een beetje eenvoudig te houden.

   Wat heb ik een medelij met je zoon B’Ronqz. Het kind zal later vast moeilijkheden hebben met de Nederlandse taal, als je gewoon zo aan het goochelen bent met letters.

   Ps woon je soms in Den Helder?????? Want daar zijn dit soort namen heel “normaal”.

 4. Quirijn voor een jongen en Fréderique voor een meisje vind ik erg mooi, de rest vind ik bijna allemaal even lelijk ;)!

 5. B’Ronqz, Djayquinto, Giovayriqson, Jaylly-Quincio en Rayënscq-Lee,Deshayriniquadinha, Jean-Xioqueenaly, Q’orianka, Quegenah.Wat doe je je kind aan???? Ik vind het echt dat ouders moeten nadenken voor ze een kind een naam geven, dit kan toch niemand uitspreken???

  1. trouwens heeeeeeeeel makkelijk om uit te spreken “BRONX“ heel simpel…blijkbaar niet voor jou..

    1. Waarom makkelijk doen, als het ook moeilijk kan!!!!!

     Ouders die hun kinderen dit soort namen geven, denken niet verder na, ze zijn heel origineel, vinden ze zelf, maar ze drukken wel hun stempel op het kind met zo’n onschrijfbare naam.

     Op mij komen deze namen over als oerwoudgeluiden.
     Fonetisch;Bronks, djeekwinto, djioverikson, djeelie-kwinsio, raaienske-lie, desheerinikadinja, sjan-ksikwienalie, kiorianka, kekena.

     Hopelijk gaan deze kinderen later niet stotteren, want ik heb er nu al moeite mee om ze uit te spreken, arme kinderen, ouders denk toch na en eigenlijk zou de burgelijke stand deze namen moeten weigeren in te schrijven.

   1. Als het Bronx moet zijn dan schrijf gewoon Bronx ipv zo’n achterlijke spelling

 6. “B’Ronqz, Djayquinto, Giovayriqson, Jaylly-Quincio en Rayënscq-Lee,Deshayriniquadinha, Jean-Xioqueenaly, Q’orianka, Quegena”

  Je wordt toch echt diep ongelukkig als je dit ziet. Moet een ambtenaar deze kinderen niet in bescherming nemen tegen de ouders? Allemachtig, Deshayriniquadinha, ik weet niet eens hoe je het uitspreekt.

 7. @ Els, Anoniem, Anonymous: smaken verschillen he! Al is dat soms heel moeilijk voor te stellen. En je denkt toch niet dat haar ouders “Deshayriniquadhinha, eeeeeten!!” gaan roepen, daar komt vast iets korters voor dagelijks gebruik voor in de plaats. En Emma zei het al heel subtiel en mooi: tranen in je ogen – van zoveel schitterendheid.

 8. En als hij/zij in het dagelijks leven Deshay genoemd mag worden, gaat het best :). Verder ga ik er maar van uit dat dit kind geen oer-Hollandse ouders heeft, maar een papa en mama die prima weten hoe het zit met uitspraak, oorsprong en betekenis.

 9. Hier in huis sinds een weekje de zusjes Q..Twee dametjes van een week of twaalf met 4 pootjes en een lange staart, hun eigen naam spreken ze uit als miew en miauw.Wij verwachten dat ze luisteren naar Quilt en Quincy;-)

 10. De mooiste Q naam, voor een meisje is vergeten. Quendi.
  Ook Quinten en Quin vind ik mooi voor jongens.

  Voor de rest zijn de namen niet mijn smaak.

  Erg jammer vind ik het, als ouders een naam kiezen (verzinnen), die een kind op zijn 10e, nog niet zelfstandig foutloos kan schrijven.

  B’Ronqz, Djayquinto, Giovayriqson, Jaylly-Quincio en Rayënscq-Lee,Deshayriniquadinha, Jean-Xioqueenaly, Q’orianka.

  Dan heb je echt wat uit te leggen, als je iemand je naam moet zeggen.

  Hoe heet je? eh… Noem mij maar J.

