Raad het schooljaar

voornamen groep 4 1989
Klein klasje, deze groep 4

Martijn, Robert, Maaike en Marjolein: kun jij raden wanneer en waar deze kinderen naar de basisschool gingen?

Hint: als er tussen 200 namen oudgedienden als Esther, Jacqueline, Robert en Richard voorkomen, moet je toch een klein stukje het verleden in.

De meest voorkomende meisjesnamen (minstens 2x)

  1. Maaike (4 meisjes)
  2. Marjolein (3)
  3. Baukje (2)
  4. Danielle
  5. Esther
  6. Eveline
  7. Jacqueline
  8. Laura
  9. Lucy
  10. Melanie
  11. Sanne

De meest voorkomende jongensnamen (minstens 2x)

  1. Martijn (6 jongens)
  2. Robert (3)
  3. Thomas
  4. Bart (2)
  5. Daniel
  6. David
  7. Dennis
  8. Gert-Jan
  9. Ivo
  10. Jasper
  11. Joost
  12. Mark
  13. Mike
  14. Patrick
  15. Peter
  16. Pieter
  17. Reinoud
  18. Richard
  19. Rik
  20. Robin
  21. Roel
  22. Sander
  23. Thijs

Maaike en Martijn: 25 jaar geleden

De namen zijn van 200 kinderen die in 1989/1990 naar een basisschool in de buurt van een grote Randstad-stad gingen. Ze zijn dus tussen 1977 en 1985 geboren en nu tussen de 30 en 38 jaar oud.

Ik vind het eigenlijk best een tijdloze namenlijst, vooral bij de jongens: Bart, David, Daniel, Ivo, Jasper, Joost, Mark, Pieter, Sander en Thijs zouden net zo goed van dit jaar kunnen zijn.

Opvallend: maar liefst 25 van de 100 meisjes en wel 60 van de 100 jongens op deze school moeten hun voornaam delen met een ander kind! Kom daar nog maar eens om in een school van nu.

Bijzondere namen

Er waren niet zo heel veel echt aparte (en toch bruikbare) namen in de lijst van 202 kinderen: Amandine, Beate, Cilou, Davina en Zahira; Atze en Jono.

En ik ontdekte wat een van de eerste jongens in Nederland moet zijn geweest die Sem is genoemd.

Is deze trend voorbij?

Ik werd een beetje wee van de hoeveelheid lievige namen. Zouden Aukje, Baukje, Brechje, Elske, Jitske, Joopje, Maaike, Marieke, Marije, Saartje, Sabientje, Sipke en Treesje allemaal schattig zijn gebleven?

populariteit voornamen je/ke
Populariteit van voornamen die eindigen op -je of -ke (bron data: Meertens Instituut)

Dergelijke namen beleefden zowaar een opleving rond 1980, maar ze zijn nog altijd populair: Daantje, Femke, Floortje, Guusje, Imke, Lieke, Maaike, Maartje, Meike, Nienke, Noortje, Nynke, Renske, Silke, Yfke zijn de poppige namen van nu. Ze werden in 2014 ieder meer dan 50 keer gegeven.

Opvallend trouwens dat wel 25 procent van de meisjes rond 1900 een je/ke doopnaam kreeg!

Inspiratie < 100

Tot slot nog wat verborgen schatten. Ik heb het dan niet over José, Kelly, Petra, Henk, Marvin en Stefan – die ook onder de kleuters van toen voorkwamen. Die moeten nog een generatie rijpen voor we ze weer terug zien.

Maar dit zijn degelijke namen die nu al een revival verdienen: Annabelle, Caroline, Claire, Ellen, Emilie, Inge, Irene, Masha, Rebecca, Sabine, Sabrina, Selma en Suzanne. Of Ben, Emile, Freek, Jules, Michiel, Sebastian. Ze komen allemaal minder dan 100 keer voor in de namenlijsten van dit jaar!

En waarom niet Jeroen of Jessica? Dat worden zo langzamerhand namen die iedereen kent, best fris klinken, maar die niemand meer geeft: respectievelijk 26 en 31 keer in 2014. Op hun hoogtepunten waren dat er nog 1.977 (in 1974) en 603 (in 1980) per jaar!

jaren zeventig en tachtig voornamen populariteit
Populariteit van een aantal jaren zeventig- en tachtig-voornamen: Jeroen, Martijn, Robert, Thomas en Jessica, Maaike, Marjolein (bron data: Meertens Instituut)

19 antwoorden op “Raad het schooljaar”

  1. Ik dacht dat het zo ongeveer na 1986 moest zijn, omdat het gaat over groep 4, en voordat de scholen basisscholen werden (1985? 1986?), was dat nog de tweede klas. De kwaliteit van de print doet ook vermoeden dat het nog om de jaren tachtig gaat. En de namen natuurlijk 🙂

    1. Precies dat was ook het eerste wat ik dacht 😉
      Ik ben van ’74 en ging indertijd van de 5e klas naar groep 8 in september 1985. De namen kwamen me allemaal heel bekend voor en hadden allemaal mijn klasgenoten kunnen zijn.

  2. Ha, dan is onze Michiel uit 2014 dus trendsettend 🙂 zie ook onze reserve favoriete meisjesnaam in dat lijstje staan!
    Vind de andere jongensnamen daaruit eigenlijk maar niks. Ewout of Bastiaan (dus varianten daarop) wel weer leuk!

  3. Staan veel namen tussen van mn neefjes/nichtjes en dat is inderdaad tussen 1975 en 2000. Soms waren de namen dus al weer wat uit.

  4. Ik stoor me niet aan namen op -ke, omdat we in Nederland eigenlijk geen verkleinvormen maken met -ke. Aan namen op -je stoor ik me alleen als het deel dat overblijft zelf ook een naam is: dus wel aan Joopje, Treesje, Saartje, Sabientje, Daantje, Floortje, Guusje en Noortje maar niet aan Aukje, Baukje, Brechje en Marije.

  5. De meeste namen heb ik nu nog steeds in de klas (VMBO-onderbouw op een plattelandsschool)

  6. Ik dacht : Net voor mijn tijd (omdat Sanne nog niet extreem veel voorkwam…) en jawel 🙂

  7. Ik denk dat het een klas uit ongeveer 1986 tot 1990. Ikzelf ben van ‘ 76 en heel veel namen kwamen voor in mijn eigen klas, de klassen net boven mij en de klassen net onder mij.

  8. Ik mis de Judith in dit rijtje, kom zelf uit de jaren 70 en iedere klas zat er minimaal 1. Of bij zwemles, ballet e.d

    1. Inderdaad! Op de middelbare school en de universiteit had ik altijd een Judith in de klas/groep. En Esther (die dan vaak een zus Judith of Suzanne had).

  9. Ik ken een 3 jarige Marlies en zag pas een Geboortebord met Karin. Laatst ook nog een baby Marc gezien.
    Allemaal namen van mijn tijd of net er voor, maar wel heel verfrissend voor nu! Ik hou er van.
    En dan zijn Wouter en Sander mijn absolute favoriet!

    1. Ik ken ook een basisschool-Marlies (en ook een Marloes trouwens). Eerst een beetje wennen, maar nu heel verfrissend inderdaad.

Reacties zijn gesloten.