Retrotrend Definitief Ingezet

De afgelopen twaalf maanden kwamen er een hoop nieuwerwetse onzinnamen voorbij, waar “bekende Nederlanders” patent op lijken te hebben: Destyno (zangeres Anita Doth), C-Jay (presentatrice Cindy Stoop), Jayden (soapie Winston Post), Lennon (presentator Gerard Ekdom).

Belangrijker is echter de retrobeweging die door deze zelfde Story- en Privévullers is ingezet.

Waar mensen nog verbaasd opkeken toen Reinout Oerlemans en Daniëlle Overgaag hun dochter in 2004 Fiene noemden, was dat het afgelopen jaar niet meer dan normaal.

Actrice Alwien Turner noemde haar dochter Julie; pianist Jan Vayne kreeg een Olivia; presentator Edwin Ouwehand wandelt rond met Annabel

Actrice Elle van Rijn kreeg Helena en zangeres Esther Hart een Lea.

Presentatrice Ivonne Jaspers beviel van dochter Keesje; Schlagerzanger Grad Damen werd voor het eerst vader van een Hein en musicalster Dominique van Vliet beviel van twee ouderwetse kinderen: Keetje en Jules.

Deze retrotrend, die in NL (mede) wordt voortgestuwd door onze BN’ers, blijkt ook in de Verenigde Staten en in Canada te bestaan.

The Star Phoenix vindt dat je voor het zoeken naar een moderne kindernaam beter naar het bejaardentehuis kunt gaan dan naar een crèche.

“Als je kijkt naar liberale, rijkere wijken van van steden, zijn dat de plaatsen waar het net klinkt alsof je in een Victoriaanse nursery binnenwandelt”, zegt Laura Wattenberg, auteur van The Baby Name Wizard [een aanrader! EvN].

De afgelopen jaren bestond een groot deel van de top 10 lijsten in Canada uit namen als Emily, Emma, Sarah, Olivia, Julia, Grace voor meisjes en Matthew, Joshua, Jacob, Nicholas, Alexander, Michael, Nathan, Daniel voor jongens.

Deze namen waren honderd jaar geleden erg populair in de hogere Engelse klasse.

De geboorte van celeb babies als Matilda (Heath Ledger – Michelle Williams), Violet (Ben Affleck – Jennifer Garner), Henry (Seal – Heidi Klum), Beatrice (Paul McCartney) en Hazel & Phinnaeus Walter (Julia Roberts) zal de retrotrend verder brengen onder de gewone baby’s.

“Iedereen wil dat zijn kind opvalt. Het is daarom grappig te merken dat dat wat jij denkt dat een persoonlijke smaak is, eigenlijk iets is dat een grote groep mensen deelt”, aldus Wattenberg.

2 antwoorden op “Retrotrend Definitief Ingezet”

  1. Ik ben blij met deze trend. Amerikaanse namen trekken mij niet zo, ik vind ze redelijk ordinair. Leve retro!

  2. Ik ben het helemaal eens met Hélène want ik vind die namen zoals Apple en zo helemaal niet ,mooi. Je zal je maar moeten voorstellen bij je solicitatiegesprek : Hoi! ik ben Apple, nou ik zou me diep schamen. Daarom hebben mijn kinderen bjbelse namen gegeven nameljk Joël, Loïs, Levi en Eva. 14 dagen naar de geboorte van Levi is hij overleden. Toch hoort hij in het rijtje thuis! Voor toekomstige papa’s en mama’s : veel succes met het zoeken van een mooie naam.
    Groeten Elsa-Anna Douma

Reacties zijn gesloten.