  1. Als jullie je zo druk maken om moeite met namen.. Niemand die ik ken heeft ooit moeite gehad met zn eigen naam.. It’s impossible.. Je weet tog wel hoe je je eige naam schrijft (jullie kids blijkbaar niet, helaas). Maar mijn nichtje (Deshayriniquadinha) zegt haar naam foutloos en zo zal ze hem ook schrijve over een jaartje of2

   1. Jij weet helaas niet eens hoe je normale Nederlandse woorden als ‘eigen’ / ‘schrijven’ / etc schrijft, dus laten we over zulke namen niet eens beginnen…

   2. Ik hoop dat ze inmiddels beter schrijft dan jij toen deed. Jezus wat een fouten in twee zinnen.

 11. Xueqi. Apart.
  Niet handig, maar het heeft wel wat (maar misschien meer voor een type auto).

 12. @ els en anoniem
  Ik ben het volkomen met jullie eens dat zulke namen eigenlijk door de burgelijke stand moeten worden geweigerd.

  Soms slaat de fantasie van mensen op hol en ben je als kind de dupe van de lollige bui van je ouders.

  Ook vind de namen erg dom, het staat niet echt intelligent.

 13. “Als je hem met Scrabble op je bordje krijgt klinkt er automatisch een diepe zucht…”

  Misschien hebben deze ouders de scrabbledoos laten vallen? 😉

 14. Ik ben dan stiekem toch wel benieuwd naar de wijk waar deze kinderen geboren worden en het inkomen van de ouders… Misschien is het kleingeestig maar ik heb daar toch mijn vermoedens bij.
  Ik weet niet of ‘van der Post’ een alias is maar daar vind ik Jantje inderdaad beter bij passen dan, even terugscrollen hoor, B’Ronqz.

 15. Normaal zou ik zeggen; ieder zijn eigen smaak, maar sommige namen die hier genoemd worden, vind ik gewoon triest. Ik kan ze zelf al niet eens uitspreken, hoe moet dat voor een kind zijn?

 16. het doet je blijkbaar wel wat, anders lees je niet alles en reageer je niet zo heftig.
  maargoed, iedereen heeft een eigen mening en ik denk dat iedereen daar respect voor moet hebben, zowel de ouders van een bas, tim of tom. of ouders van deshayriniquadinha.
  als het kind (van beide) maar gelukkig en gezond is, een naam is ook maar een naam en zegt niets over het kindje.

 17. Tja, wat moet je van sommige namen zeggen. Er zijn er bij die ik echt te ver vind gaan. Al zouden de geboortekaartjes van deze kinderen heel erg welkom zijn voor in mijn verzameling. Want die spaar ik en het liefst zo veel mogelijk bijzondere namen. Dus voor de Q heb ik nog wel wat om de lijst aan te vullen 😉
  Quwintum, Qwendelynn, Qwantario, Qujenta, Qurin,Quicho, Quillan. Natuurlijk ook nog veel namen waar ergens halverwege een q in voorkomt. En nog heel veel andere, soms toch wel heel aparte namen. natuurlijk moet iedereen zelf weten hoe hij/zij z’n kind noemt, maar mij lijkt het toch niet prettig voor een kind op altijd je naam te moeten spellen.

 18. Ten eerste moet je eerst goed nadenken of je wel zeker weet of het een naam met een Q wil doen. Je hebt met sinterklaas dus geen Q chocoletter… Mijn neefje heet Quin’lee. Ze is gewoon nederlands, maar heeft een surnaamse man. Hij heeft niet mee beloten, die was het huis uit toen hij hoorde dat ze zwanger was.. Zw wou altijd al iets met een Q, en Lee vond ze ook erg leuk maar dat was zo kort…Dus:

  Quin’lee 🙂

 19. Ten eerste moet je eerst goed nadenken of je wel zeker weet of het een naam met een Q wil doen. Je hebt met sinterklaas dus geen Q chocoletter… M’n kennis kent weer iemand en die weer iemand. Maar dat kwam, omdat ik een kind wilde met een Q. En zo kom ik aan deze naam. Heet verhaal is iets van, Ze wou altijd al iets met een Q, en Lee vond ze ook erg leuk maar dat was zo kort…Dus:

  Quin’lee 🙂

 20. Mijn zoon heet Quiriño en inderdaad weten de meeste Hollanders mijn zoon zn naam niet uit te spreken… Heel simpel hoor Kwierienjo… Vind het belachelijk hoe mensen reageren op aparte namen..Die namen geven ouders voor hun kindje niet voor jou om het uit te kunnen spreken…Laat mensen lekker in hun waarde !!!

 21. Er zijn de laatste jaren zowaar chocoladeletters Q! Verder is mijn naam niet de makkelijkste. In het Nederlands goed uit te spreken, maar in het Engels een drama…

 22. Onze zoon heet Quincy!! Vind het nog steeds heel mooi. Quinn, Quirine ook mooi.

Reacties zijn gesloten.